EXCLUSIV: Primul medic buzoian infectat cu noul coronavirus a fost confirmat în Ambulatoriul „N. Titulescu”

13 mai 2020 | 1 comentariu |

Medicul neurolog a fost testat ieri, rezultatul a fost pozitiv, iar acum este internat la Spitalul Municipal Rm. Sărat. Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică, iar întregul personal din Policlinică este testat la infecția cu virusul COVID-19.

 

Crește numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Buzău, iar temerea că virusul se va extinde și la personalul medical s-a confirmat. Ieri, DSP Buzău a confirmat primul medic infectat cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de îmbolnăvirea de COVID-19. Medicul neurolog Dorina Murgociu, din Ambulatoriul de specialitate „N. Titulescu”, din miunicipiul Buzău, s-a testat pentru noul virus, iar rezultatul a fost pozitiv. Ca urmare, a fost internată aseară la Spitalul Municipal Rm. Sărat, împreună cu soțul său, și el depistat pozitiv la noul virus.

În izolare la domiciliu se mai află un medic din Ambulatoriu, după ce a intrat în contact cu prima persoană depistată pozitiv în cartierul Poștă din Buzău, în perioada în care aceasta a mers prin oraș și s-a dus și la Policlinică, fără să știe cineva că fusese în focarul din Ialomița și că era infectat.

Direcția de Sănătate Publică a demarat imediat o anchetă epidemiologică, iar în această dimineață a fost suspendat programul cu pacienții în Policlinică și a început testarea întregului personalul medical și a membrilor familiilor acestora, urmând ca în funcție de rezultate să se decidă măsurile impuse de situația epidemiologică.

 

Pe lângă măsurile de dezinfecție totală care se face în astfel de situații, nu este exlusă nici instituirea carantinei în unitatea medicală, dacă se vor confirma și alte cazuri de infecție.

Urma să merg la București pentru o intervenție chirurgicală, iar soțul meu trebuia să mergă și el, la un control, așa că am mers să ne testăm pentru noul coronavirus. Nu am avut simptome, așa că nici măcar nu am bănuit că am putea fi infectați. Ieri dimineață am făcut testul, iar după amiază am și primit rezultatul și am fost internați la Spitalul din Râmnicu Sărat. Nu am de unde să știu cum am luat virusul, am respectat cu mare strictețe măsurile de protecție, dar uite că de undeva l-am luat. Din fericire, de vreo două luni nu am mai fost și la spitalul Sfântul Sava, că îi puteam pune și pe ei în pericol. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am făcut testul înainte de a merge la București, pentru că aș fi trecut pe la copii și riscam să le dau și lor virusul. O să stăm aici, în spital, până ne negativăm, personalul cu care lucrez în cabinetul medical a fost izolat la domiciliu, iar acum urmează să fie testat tot personalul din policlinică. Să sperăm că nu vor mai apărea și alte cazuri”, a declarat astăzi, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro, dr. Dorina Murgociu, care trage un semnal de alarmă și îi sfătuiește pe toți buzoienii să nu ia în glumă riscul de a se infecta și să respecte cu strictețe toate măsurile de precauție, chiar dacă încetează starea de urgență.

 

Județul Buzău are, potrivit ultimei raportări oficiale, 95 de bolnavi de COVID-19, din care 12 cazuri confirmate în ultimele 24 de ore. Potrivit datelor DSP Buzău, șase dintre pacienții nou infectați (trei copii cu vârste cuprinse între 4 luni și 6 ani și trei adulți cu vârste cuprinse 24 și 35 ani) provin din focarul din Cartierul Poștă.

Alți doi pacienți confirmați au prezentat simptomatologie și au fost internați la Spitalul Judetean de Urgență Buzău – Secția Pneumoftiziologie (izolați), iar ceilalți patru (între care și medicul neurolog împreună cu soțul său) prezintă afecțiuni cronice și au fost testați conform Metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică cu privire la algoritmul de testare.

Aceeași sursă menționează că toți pacienții nou confirmați au fost internați în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, unitate medicală suport pentru pacienți cu COVID-19, iar specialiștii DSP desfășoară anchete epidemiologice pentru a se stabili măsurile ce se impun și pentru a identifica toate persoanele cu care pacienții nou confirmați au intrat în contact. La ora actuală, în carantină instituționalizată se află 294 de persoane din județ, iar alți 238 de buzoieni sunt izolați la domiciliu.

La Spitalul din Râmnicu Sărat sunt, deocamdată, 57 de pacienți infectați cu noul coronavirus, dar nu este exclus să mai vină un grup de persoane infectate din Focșani, la Spitalul „Sf. Pantelimon” din localitate fiind aduși astăzi 21 de pacienți shrilankezi care lucrează la o firmă de confecții și au fost în contact cu un alt pacient care se află în deja spitalul râmnicean, unde a fost ajuns pe 8 mai, odată cu lotul celor 16 pacienți din Adjud.

 

La nivel național, potrivit ultimelor informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică, sunt 16.002 persoane infectate cu noul oronavirus, din care 224 de cazuri au fost confirmate numai în ultimele 24 de ore, iar 1.016 dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au decedat, în timp ce alte 7.961 dintre persoanele infectate au fost declarate vindecate și externate, în timp ce alți 228 de pacienți se află la Terapie Intensivă.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.313 de persoane, iar alte 18.980 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se a!ă sub monitorizare medicală.

Alți 2.855 de români au fost infectați și confirmați pozitiv în străinătate, dintre care 102 au decedat, iar 21 au fost declarați vindecați. Cei mai mulți români infectați (1.698) au fost înregistrați în Italia, iar cei mai mulți dintre cei care au decedat, în Marea Britanie (33).

La nivel global, până la data de 12 mai au fost raportate 4.137.193 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, 285.760 de decese și 1.493.661 de persoane vindecate.

 Comentarii (1)

  1. Chivuta Nita spune:

    Off… doamne, Dumnezeule fă o minune să dispară odată virusul ăsta…

Adaugati un comentariu


 

*