Focare de Covid-19 la două centre de îngrijire din Buzău

Șapte din cele 28 de cazuri noi confirmate în ultimele 24 de ore provin din cele două centre, fiind vorba de pacienți asimptomatici, care sunt internați în prezent la secția de Pneumoftiziologie a SJU Buzău.

 

Din păcate, și la acest sfârșit de săptămână asistăm la o creștere bruscă a numărului de cazuri noi de Covid-19 confirmate la nivelul județului Buzău după câteva zile în care trendul a fost unul descendent, după recordul de îmbolnăviri înregistrat duminica tecută.

Astfel, și vinerea aceasta, ca și vinerea trecută, au fost confirmate 19 cazuri noi, pentru ca azi numărul acestora să crească la 28, mai mult decât sâmbăta trecută, când s-au consemnat 23 de cazuri noi. Deosebirea față de week-end-ul trecut este aceea că, de această dată, spitalul de suport de la Râmnicu Sărat este plin și nu mai poate primi pacienți noi, astfel că autoritățile sunt nevoite să apeleze la spațiile puse la dispoziție de Spitalul Județean, în cadrul secțiilor exterioare de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie.

Conform informării zilnice a Grupului de Comunicare Strategică, în județul Buzău, numărul total de cazuri de Covid-19 a ajuns la 391 și sunt toate șansele ca până mâine să fie depășit pragul de 400.

 

Dr. Carmen Scantei

Totodată, s-a consemnat și o premieră nedorită la nivelul județului, fiind declarate două focare de infecție cu noul coronavirus la două centre rezidențiale de îngrijire. Primul dintre ele este Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap nr. 9, unde se află 94 de persoane – personal și beneficiari – dintre care 3 angajați care fac parte din personalul de îngrijire au fost confirmați pozitiv.

Totodată, la nivelul Comunității de Supraveghere și Control a Copilului cu Dizabilități au fost confirmate pozitiv 4 cazuri din totalul de 37 de persoane, dintre personalul și beneficiarii centrului.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Departamentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică, a precizat că „cei șapte pacienți sunt asimptomatici și au fost internați la secția de Pneumoftiziologie de la Gârlași, pe locurile special create pentru pacienții cu Covid-19. În cadrul celor două centre s-a recomandat intensificarea acțiunilor de dezinfecție și portul permanent al echipamentelor de protecție, iar dr. Carmen Scântei a mai precizat că de săptămâna viitoare va începe și testarea asistaților din aceste colectivități.

 

Roxana Kovacs

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău. Roxana Kovacs, precizează că, din fericire, deocamdată, niciunul dintre copii nu a prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus, dar starea lor de sănătate este permanent monitorizată. În urma testării periodice a persoalului, în cadrul a două unități rezidențiale destinate copiilor din structura DGASPC Buzău, un număr de trei, respectiv patru persoane angajate, au fost confirmate pozitiv COVID-19. Precizăm că numărul de copii rezidenți din cadrul acestor unități este de 52, respectiv 20. Cele două structuri și-au organizat activitatea pentru a asigura permanența îngrijirii de specialitate și medicală a rezidenților. Se monitorizează îndeaproape starea de sănătate a beneficiarilor și a personalului, sunt derulate permanent acțiuni de igienizare și dezinfectare a spațiilor și a obiectelor și a fost restricționat accesul. În prezent niciun beneficiar și niciun angajat nu prezintă simptome, orice modificare urmând a fi comunicată imediat Direcției de Sănătate Publică.

 

La nivel național, evoluția situație epidemiologice rămâne la un nivel constant, în ultimele 24 de ore, fiind diagnosticate 330 de cazuri noi. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns astfel la 23.730, dintre care  16.735 de pacienți s-au vindecat și au fost externați, iar 1.500 au decedat, majoritatea având comorbidități. De ieri până azi au mai fost consemnate 16 decese.

La acest moment, 190 de pacienți se află la Terapie Intensivă, iar în carantină, la nivelul întregii țări mai sunt 1.335 de persoane, în timp ce alte 80.014 sunt în izolare.

Grupul de Comunicare Strategică a mai transmis că până astăzi, la nivel național, au fost prelucrate 619.997 de teste.

 


Adaugati un comentariu


 

*