Dezinfectanți medicali obținuți din deșeuri agricole

20 iunie 2020 | 0 comentarii |

Cercetători ide la Universitatea din Tel Aviv au reușit să obțină etanol din aceste deșeuri, care este un component de bază al multor substanțe dezinfectante.

 

Pandemia de Covid-19 se întâmplă să mai aibă și anumite efecte pozitive, chiar dacă, la nivel global, constituie ce mai mare problemă de sănătate din ultimii ani. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să găsească o sursă alternativă pentru producția de substanțe dezinfectante, reușind în același timp să găsească și o rezolvare a unei probleme legate de poluare.

Ca urmare a consumului crescut de dezinfectanți în contextul pandemiei, cercetătorii israelieni au demarat un studiu finanțat de Ministerul Științei din Israel, în scopul de a găsi metode alternative pentru producerea acestor substanțe.

Printre materialele testate s-au numărat și deșeurile agricole, precum iarba rezultată după tundere sau paie ori resturi de hârtie, iar metoda folosită a fost tratarea cu ozon. Aceasta se bazează pe o tehnologie inovativă, ce permite oxidarea şi descompunerea ligninei, unul dintre componentele din deşeuri, ce inhibă procesul de transformare a deşeurilor în etanol.

 

Astfel, anihilând acest compus, cercetătorii au reușit să obțină etanol din deșeurile agricole, acesta fiind cel mai comun dezinfectant, folosit pentru realizarea de produse de igienizare utilizate în mod obişnuit, precum soluţiile dezinfectate lichide sau sub formă de gel.

Noua metodă bazată pe tratamentul cu ozon este simplă, necostisitoare şi curată, deoarece nu necesită utilizarea unor substanţe periculoase în procesul de fabricație. În plus, astfel se rezolvă în parte și problema poluării, pentru că  fermierii nu mai trebuie să ardă deşeurile agricole.

Autoritățile israeliene doresc implementarea la scară largă a metodei folosite de cercetătorii de la Tel Aviv, pentru a rezolva penuria de dezinfectanţi din țară, provocată de dificultatea de a importa alcool pentru procesul de producție, în contextul pandemiei provocate de coronavirus.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*