Riscul de infarct și AVC, evaluat cu ajutorul inteligenței artificiale

22 februarie 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii britanici au folosit în premieră o astfel de tehnologie, iar aceasta s-a dovedit mai eficientă decât metodele tradiționale folosite pentru identificarea pacienților care prezintă un risc mai ridicat  de infarct sau accident vascular cerebral (AVC).

 

La un an după ce un grup de cercetători americani de la Universitatea California anunțat că un program bazat pe inteligența artificială s-a dovedit extrem de eficient în identificarea unor boli pediatrice, colegii lor britanici de la Barts Health NHS Trust şi University College London au folosit, pentru prima dată, inteligenţa artificială pentru a anticipa cu acurateţe riscul producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.

Cu ajutorul unei tehnici bazate pe inteligență artificială, aceștia au analizat imagini scanate ale fluxului sangvin şi au comparat apoi predicţiile realizate cu ajutorul acesteia, cu evoluţia ulterioară a pacienţilor. Au constatat astfel că tehnica folosită a identificat cu o mai mare acuratețe pacienții predispuși să sufere un infarct sau un AVC, față de metodele clasice.

În aceste condiții, se ia în considerare folosirea pe scară largă a inteligenței artificiale pentru astfel de investigații, în condițiile în care multe proceduri de evaluare folosite în prezent pentru măsurarea fluxului sangvin al pacienţilor sunt invazive şi riscante. În plus, aceste predicții vor contribui la o diagnosticare mai bună și la o mai bună îngrijire a pacientului, precum și la oferirea unor noi perspective asupra modului în care funcționează inima.

 

Prof. James Moon

Sunt disponibile și unele proceduri non-invazive, cum ar fi imagistica pe bază de rezonanţă magnetică cardiovasculară (CMR), dar cercetătorii britanici spun că imaginile tomografice care folosesc această tehnică sunt dificil de analizat într-o manieră suficient de precisă pentru a face recomandări de tratament.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit imagini CMR de la peste 1.000 de pacienţi de la Bartholomew’s Hospital şi Royal Free Hospital, cu o vârstă medie de 60 de ani. Acestea au fost apoi analizate folosind o nouă tehnică automată de inteligenţă artificială pentru a cuantifica instantaneu fluxul sangvin către inimă şi a transmite apoi măsurătorile către echipele medicale care tratează pacienţii.

Inteligenţa artificială se mută din laboratoarele de informatică şi pătrunde în lumea reală a serviciilor medicale, îndeplinind unele sarcini mai bine decât le-ar putea face doar medicii. Am încercat şi înainte să măsurăm fluxul sangvin prin tehnici manuale, dar este obositor şi laborios şi îi îndepărtează pe medici de la sarcinile unde este cea mai mare nevoie de ei, alături de pacienţi”, a declarat prof. dr. James Moon, unul din autorii studiului, subliniind că utilitatea metodei este cu atât mai prețioasă cu cât, așa cum se știe, afecțiunile cardiace constituie principala cauză de boală și deces, la nivel global.

Studiul a fost finanțat de British Heart Foundation și publicat în revista Circulation.

 


Adaugati un comentariu


 

*