Pacientii cu zona zoster prezinta risc sporit de AVC

Concluzia apartine cercetatorilor din Coreea de Sud si se bazeaza pe rezultatele unui studiu efectuat pe parcursul a 10 ani.

 

Herpesul Zoster, o boala infecto-contagioasa, determinata de acelasi virus care provoaca varicela, se manifesta clinic printr-o eruptie eritematoveziculoasa, insotita de dureri vii, si persista timp indelungat (probabil toata viata) in organismul persoanelor care au suferit de o varicela tipica sau de o infectie inaparenta. Se realizeaza astfel o infectie persistenta, localizata in ganglionii nervosi spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni. In conditiile scaderii imunitatii (stres, efort fizic mare, intercurente respiratorii, traumatism), infectia se poate reactiva, realizand un tablou de herpes zoster. Zona zoster reprezinta deci, o reactivare a unei infectii latente cu virus varicelo-zosterian.

Persoanele care nu au avut varsat de vant sau un vaccin pentru prevenire, poate contacta virusul prin contact direct cu rani deschise de herpesul zoster.

Oricine a avut varsat de vant poate face zona zoster, dar riscul creste odata cu varsta. Persoanele in varsta de peste 60 de ani au de 10 ori mai multe sanse de a fi afectat. La persoanele in varsta, durerea cauzata de zona zoster poate persista timp de luni sau chiar ani de la eruptie. Aceasta durere, provocata de deteriorarea nervilor de sub piele, este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica.

Desi nu exista niciun remediu pentru zona zoster, medicamentele antivirale pot stopa avansul afectiunii. Tratamentul prompt poate scurta si imblanzi virusul, reducand riscul aparitiei nevralgiei postherpetica cu 50%.

 

Virusul constituie insa si un factor de risc pentru bolile inimii. Un grup de cercetatori din Coreea de Sud au anuntat, de curand, ca  pacientii care sufera de zona zoster prezinta un risc considerabil mai mare de a suferi o criza cardiaca sau un accident vascular cerebral. Afirmatia lor se bazeaza pe rezultatele unui studiu efectuat in decurs de 10 ani, pe 519.880 de persoane.

Studiul cercetatorilor coreeni a relevat faptul ca persoanele care au zona zoster se confrunta cu un risc cu 41% mai mare de a suferi din cauza unei probleme cardiovasculare, in comparatie cu pacientii de aceeasi varsta cu ei, dar care nu sufera de aceasta maladie infectioasa dureroasa.

Riscul de a suferi o criza cardiaca creste cu 59% la pacientii suferind de zona zoster si cu 35% in privinta posibilitatii de a suferi un AVC, precizeaza autorii acestui studiu.

Rezultand din reactivarea virusului varicelei, zona zoster este caracterizata prin aparitia unor vezicule cutanate aflate la terminatiile nervilor si poate sa provoace dureri puternice.

 

In cursul primului an dupa infectare, riscul cardiovascular este cel mai ridicat, afirma cercetatorii sud-coreeni care au stabilit, de asemenea, ca probabilitatea de a suferi un AVC este mai ridicata la pacientii cu varste mai mici de 40 de ani.

Cercetatorii asiatici, care au monitorizat 519.880 de persoane, timp de zece ani, intre 2003 si 2013, recunosc totusi ca nu au reusit sa explice legatura dintre zona zoster si riscul sporit de tulburari cardiovasculare.

„Desi aceste descoperiri necesita desfasurarea unor cercetari mai amanuntite despre mecanismul aflat in spatele faptului ca pacientii care sufera de zona zoster prezinta riscuri mai mari de a suferi o criza cardiaca si un AVC, este important ca medicii care ii trateaza pe acesti pacienti sa ii informeze deja imediat in legatura cu aceste riscuri sporite”, a declarat Sung-Han Kim, coordonatorul departamentului de boli infectioase de la Asan Medical Center din Seul, coordonatorul studiului, considerand ca este bine sa se tina cont de aceste riscuri si sa se ia masuri de preventie, atat prin vaccinare si printr-un stil de  viata adecvat, pentru a preveni riscul de infarct sa de AVC.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*