Primii șase români de pe nava Diamond Pincess au ajuns acasă în siguranță

22 februarie 2020 | 0 comentarii |

Ei au ajuns la București cu o aeronavă Spartan special configurată pentru misiuni de evacuare medicală și au fost transportați direct în centrul de carantină, unde vor fi supravegheați, în următoarele 14 zile, de epidemiologii DSP București.

 

Cei șase români eliberați de pe nava-focar de coronavirus sechestrată în portul Yokohama din Japonia au fost repatriaţi. În această dimineață, aceștia au ajuns în țară cu o aeronavă specială a Ministerului Apărării Naţionale, care a aterizat la baza aeriană 90 din Bucureşti. Repatrierea lor s-a efectuat după ce, în urmă cu trei zile, și-au exprimat dorința de a se întoarce acasă, iar în din Tokio au fost preluați de o aeronavă militară medicalizată, pusă la dispoziție de guvernul italian, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. După o escală la Berlin, românii au fost preluați de echipajul din România, cu o aeronava C27 Spartan, pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale, iar în această dimineață au ajuns în țară.

Potrivit ministerului Sănătății, toți cei șase (doi pasageri și patru membri ai echipajului), au fost examinați medical înainte de îmbarcare, testați pentru noul coronavirus (COVID-19), iar testele au fost negative. Conform procedurilor, aceștia  vor rămâne încă 14 zile în carantină, sub supraveghere medicală, într-un spațiu special destinat, din București, în care sunt respectate condițiile de izolare și vor fi supravegheați de epidemiologii DSP București.

 

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că dacă în cele două săptămâni de carantină vor apărea simptome de boală, aceștia vor fi duși la Spitalul „Matei Balș”, pregătit să facă față unei astfel de situații. La final vor fi din nou testaţi pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus), după care vor fi lăsaţi să meargă acasă.

Potrivit MAPN, aeronava a fost configurată pentru misiuni de evacuare medicală, având instalată o cameră specială de izolare. Nava a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz şi a avut la bord o echipă medicală aparţinând SMURD Bucureşti.

Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecţia personalului şi a tehnicii, obligatorii în astfel de situaţii. În timpul zborului, pasagerii au stat într-un compartiment izolat, un cort din material plastic închis ermetic, dar ai cărui pereți au permis comunicarea cu membrii echipajului.

Așa cum prevede protocolul în astfel de situații, atât pilotul, cât și ceilalți membri ai echipajului au purtat costume speciale cu nivel ridicat de protecție, ochelari și masca.

 

Între timp, zeci de angajați MAPN, inspectori ai Direcției de Sănătate Publică și paramedici SMURD au pregătit dinainte condițiile de izolare. Mai multe corturi au fost amenajate pe pistă și toți cei aflați în zonă au purtat, la rândul lor, costume speciale de protecție. Cei șase pasageri – o femeie și cinci bărbați – au coborât din aeronava militară și au fost urcați într-o mașină de tip MANTRA a celor de la SMURD și chiar dacă nu au prezentat semne de îmbolnăvire, iar testele au arătat că nu sunt infectați cu noul coronavirus, au purtat măști de protecție de unică folosință. La finalul misiunii, aeronava militară a fost decontaminată.

Cei șase pasageri au fost duși apoi cu o ambulanță specială, în condiții de izolare, direct în centrul de carantină, unde vor fi monitorizați. Vor fi verificați în fiecare zi, pentru a se stabili dacă apar modificări în starea clinică. În cazul în care apar, vor fi duși cu izoleta la Institutul Matei Balș”, a precizat secretarul de Stat Andrei Baciu.

 

Referitor la cei doi cetăţeni români de pe vasul Diamond Princess infectaţi cu COVID-19 (membri ai echipajului), Ministerul Afcerilor externe a anunțat că sunt în continuare spitalizaţi în Tokyo, iar starea lor de sănătate este bună. „Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră”, precizează MAE.

Reamintim că nava de croazieră Diamond Princess se aflată în carantină din data de 3 februarie 2020, în portul Yokohama, iar la bordul ei s-au aflat 17 români, doi turiști și 15 membri ai echiajului.

La bordul vasului de croazieră Diamond Princess au fost depistați peste 600 de pasageri infectați cu noul coronavirus, iar doi dintre ei au murit. Pe vasul de croazieră au mai rămas nouă români, dar deocamdată niciunul nu este infectat cu noul coronavirus.

Ministerul Sănătății spune că pe teritoriul României nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19.

 

Peste 77.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat aproape 2.500 de decese la nivel global. Cel mai mare număr de noi îmbolnăviri rămâne în China continentală, dar ân ultimele zile au fost anunțate creșteri semnificative ale numărului de persoane infectate în Coreea de Sud.

Și Italia este alertă de coronavirus, au apărut noi focare, din cauza cărora 10 orașe din Lombardia și Veneto, comunități unde trăiesc și numeroși români, sunt în carantină. MAE informează că deocamdată ambasada României la Roma și oficiile consulare de pe teritoriul Italiei nu au primit notificări din partea autorităților locale referitor la faptul că ar fi români printre persoanele infectate cu noul coronavirus. La nivelul Ambasadei României la Roma a fost deja constituit un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației, dar MAE recomandă românilor să respecte cu strictețe recomandările autorităților italiene.

Îngrijorător este însă faptul că autoritățile din provincia Hubei, unde s-a declanșat epidemia de COVID-19, au anunțat că au descoperit că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile și nu de 14, cum s-a crezut până acum.

 

(Sursă foto: MApN)

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*