Inteligența artificială, tot mai eficientă în diagnosticarea pacienților

16 februarie 2019 | 0 comentarii |

Oamenii de știină au ajuns la concluzia că inteligența artificială este la fel de eficientă sau chiar superioară celei umane, în stabilirea unor diagnostice medicale.

 

Un program bazat pe inteligența artificială, pus la punct de o echipă de cercetători de la Universitatea California din San Diego s-a dovedit la fel de eficient în diagnosticarea unor boli ale copiilor, ca medicii pediatri. Autorii studiului susțin că este pentru prima dată când inteligenţa artificială reuşeşte să imite raţionamentul clinic al unui medic, pentru a stabili un diagnostic.

Programul, dezvoltat de echipa de cercetători americani, a fost realizat pe baza unor date care proveneau de la peste 1,3 milioane de consultaţii ale tinerilor pacienţi dintr-un mare centru medical pediatric din sudul Chinei. Experimentul a generat un nivel de precizie foarte ridicat în diagnosticarea unor maladii comune precum gripa (94%) și varicela (93%), dar s-a arătat eficient şi în recunoaşterea bolilor potenţial mortale, precum meningita bacteriană, diagnosticată corect în 93% din cazuri.

Inteligenţa artificială va juca un rol tot mai mare în viitor. Cu un antrenament suficient, cred că aceasta va fi în măsură să îndeplinească cea mai mare parte dintre funcţiile unui medic. Nu îi va înlocui pe medici, dar va putea să îi ajute să îşi facă treaba mai bine, mai repede şi cu costuri reduse” a declarat profesorul Kang Zhang, coordonatorul proiectului.

 

Cercetătorii spun că progresele rapide înregistrate de aceste tehnologii ar putea să-i ajute pe medici să analizeze volume mari de date, să consolideze evaluarea diagnosticelor şi să le fie de ajutor în stabilirea unui diagnostic incert.

Nu este primul proiect de acest gen, numeroase studii recente ajungând, de asemenea, la concluzia unei eficienţe egale sau chiar superioare a inteligenţei artificiale în raport cu cea a oamenilor şi cu examinările tradiţionale efectuate pentru stabilirea anumitor tipuri de diagnostic.

Noutatea programului dezvoltat de echipa profesorului Kang Zhang constă în utilizarea prelucrării limbajului natural, ceea ce înseamnă că software-ul este în măsură să analizeze un discurs spontan, în opoziţie cu ascultarea unor cuvinte şi fraze predefinite. Noul program a putut să sintetizeze tot felul de date medicale, precum rezultatele unor teste sangvine, radiografii, dar şi să interpreteze simptome, istoricul medical al pacientului şi notele scrise de către medic.

 


Adaugati un comentariu


 

*