Căpșuni și zâmbete

22 iunie 2020 | 0 comentarii |

E vremea căpșunilor. Este dovedut științific faptul că aceste fructe dulci și parfumate de sezon au multiple beneficii pentru sănătate, fiind foarte bogate în nutrienți valoroși – vitamine, minerale, fibre alimentare și antioxidanți.

Nu există fruct mai parfumat și mai delicios decât căpșuna, de acea bucătarii și gospodinele le folosesc pentru dulceață, în prăjituri, salate sau diferite mâncăruri, proaspete sau conservate, roșii sau verzi.

Cu o porție de căpșuni în față, astăzi trecem în revistă câteva curiozități despre aceste fructe apetisante și glumim despre ele, ca să începem ziua cu plăcere, cu optimism și cu zâmbete…

 

Căpșunile conțin salicilate naturale, substanțe care se găsesc și în aspirină, astfel că au proprietăți antiimflamatorii, reduc durerile de cap și durerile în articulații. În plus, o porţie de căpșuni aduce organismului 50% din necesarul zilnic de vitamina C, cunoscută pentru stimularea imunităţii.

 

Căpșunile sunt bogate în vitaminele C și A, fiind astfel de mare ajutor pentru sănătatea pielii și a părului. Vitamina C din căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. Măștile de căpşuni vindecă acneea și închid porii, iar părului îi dau mai multă rezistență și strălucire. Sucul parfumat din căpşuni proaspete este cea mai bună loţiune pentru ten și elimină petele maronii cauzate de vârstă și îndepărtează pistruii.

 

Proprietăţile antioxidante și aportul generos de vitamine ale căpşunilor întăresc imunitatea, previn apariţia cataractei, mențin retina și corneea sănătoase și conferă protecție împotriva radiaţiilor solare. Conțin luteină şi zeaxantină şi acid elagic – o fitochimicală extrem de benefică împotriva cancerului. Într-un studiu în care au fost luate în considerare peste 1000 de alimente, căpșunile au fost întrecute doar de mure și nuci (nucile obișnuite, românești).

 

Căpșunile reduc colesterlul. Fitochimicalele pe care le conțin contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL (așa-numitul colesterol rău), care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor.  Consumul căpşunelor reduce lipidele din sânge și previn depunerea acestora pe pereţii arterelor. Căpşunele sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.

 

Căpșunile erau apreciate de în Roma antică pentru proprietățile lor terapeutice. Romanii erau de parere că aceste fructe combat anemia și pot vindeca de la depresie până la febră, pietre la rinichi, respirație urât mirositoare și dureri în gât. Prezenţa iodului în căpşuni compensează lipsa acestuia din produsele alimentare zilnice și din apa potabilă. Consumate zilnic, căpșunile întăresc sistemul imunitar, sunt excelenți agenți antiseptici și anti-inflamatori și împiedică dezvoltarea virusului gripal.

 

În epoca medievală, căpșunile erau oferite ca dar și simbolizau pacea și prosperitatea.

 

Căpșunile au fost asociate de-a lungul timpului cu dragostea. Se spune că atunci când două persoane împart o căpșună lipita de alta, în curând se îndrăgostesc.

Francezii considerau că aceste fructe au efect afrodisiac, de aceea  li se serveau tinerilor căsătoriți, la micul dejun, căpșuni cu zahăr și smântână.

 

Căpșunile au propriul lor muzeu, în Belgia! Aici, doritorii pot cumpăra orice, de la gem până la bere…

 

SUA este țara care produce cele mai multe căpșuni, fiind urmată de Spania și Koreea de Sud, Japonia, Mexic, Italia, Rusia, Turcia, Polonia și Germania.

 

În Bavaria (Germania), există o tradiție veche conform căreia, în fiecare primăvară, gospodarii leagă de coarnele vacilor o ghirlandă de căpșuni, pentru a proteja vitele de spiriduși.

***

Un scoțian aduce acasă un coș plin cu căpșuni.

Ia una din ele și o dă fiului său, zicându-i:

– Ia, fiule! Restul au același gust…

***

Bulă era în Spania, la cules de căpșuni, și cam trăgea chiulul.

Nervos, patronul îi zice într-o dimineață:

– De azi încolo, o să joci cum îți cânt eu!

– Dar ce patroane, ți-ai făcut formație?

***

Pisica și șoarecele intra în cofetărie:

– Un tort cu căpșuni și friscă! comandă șoarecele.

– Eu vreau doar puțina frișcă pe șoarece! zise pisica.

***

Magistrații români amenință că dacă rămân fără pensii speciale vor pleca în masă, în Spania, la cules de căpșuni…

***

– Alo, draga mea, ce-ți plac mai mult, bananele sau căpșunile?

– Ești la piață?

– Nu, la farmacie!

 

*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și va fi tratată ca atare. 

 


Adaugati un comentariu


 

*