Producătorii de medicamente omagiază „eroii necunoscuți” din lupta cu pandemia

Aceștia sunt cei peste 100.000 de voluntari care au acceptat să  fie testați în cadrul studiilor clinice pentru găsirea unui tratament și a unui vaccin împotriva Covid-19.

 

În această perioadă s-a vorbit mult despre cei aflați „în linia întâi” în lupta împotriva noului coronavirus, făcându-se referire la personalul medical și auxiliar din spitale și de la serviciile de Ambulanță, mulți dintre aceștia fiind infectați, iar alții decedând după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Totodată, a fost lăudat efortul forțelor de odine, al militarilor și angajaților inspectoratelor pentru situații de urgență, precum și al altor categorii profesionale care s-au aflat la datorie în această perioadă dificilă, expunându-se riscului de infectare.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) aduce însă în atenția publică și o altă categorie de oameni care merită toată aprecierea pentru efortul depus în găsirea unei soluții prin care să se poată pune capăt acestei pandemii. Este vorba de „eroii necunoscuți” ai acestei lupte, așa cum îi numesc producătorii de medicamente din România, care sunt de fapt peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți care s-au înrolat în cele peste 250 de studii clinice derulate în circa 100 de țări, în scopul găsirii unui tratament sau a unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. „Curajul şi altruismul acestor bărbaţi şi femei ne ajută să punem punct celei mai grave crize sanitare din ultimul secol, care a îmbolnăvit aproape 4 milioane de oameni”, se arată într-un comunicat transmis de PRIMER.

 

Dragoș Damian, directorul executiv al organizației care reunește cele mai importante 19 situri de fabricaţie din România, a precizat că, la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății, guvernele, oamenii de ştiinţă, comunitatea medicală şi industria farmaceutică se află de două luni într-o cursă fără precedent pentru combaterea pandemiei. Toate eforturile ar fi fost însă zadarnice fără contribuția celor peste 100.000 de voluntari și pacienți care au acceptat să fie testate pe ei soluțiile terapeutice create în laboratoare, în încercarea de a găsi o modalitate de a învinge și a ține sub control acest nou virus. „Curajul şi altruismul voluntarilor sănătoşi şi al pacienţilor care participă la studiile clinice pentru descoperirea unui tratament sau vaccin împotriva coronavirusului sunt remarcabile, pentru că riscurile pe care şi le asumă sunt foarte mari, aşa cum sunt şi aşteptările populaţiei de a găsi o formulă de tratament în cel mai scurt timp”, a subliniat Dragoș Damian.

 

Producătorii de medicamente spun că studiile clinice se desfășoară în patru faze distincte, dintre care cea mai importantă este faza a treia, în cursul căreia noul medicament este administrat grupurilor de voluntari sănătoși sau de pacienți. După administrare, investigatorii verifică eficienţa şi siguranţa medicamentului sau vaccinului prin comparaţie cu placebo sau cu alte terapii care deja se află în uz. Durata studiilor clinice poate varia de la câteva luni la câţiva ani, iar parcurgerea tuturor fazelor este necesară şi obligatorie tocmai pentru ca medicamentul sau vaccinul care va ajunge să vindece zeci de mii de pacienţi să fie sigur şi eficient.

Mai presus de orice recompensă materială, cei peste 100.000 de voluntari sănătoşi şi pacienţi aflaţi în studii clinice în acest moment merită să fie amintiţi şi să aibă recunoştinţa noastră, pentru că şi datorită lor un medicament sau un vaccin vor deveni încă de anul acesta o realitate salvatoare de vieţi”, se mai arată în comunicatul transmis de PRIMER, prin care se aduce un omagiu acestor persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*