Regulile de distanțare socială, ignorate de 80% dintre români

În același timp, 40% la sută dintre români fie nu poartă mască de protecție în spațiile publice închise, fie o utilizează greșit, după cum reiese dintr-o cercetare efectuată recentă.

 

Tot mai mulți specialiști din lumea medicală își manifestă îngrijorarea față de evoluția epidemiologică din ultimele săptămâni în contextul pandemiei și mai ales față de faptul că românii nu mai conștientizează riscurile pe care le presupune un nou val de îmbolnăviri. În plus, mulți neagă chiar existența virusului și refuză cu obstinație să respecte regulile elementare de prevenire, chiar dacă o parte din ele sunt reguli elementare de igienă și de bun simț.

Recent, reprezentanții producătorilor de medicamente din țară, reuniți în cadrul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au făcut un nou apel către populație, atrăgând atenția atât asupra riscurilor sanitare pe care le prezintă un nou val de îmbolnăviri cu Covid-19, cât și asupra efectelor negative pe plan economic. În condițiile în care încă nu există un tratament și nici un vaccin care să prevină contaminarea cu noul coronavirus, producătorii de medicamente spun că „al doilea val de Covid-19 va duce la o catastrofă sanitară şi la colapsul economiei”.

Îngrijorarea acestora este alimentată de rezultatele unei cercetări efectuate recent, din care reiese că o proporție însemnată din populația României ignoră măsurile recomandate și chiar impuse de autorități, pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Datele respective relevă faptul că 40% dintre români nu utilizează deloc sau utilizează greșit măștile de protecție în spațiile publice închise, în timp ce 80% dintre ei nu sunt atenți la menținerea unei distanțe de cel puțin 1,5 metri față de persoanele din jurul lor. „Această constatare este extrem de îngrijorătoare pentru că la stadiul din prezent de transmitere comunitară şi în absenţa unui tratament sau vaccin lucrurile pot scăpa rapid de sub control”, a precizat în acest sens directorul executiv al PRIMER, Dragoș Daian, făcând un apel către populație să ia mult mai în serios aceste recomandări.

O dovadă că măsurile de prevenire sunt eficiente vine din partea fabricilor de medicamente din țară, în cazul cărora nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul angajaților. „Am implementat încă de la început şi am menţinut şi în prezent măsurile de distanţare individuală de 1,5 metri, purtare a măştii în toate spaţiile publice închise şi igiena mâinilor cu săpun şi dezinfectant. Aceste măsuri au devenit reflex pentru angajaţii noştri şi este clar în acest moment că au prevenit transmiterea virusului în comunităţile noastre”, a adăugat Dragoș Damian.

 

Acesta atrage atenția și asupra rezultatelor cercetărilor efectuate de la apariția virusului, care arată că acesta suferă mutații și are un grad ridicat de contagiozitate. Conform statisticilor actualizate la nivel mondial, 5% dintre pacienții cu Covid-19 mor din cauza complicațiilor cauzate de acest virus, iar alți 5% rămân cu sechele pentru tot restul vieții. „În condiţiile în care punerea pe piaţă a unui medicament eficient şi sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi până spre sfârşitul anului, responsabilitatea individuală este primordială. Mască, distanţare, spălare, dezinfectare – sunt măsuri simple care funcţionează pentru prevenirea infectării, sunt accesibile tuturor şi ne dau încredere că putem să ne continuăm viaţa aproape de normalitate şi, la fel de important, că putem contribui la relansarea economiei”, mai precizează directorul executiv al PRIMER.

Șu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut aseară un nou apel la respectarea regulilor, precizând că deja există spitale în care nu mai sunt locuri în secțiile de terapie intensivă, iar pacienții aflați în stare gravă trebuie transferați în alte unități medicale, chiar și din alte orașe. „Avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor. A contribuit la această situație și acea stare de neîncredere, de dubiu în rândul populaţiei faţă de existenţa acestui virus”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*