Producătorii de medicamente fac apel la populație, pentru evitarea unei „catastrofe sanitare”

Aceștia spun că nu sunt șanse să avem un tratament sau un vaccin pentru Covid-19 până la sfârșitul anului, iar evoluția situației epidemiologice trebuie ținută sub control, mai ales în sezonul rece, când va începe și sezonul gripei.

 

Toate speranțele pentru încetarea crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19 sunt legate de apariția unui tratament și au unui vaccin, care să permită limitarea răspândirii infecțiilor și ținerea sub control a bolii. Pentru că atenția majorității cercetătorilor din domeniul medical și farmaceutic este concentrată în această direcție, este cert că vor fi găsite astfel de soluții, însă este nevoie de mai mult timp pentru efectuarea studiilor clinice și a altor teste specifice.

În acest sens, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a anunțat azi că la acest moment sunt în lucru peste 100 de soluții de tratament și vaccinare la care specialiștii lucrează „la foc continuu”, însă apariția unui vaccin sau unui tratament omologat nu este posibilă în acest an, din cauză că finalizarea studiilor clinice necesită o perioadă mai lungă de timp. Dragoș Damian, directorul executiv al organizației, a precizat că „deși în acest moment sunt finalizate o serie de studii clinice care demonstrează eficienţa unor vaccinuri, rezultatele acestora nu oferă deocamdată date concludente cu privire la durata şi intensitatea efectului imunologic. De asemenea, a devenit dificilă şi găsirea unui tratament medicamentos, în special pentru formele uşoare şi medii ale bolii, pentru că a scăzut numărul pacienţilor înrolaţi în studii clinice, în acelaşi timp cu limitarea răspândirii virusului din ultimele luni”.

 

În aceste condiții, producătorii de medicamente spun că singura modalitate de a preveni răspândirea infecției este respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități și recomandate de specialiștii din domeniul medical. Este vorba de trei reguli simple, dar pe care mulți dintre români le ignoră chiar cu bună știință, convinși că totul este doar o conspirație sau că virusul e doar o simplă răceală: purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, păstrarea unei distanțe de siguranță de cel puțin 1,5 metri și igiena mâinilor.

Dragoș Damian a atras atenția că, în România, noul coronavirus se răspândește cu rapiditate în rândul populației, în principal din cauza nerespectării acestor reguli, iar până la momentul apariției unui vaccin sau tratament, există riscul ca situația să scape definitiv de sub control, iar atunci urmările vor fi unele extrem de grave.

 

Dragos Damian

Pericolul este accentuat și de apropierea sezonului gripal, atunci când valul de infectări cu noul coronavirus se va suprapune cu cazurile de gripă, iar dacă nu se va ajunge la o scădere a numărului de cazuri noi de Covid-19 până atunci, am putea vorbi de o adevărată „catastrofă sanitară”.

Anul acesta nu vor exista tratamente şi vaccinuri eficiente împotriva Coronavirusului. Putem evita în următoarele luni şi mai ales în sezonul rece o catastrofă sanitară şi economică doar purtând masca, distanţându-ne şi practicând igiena mâinilor. Nu există nicio îndoială că în 2021 şi 2022 vom avea pe piaţă foarte multe soluţii pentru a lupta împotriva Covid-19, care vor ajuta ca viaţa noastră să intre în normalitate. Până atunci însă, trebuie să privim cu maximă seriozitate contribuţia şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi la limitarea răspândirii bolii. Pentru 2020, masca, distanţarea, spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt singurele măsuri capabile să evite o catastrofă sanitară şi economică în România. Haideţi să le practicăm!”, mai declarat directorul executiv al PRIMER.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*