Producătorii de medicamente, cu „jalba” la noul guvern

31 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită introducerea, în programul de guvernare, a unor măsuri de politici industriale menite să stimuleze fabricarea de medicamente în ţară.

 

Cabinetul Dancila

În aceeași zi în care Guvernul Dăncilă a intrat în pâine, iar noii și vechii miniștri și-au luat în primire portofoliile, reprezentanții producătorilor din industria farmaceutică au cerut actualei guvernări, politici care să stimuleze producția de medicamente în fabricile din țară.

Apelul vine din partea producătorilor industriali de medicamente reuniți în cadrul PRIMER, care au adresat solicitarera autorităților prin intermediul unui comunicat semnat de Dragoș Damian, președintele organizației. Acesta solicită coaliţiei de guvernare şi guvernului Dăncilă să introducă în programul de guvernare măsuri de politici industriale menite să stimuleze fabricarea de medicamente în ţara noastră, pentru a stopa declinul acestei ramuri economice şi a reduce dependenţa de importuri. „Politicile publice din domeniul medicamentului de după 2015, elaborate în afara oricărui dialog cu producătorii de medicamente din România, au făcut imposibilă continuarea investiţiilor în situri noi de fabricaţie, precum şi în extinderea celor existente”, susține Dragoș Damian.

 

Dragos Damian

În același document, președintele PRIMER condamnă politica discriminatorie de preţuri, care impune standarde duble pentru medicamentele generice, taxa clawback,  care s-a dublat în ultimii doi ani şi care generează o dublă impozitare a industriei farmaceutice, absenţa unor stimulente financiare pentru achiziţia specifică de echipamente industriale şi lipsa oricărei „diplomaţii economice” pentru exportul de medicamente, despre care spune că reprezintă doar câteva obstacole în calea dezvoltării fabricilor de medicamente din România.

„Producătorii de medicamente care au fabrici în România, indiferent de capital, au plătit în ultimii cinci ani sute de milioane de lei în contul taxei clawback, în loc să investească în extinderea şi modernizarea capacităţilor de producţie, în transferuri tehnologice de produse noi şi în angajarea mai multor specialişti în cercetare şi dezvoltare”, se mai menționează în comunicat.

 

Președintele PRIMER își argumentează solicitrea prin faptul că, în 2006, se fabricau în România, pentru desfacere pe piaţa internă, 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, ceea ce reprezintă o scădere a producției de 40% în 10 ani.

În acest context, Dragoș Damian amintește că orice încercare din ultimul an de a demonstra ministrului Sănătăţii şi ministrului Finanţelor Publice că fabricile de medicamente din România pierd din competitivitate, în special din cauza taxei clawback, a fost sortită eşecului, exprimându-și speranța că lucrurile se vor schimba odată cu investirea noului guvern.

Reprezentanții producătorilor industriali de medicamente consideră că în capitolul vizând măsurile economice şi politicile industriale din programul de guvernare trebuie să fie cuprinse prevederi concrete şi specifice referitoare la industria de medicamente, privind modalităţi de a reduce fiscalitatea şi de a stimula transferul de unităţi de producţie, tehnologie şi facilităţi de cercetare – dezvoltare către România. „Aceste măsuri, dacă sunt implementate imediat, vor face în aşa fel încât după 2020 să nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte ţări şi despre închideri de fabrici de medicamente”, se arată în incheierea comunicatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*