Scurt bilanţ al mandatului preşedintelui CNAS Laurenţiu Mihai

31 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

După doar două luni de mandat, el spune că pleacă nu pentru că și-ar fi „terminat treaba”, ci pentru că i se pare „firesc ca atunci când vine un nou guvern să-şi stabilească singur echipa cu care lucrează”.

 

Preşedintele CNAS Laurenţiu Mihai, care îşi încheie astăzi mandatul, a prezentat un scurt bilanț al activității sale de doar două luni la conducerea „băncii” asigurărilor de sănătate. Cea mai importantă realizare este, potrivit propriei evaluări, proiectul de Contract-Cadru, care „va îmbunătăţi semnificativ accesul asiguraţilor la servicii şi investigaţii medicale şi va reduce birocraţia din sistemul de sănătate, atât pentru pacienţi cât şi pentru medici”.

Tot în timpul mandatului său, spune că a fost întărită disciplina în cheltuirea banului public, au fost iniţiate controale pentru depistarea şi evitarea fraudelor şi a fost demarată o analiza asupra funcţionării sistemului informatic.

Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care ţara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru” – a declarat Laurențiu Mihai, subliniind astfel că ar fi mai avut multe de făcut, dacă ar fi rămas la conducerea instituției, dar și sugerând astfel că succesorul său ar trebui să țină cont de aceste aspecte și să se concentreze pe găsirea unor soluții de corectare a lor.

 

Fostul președinte al CNAS atrage atenția, la fel ca și medicii și asociațiile de pacienți, că principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanţarea acestuia. „Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare”, spune Laurenţiu Mihai. El atrage atenția că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei.

Modul de finanţare al sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aş fi dorit s-o iniţiem”, mai spune fostul președinte al CNAS, sugerând astfel că este necesară o astfel de decizie, atât din partea celui care va veni după el la conducerea Casei, cât mai ales a noului Guvern.

 

O altă problemă „spinoasă” pe care spune că s-a concentrat  în mandatul său extrem de scurt, a fost „crearea condiţiilor pentru un acces mai rapid al pacienţilor la servicii şi investigaţii medicale şi un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcţionarea defectuoasă a acestuia”, a punctat fostul președinte al CNAS. Ce-i drept, în ultima perioadă nu au mai fost semnalate blocări ale sistemului informatic și, se pare, o parte dintre probleme au fost cel puțin identificate și rezolvate, deși funcționarea sistemului este departe de a fi la standardele necesare unei activități fără sincope.

Laurenţiu Teodor Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârşitul lunii noiembrie 2017, de către fostul premier Mihai Tudose, după două luni în care conducerea Casei a fost asigurată de Răzvan Vulcănescu, vicepreședintele instituției, care și de această dată va asigura interimatul, până la numirea unui nou președinte, de către noul premier, Viorica Dăncilă.

Odată cu schimbarea Guvernului, el a solicitat suspendarea din funcție. „Plec de aici nu pentru că mi-am terminat treaba, ci pentru că mi se pare firesc ca atunci când vine un nou guvern să-şi stabilească singur echipa cu care lucrează”, și-a motivat decizia, fostul președinte al CNAS.

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Jobs, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*