Lucian Duta, fost presedinte al CNAS, sub control judiciar

4 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Procurorii DNA il suspecteaza ca ar fi luat mita de 8.6 milioane de euro de la firmele care au implementat sistemul informatic al Asigurarilor de Sanatate, pentru care s-a stabilit o cautiune de 4,5 milioane de lei.

 

Lucian Duta

Lucian Duta

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au anuntat, astazi, printr-un comunicat, ca impotriva fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Nicolae Duta, a fost pusa in miscare actiunea penala si control judiciar pe cautiune, pentru 4 infractiuni de luare de mita in forma continuata.

Fostul presedinte al CNAS este suspectat ca ar fi primit mita 8,6 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software, pentru incheierea si derularea unor acte aditionale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate (SIUI), implementarea Cardului National de Sanatate si interconectarea cu SIUI, precum si contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Lucian Duta a fost informat de acuzatiile ce-i sunt aduse si a fost instiintat ca daca nu plateste in 10 zile cautiunea, stabilita la 4,5 milioane de lei, care va fi consemnata pe numele sau, la dispozitia DNA, sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita aceleiasi sumei, risca inlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventiva.

 

dnaFostul presedinte al CNAS este acuzat ca, in perioada 2010 – 2012, cand era presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv, ordonator principal de credite, a pretins si primit „in mod repetat, de la reprezentantii a doua firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte/acte aditionale incheiate de institutia pe care o reprezenta cu societățile respective”.

Astfel, el ar fi primit 5 milioane de euro pentru incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania (SIUI); 2,4 milioane de euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ; 200.000 de euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord-cadru de servicii avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu SIUI; 1 million de euro pentru incheierea si derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

 

medic siui card cnasProcurorii sustin ca cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duta fie in numerar, in mai multe transe, fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla, fiind facute in acest sens operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii.

Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea unui teren in municipiul Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4”, se mentioneaza in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Pe langa depunerea cautiunii de 4,5 milioane de lei, in perioada in care se afla sub control judiciar, Lucian Duta are interdictie sa paraseasca tara fara aprobarea procurorului competent si sa ia legatura cu mai multe persoane indicate de procurori. Totodata este obligat sa mearga la Politie in zilele stabilite in programul de supraveghere, sa se prezinte la DNA de fiecare data cand este chemat si sa anunte daca isi schimba locuinta.

El a fost audiat de procurorii DNA in 23 noiembrie 2016, dar atunci a spus ca a dat declaratii in calitate de martor intr-un dosar.

 

bani sanatateLucian Duta este urmarit penal si intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu privind achizitii de servicii de mentenanta in cazul unei aplicatii informatice de management al resurselor, pentru un numar mai mare de licente decat cele folosite de casele judetene de asigurari de sanatate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. In dosarul respectiv, procurorii DNA au stabilit ca, in perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achizitie pentru servicii de mentenanta si suport tehnic in cazul sistemului ERP, o aplicatie informatica de management al resurselor, pentru care licentele de exploatare fusesera achizitionate de la compania Siveco Romania in perioada 2003-2007.

Anchetatorii sustin ca au fost achizitionate mentenanta si suport tehnic pentru 1.296 de licente detinute la nivelul CNAS si al caselor judetene, desi aproape 270 dintre acestea nu erau utilizate, astfel producandu-se un prejudiciu de peste 150.000 de euro.

In iulie 2013, in urma unei verificari a Corpului de Control al primului ministru, s-a anuntat ca a fost sesizat DNA si alte institutii cu atributii de control, pentru nereguli privind Cardul electronic de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte al CNAS, Lucian Nicolae Duta, in perioada 10 decembrie 2009-8 mai 2012.

 


Adaugati un comentariu


 

*