Producătorii industriali de medicamente acuză concurența denaturată de pe piață

10 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceștia susțin că investigațiile de până acum ale Consiliului Concurenței s-au finalizat doar cu recomandări de care autoritățile nu au ținut seamă și cu lipsa unui cadru legislativ adecvat.

 

La câteva zile după ce Consiliul Concurentei a anunțat ca a demarat o analiză pe piața medicamentelor care se eliberează fără rețetă și a suplimentelor alimentare, o primă reacție din partea companiilor farmaceutice a venit de la Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România. Reprezentanții PRIMER au semnalat, prin intermediul unui comunicat, unele nereguli de pe piața medicamentelor, exprimându-și disponibilitatea de a colabora cu experții din domeniul concurenței, pentru a corecta aceste nereguli și a crea un mediu concurențial corect.

Președintele patronatului producătorilor industriali de medicamente, Dragoș Damian, spune că în România, concurența de pe piața medicamentelor este denaturată, în sensul că produsele cele mai scumpe au poziție dominantă și blochează accesul celor cu prețuri mai mici, fabricate în România, fapt ce duce la retragerea de pe piață a multor produse din această a doua categorie.

Principalele cauze care au dus la această situație sunt, în opinia președintelui PRIMER, reglementările din domeniul medicamentelor date de autorităţile abilitate, respectiv metodologia de calcul a preţurilor la medicamente, taxa clawback aplicată nediferențiat, includerea de medicamente noi în sistemul de compensare, coroborată cu hotărârea privind aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi contractul cadru.

 

Dragos Damian

Totodată, Dragoș Damian precizează că producătorii care fac parte din organizația pe care o conduce vor colabora cu inspectorii Consiliului Concurenței în orice investigaţie care urmăreşte să analizeze condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul producţiei şi comercializării medicamentelor, precum şi cadrul legislativ aplicabil. Acesta spune însă că, până acum, toate investigațiile desfășurate în acest sens s-au finalizat doar cu recomandări care, in mare parte nu au fost luate în considerare de autorități. „Ultima investigaţie sectorială a Consiliului Concurenţei, încheiată în 2015, s-a finalizat cu un ansamblu de recomandări referitoare la modificările care trebuie aduse legislaţiei din domeniu, pentru a creşte accesul pacienţilor la medicamente şi a încuraja utilizarea medicamentelor generice ieftine, care aduc economii pentru pacienţi şi sistemul sanitar, inclusiv prin aplicarea diferenţiată a taxei clawback. Din păcate, nici măcar una dintre recomandările raportului Consiliului Concurenţei nu şi-a găsit locul într-un act legislativ, autorităţile continuând să reglementeze cum au crezut de cuviinţă, lucru care a favorizat repetatele crize ale medicamentelor din ultimii doi ani”, se arată în comunicatul semnat de președintele PRIMER.

 

Dragoș Damian reamintește cu această ocazie că rezultatele aplicării nediferențiate a acestei taxe, precum și celelalte măsuri amintite anterior, au avut rezultate „dezastruoase”, iar cei care au în final de suferit sunt pacienții, care sunt privați de medicamentele necesare tratamentului.

„Producătorii din ţară retrag sute de medicamente ieftine şi sunt obligaţi să frâneze numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare şi retehnologizare. Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în ţară pentru desfacere pe piaţa internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani, deşi piaţa medicamentelor s-a dublat în acest interval”, mai spune președintele PRIMER, adăugând că este nevoie și de o schimbare a cadrului legislativ, pentru ca recomandările făcute la finalul investigațiilor Consiliului Concurenței să poată fi puse în aplicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*