Despre transplant, cu responsabilitate

10 septembrie 2018 | 1 comentariu |

Asociațiile de pacienți cer autorităților, politicienilor și mass-media mai multă responsabilitate în abordarea legislativă și informarea corectă și coerentă a populației, care să încurajeze donarea de organe, pentru a salva vieți.

 

Scandalurile care au planat asupra activității de transplant în ultimii ani, au avut un efect defavorbail major pentru pacienții aflați în așteptarea unui organ salvator. Încrederea populației s-a diminuat, numărul donatorilor a scăzut constant, iar în consecință, și numărul celor care au primit a doua șansă la viață a fost mult mai mic decât s-ar fi putut. Eforturile asociațiilor transplantaților și ale medicilor de a încuraja donarea de organe s-a dovedit în multe situații zadrnice.

Actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a considerat că pentru a revigora activitatea de transplant este necesară o nouă Lege a Transplantului și o altă conducere la Agenția Națională de Transplant.

Conducerea Agenției a fost schimbată, noua lege așteaptă să intre în Parlament la aprobare, dar activitatea de transplant nu a înregistrat modificări semnificative. Anul acesta, deși pe listele de așteptare se află peste 5.000 de pacienți, până la sfârșitul lunii august, doar 38 de donatori de organe în moarte cerebrală au fost înregistrați, iar România se află la coada clasamentului european la numărul de donatori.

În anul 2017 au existat 65 de donatori în moarte cerebrală (3,25 de donatori la un milion de locuitori), comparativ cu 2016, când au existat 124 de donatori (6,2 donatori la un milion de locuitori), potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant.

 

La scăderea drastică a numărului de donatori și a celui de vieți salvate se pare că au concurat mai mulți factori, dar președintele Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, medicul buzoian Crina Ștefănescu, spune că „principala cauză este decredibilizarea activității de transplant, în urma unor declarații neîntemeiate apărute în spațiul public, de natură a descuraja donatorii de organe, din partea unor politicieni, ale unor persoane care nu au nimic în comun cu actul medical sau în anumite publicații”.

Președintele Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS a declarat pentru Sănătateabuzoiană.ro că, încă de la începutul acestui an și-a exprimat „îngrijorarea față de unele declarații neîntemeiate apărute în spațiul public, de natură a descuraja donatorii de organe. Asta, după ce asociațiile pacienților transplantați, împreună cu medicii experți în domeniul transplantului, au făcut eforturi mari pentru a determina populația să conștientizeze importanța donării și a operației de transplant care, alături de generozitatea familiilor donatoare, salvează vieți.

Astazi, aceleași medii de informare, dar și persoane politice care nu au nimic în comun cu actul medical, discută despre scăderea numărului de pacienți transplantați ca un fapt datorat nu dezinformărilor sesizate de noi în ultimul an, ci a lipsei unei noi Legi a Transplantului!

Există o Lege a Transplantului, cu reguli foarte stricte, atat pentru medici, cât și pentru donatori și pentru primitorii unui organ. Este aceeași lege care funcționa și în 2013, când am sărbătorit 500 de transplanturi hepatice realizate în Romania. S-a înregistrat, atunci, cea mai mare creștere a ratei de donare, după o campanie prodonare a Stirilor Protv și a altor publicații, minunat sincronizată cu activitatea coordonatorilor de transplant, a medicilor anesteziști și a echipelor de transplant conduse de domnul Prof. Dr. Irinel Popescu”.

 

Pentru a sublinia aceste afirmații, dr. Crina Ștefănescu, președintele LIVERTRANS, menționează că „instituționalizarea a 45 de coordonatori de transplant intraspitalicești și anesteziști însărcinați cu identificarea potențialilor donatori în 2012, în mare parte a facut posibil acest record, deși munca lor era voluntara 100%.      

Ținem să precizăm că pentru a se putea realiza transplantul, prioritar nu este locul pacientului pe lista de așteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel încât organul transplantat să nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o listă de așteptare să fie nevoit să aștepte mulți ani până când apare un organ compatibil, la fel de bine cum un alt pacient poate avea  șansa să apară un organ compatibil și să se poată realiza transplantul după cateva luni de la înscrierea pe lista de așteptare.

Activitatea de TRANSPLANT din România a fost apreciată în anii trecuți, de către Agenția Europeană de Transplant și de experți în domeniu, atât pentru numărul tot mai crescut de operații cât și pentru calitatea acestor intervenții, realizate cu succes (dovadă stau pacienții, care trăiesc și duc acum o viață normală)”.

 

Dr. Irinel Popescu si cativa dintre cei salvati

Dr. Crina Ștefăescu, ea însăși beneficiară a unui transplant de ficat realizat în Institutul Clinic Fundeni, de Prof. Dr. Irinel Popescu și echipa sa, după o perioadă de așteptare în care de câteva ori a fost amânată din cauza incompatibilității, trage un semnal de alarmă și cere „mai multă responsabilitate din partea autorităților, a persoanelor neavizate și a mass-media”. Medicul buzoian susține că „noi, cei câteva sute de pacienți care am beneficiat de un transplant de ficat putem afirma fără teama de a greși că au fost respectate absolut toate normele și principiile legale, morale și medicale și că nimeni nu a fost nevoit să dea ceva personalului medical, după cum nici nu a fost favorizat pe principiul „vedetismului”, așa cum s-a afirmat. Singurele lucruri care au contat au fost compatibilitatea și eligibilitatea.

Noi trăim datorită Programului de Transplant, a eforturilor echipelor medicale conduse de dnul  Prof.Dr. Irinel Popescu și a echipei sale și a generozitășii familiilor donatoare și vom face tot ce este necesar ca speranțele pacienților care așteaptă un organ salvator să nu fie spulberate!”, punctează Crina Ștefănescu.

 

Gheorghe Tache, Crina Stefanescu

Despre responsabilitate în ceea ce privește activitatea de transplant și comunicarea a atras atenția și Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (ATR). Acesta a declarat, pentru SănătateaBuzoiană.ro, că „noua Lege a transplantului ar trebui să asigure o mai bună informare a pacienților și aparținătorilor în privința activității de transplant, pentru a încuraja donarea de organe, fără de care activitatea de transplant nu se poate desfășura”. În numele pacienților transplantați, acesta spune că „ar trebui să fie create mai multe centre de transplant şi pregătiţi medici specialişti pe toate tipurile de transplant. Ne dorim ca şi activitatea de transplant privat să aibă mai mult acces pe această arie. Ne dorim o lege care să fie clară, funcţională, transparentă şi în acord cu directivele Uniunii Europene”, a declarant preşedintele ATR, Gheorghe Tache.

Președinții celor două organizații ale pacienților transplantați, Gheorghe Tache și dr. Crina Ștefănescu, transmit, de asemenea, că pacienții cu nevoie de transplant și cei transplantați urmăresc „cu interes și îngrijorare dezbaterile din spațiul public cu privire la activitatea de transplant din țara noastră” și semnalează că „toate comentariile negative apărute în diferite spații media, asupra activității de donare, transplant și monitorizare, afectează în primul rând șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare”.

 

 



Comentarii (1)

  1. Marius Morosac spune:

    O implicare in actul de donare ar trebui facut si de Biserica

Adaugati un comentariu


 

*