Românii, sfătuiți să nu-și facă stocuri inutile de medicamente

28 februarie 2020 | 0 comentarii |

Producătorii dau asigurări va piața va fi în continuare bine aprovizionată cu medicamente produse în România și că prețul acestora nu va crește din cauza coronavirusului.

 

După ce au epuizat stocurile de măști chirurgicale din farmacii și apoi au luat cu asalt și marile magazine pentru a se aproviziona ca pentru apocalipsă, există riscul ca românii să se orienteze și către stocurile de medicamente, mai ales acum, că deja a fost confirmat un prim caz de infectare cu noul coronavirus.

În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a considerat că e necesar să facă unele precizări în ceea ce privește disponibilitatea pe piață a medicamentelor produse în România și prețurile acestora, în perioada următoare.

În primul rând, producători industriali de medicamente reamintesc faptul că încă nu a fost identificat nici un tratament pentru noul coronavirus și nici nu a fost creat vreun vaccin împotriva acestuia, așa că cei care doresc să se protejeze, nu trebuie să caute prin farmacii medicamentele care să-i ajute să lupte cu microbul. Totodată, aceștia spun că nu există niciun motiv ca prețurile medicamentelor să crească în această perioadă, așa cum s-a întâmplat cu măștile chirurgicale, iar acest lucru nu se va întâmpla.

 

Aceste precizări sunt necesare pentru a evita panica și stocarea inutilă de medicamente, reprezentanții PRIMER adăugând că nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România.Fabricile din ţară au reuşit să se aprovizioneze rapid de la toţi furnizorii cu stocuri suficiente de materie primă, care să acopere necesarul de medicamente până în iunie – august 2020. Aşadar, absenţa unor medicamente din piaţă nu este datorată infecţiei cu coronavirus, ci altor probleme punctuale (probleme tehnice, retrageri de medicamente din cauza preţului foarte mic şi a taxei clawback, exporturi paralele etc.) care existau şi înainte de apariţia acestei boli” se arată într-un comunicat al organizației.

În situaţia în care, totuşi, lipseşte un medicament din farmacii, se recomandă discuţia cu medicul sau farmacistul pentru a se găsi un înlocuitor, dat fiind faptul că 90% din medicamentele uzuale au un astfel de substituent.

 

Reprezentanții producătorilor industriali de medicamente mai spun că s-au văzut nevoiți să facă aceste precizări și în contextul unor informații eronate care circulă în această perioadă, conform cărora unele medicamente ar fi eficiente împotriva noului coronavirus. „Au apărut în spaţiul public informaţii despre o serie de medicamente antivirale care ar putea fi eficiente împotriva Covid-19. PRIMER consideră că achiziţionarea acestor preparate este inutilă în momentul de faţă, iar utilizarea lor, fără sfatul medicului, periculoasă, din cauza efectelor secundare şi reacţiilor adverse care pot apărea. Antibioticele nu trebuie, de asemenea, utilizate sub nicio formă fără sfatul medicului. În plus, atunci când se utilizează preparatele fără prescripţie medicală de tip răceală şi gripă, recomandate pentru tratamentul simptomelor de tip febră, tuse, dureri musculare, dureri în gât, este necesară citirea prospectului sau consultarea medicului sau farmacistului”, se mai menționează în comunicat.

Reprezentanţii patronatului mai arată că preţurile medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală sunt reglementate de autorităţi, deci o încercare de scumpire este ilegală şi se sancţionează conform legii. În plus, PRIMER s-a angajat să nu scumpească medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, al căror preţ nu este reglementat, tocmai pentru ca utilizatorii lor să poată să se trateze la aceleaşi preţuri de dinainte de apariţia cazului de coronavirus.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*