Mulțumesc, doctore! Medicii Marius Anastasiu, Alexandru Ilie și Victor Ioniță au realizat laparoscopic o intervenție chirurgicală complicată

28 februarie 2020 | 17 comentarii |

Un buzoian în vîrstă de 68 de ani a fost operat, în același timp, de dublă hernie inghinală și de hernie ombilicală cu bloc visceral încarcerat, pe un teren biologic cu patologie hepatică cronică evolutivă.

 

Medicii V.Ioniță, M.Anastasiu și A.ILie

În aceste zile, când noul coronavirus ține agenda publică iar aproape întregul sistem medical și autoritățile din România se concentrează pe ținerea sub control a acestui virus, medicii din spitale continuă să facă ce știu ei mai bine, salvează vieți, rezolvă probleme medicale complicate și le redau oamenilor cu probleme de sănătate încrederea că sunt pe mânini bune.

Despre medicul Marius Anastasiu, șeful secției de Chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, se știe deja că este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chirurgi buzoieni, că a realizat laparoscopic una dintre primele intervenții din România și are la activ numeroase intervenții chirurgicale complicate, unele în premieră pentru România și altele chiar la nivel internațional.

O nouă intervenție chirugicală complicată, care a durat peste trei ore, realizată de dr. Marius Anastasiu, împreună cu tânărul chirurg Alexandru Ilie și medicul ATI Victor Ioniță i-au readus pacientului zâmbetul pe față și i-au redat pofta de viață, iar medicului buzoian și echipei sale, aprecierea și mulțumirile buzoianului operat și ale familiei acestuia. Pacientul are o evoluție postoperatorie favorabilă, se simte bine, este mulțumit și abia așteaptă să ajungă acasă.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dincolo de diagnosticul care necesita abord chirurgical, cazul pacientului, în vârstă de 68 de ani, a fost unul mai deosebit prin faptul că într-o singură intervenție s-a rezolvat laparoscopic o „dublă hernie inghinală şi o hernie ombilicală cu bloc visceral încarcerat cu manifestări subocluzive, pe un teren biologic cu patologie hepatică cronică evolutivă care s-a manifestat clinic prin hipersplenism hematologic (un număr de leucocite, eritrocite și trombocite sub limita normalului). În acest context, pe fondul bolii asociate, exista riscul unei sângerări abundente și am decis că se poate interveni laparoscopic, chiar dacă era vorba despre o perație de mai mare anvergură, pentru a evita eventualele complicații postoperatorii. În plus, la vârsta pacientului și pe fondul bolii asociate, o intervenție clasică l-ar fi imobilizat la pat o perioadă mai lungă, cu deficit respirator. Astfel, într-o singură intervenţie TAPP (trans-abdominal pro-peritoneal) au fost rezolvate ambele afecțiuni, utilizand material protetic (plasă chirurgicală) din polipropilenă. Particularitatea acestui caz constă în faptul că existența terenului biologic cu risc anestezico-chirurgical a impus această strategie operatorie într-o singură intervenţie chirurgicală laparascopică”, explică dr. Marius Anastasiu.

 

Dr. Anastasiu și pacientul Aron Ion

A doua zi după ce a fost operat, buzoianul Aron Ion zâmbește, face glume și ne spune că le este recunoscător medicilor buzoieni și întregului personal medical „pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea de care au dat dovadă”, apreciind în același timp investițiile de modernizare realizate în unitatea medicală.

Eram decis să merg la București, la o clinică privată, unde a fost operată soția mea, Mioara, dar o vecină mi-a zis că n-am cum să găsesc acolo un medic mai bun ca domnul doctor Anastasiu, care a salvat-o și pe ea, într-un moment de cumpănă. Mi-am zis că nu strică să-l cunosc și, sincer, din momentul în care l-am cunoscut am avut o încredere oarbă, așa că am decis să fiu operat la Buzău. Și nu m-am înșelat. Iată că acum abia aștept să mă refac și să mă bucur din nou de familie, să călătoresc, să mă bucur de viață! Nici nu știți cât de fericit sunt că am decis să mă operez la Buzău, unde am găsit o echipă chirurgicală de excepție și condiții deloc diferite de cele de care aș fi beneficiat într-o clinică privată din Capitală. Sunt deosebit de recunoscător și știu sigur că voi reveni în Spitalul Județean de Urgență Buzău și voi apela tot la domnul doctor Anastasiu, pentru a-mi rezolva și cealaltă problemă de sănătate ” – își manifestă pacientul recunoștința și, cu umor, spune că până acum, viața i-a oferit cam tot ce și-a dorit, dar i-a cam dat de furcă sănătatea…

 

Dr. Anastasiu mai spune că nu tehnica în sine, ci terenul biologic pe care au avoluat afecțiunile pacientului și strategia de a asocia cele două intervenții majore printr-o singură oparație laparoscopică constituie particularitatea intervenției, subliniind că nu toate herniile pot fi operate laparoscopic. „Este adevărat, printr-o intervenție laparoscopică se reduce durerea și disconfortul postoperator, iar recuperarea pacientului este mult mai rapidă, dar este obligatorie o selecţie a cazurilor, adaptată dimensiunilor herniare, gradului de efort fizic efectuat de pacient și statusului biologic al acestuia. Scopul ambelor tipuri de operații este de a repoziționa țesutul și a repara deschizătura din peretele abdominal care a dus la apariția acesteia. În tehnicile în care se utilizează plasă (conceptul Mesh Tension Free), sutura se face fără tensiune, reducând riscul de recidivă, care în ultimi ani a scăzut cu 10-15% ca urmare a folosirii la scară largă a materialelor protetice. Consolidarea peretelui abdominal se face prin fixarea unei plase de polipropilenă, o țesătură sintetică (sunt peste 100 de tipuri), bine tolerată de organism, care este încorporată în peretele refăcut, prin metoda Lichtestein. Tehnicile clasice de rezolvare a defectelor parietale (hernii și eventrații) pun în tensiune structurile musculo-aponevrotice și, la un efort fizic de nivel mediu dar repetat, există riscul de recidivă”, a descris dr. MariusAnastasiu, pe scurt, modul de intervenție și avantajele abordului laparoscopic, care reprezintă cea mai modernă modalitate de tratament chirurgical.

 

Dr. Marius Anastasiu a subliniat că, pe lângă satifacția profesională pe care o are chirurgul după realizarea unei operații de o asemenea anvergură, și satisfacția umană pentru salvarea pacientului, este extrem de importantă echipa care participă la actul medical. „Sunt foarte fericit că în secția de Chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău au venit oameni tineri, entuziaști, dornici să aplice tot ce au învățat în clinicile universitare și să învețe să stăpânească tehnicile chirurgicale moderne. Peste câțiva ani, noi, medicii cu experiență, vom ieși la pensie, dar este foarte important să știm că lăsăm pe mâini bune pacienții care vor veni să se trateze în acest spital și după aceea. Doctorul Alexandru Ilie, spre exemplu, este unul dintre tinerii pe care sunt sigur că pacienții se vor putea baza. Este extrem de voluntar, știe să se integreze foarte ușor în echipă, empatizează ușor cu pacientul, are toate calitățile pentru a deveni un chirurg foarte apreciat. Să nu uităm nici că aportul medicului ATI este extrem de important, mai ales în abordarea laparoscopică, în care timpul de operare este mai lung. Și nu în ultimul rând, pentru ca totul să meargă bine, trebuie subliniată contribuția asistentelor medicale, a infirmierelor și a tuturor celor care participă la actul terapeutic, precum și implicarea echipei manageriale în modernizarea și dotarea unității medicale”, a concluzionat chirurgul buzoian.

 Comentarii (17)

 1. Florin Mihai spune:

  Bravo lor! Multumesc ca existați!

 2. Luminita Panaete spune:

  Multumim din suflet si tot respectul!

 3. Ancuta Matei spune:

  Felicitări, multă sănătate si succes în continuare în tot ceea ce faceți.

 4. Rodica Visinoiu spune:

  Felicitari curajosilor medici. Profesionalismul isi spune cuvantul.

 5. Moroianu Ovidiu spune:

  Felicitări echipei medicale !
  Profesioniști 100% !
  Sănătate pacientului !

 6. Ioana Prefac spune:

  Felicitări întregii echipe. Dr.Anastasiu este medic de excelență.

 7. Rodica Dumitrescu spune:

  Felicitări tuturor! Nu ma gândeam la altceva ,decât la o altă mare reusita!🤗💓

Adaugati un comentariu


 

*