Noi măsuri impuse de autoritățile buzoiene pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus

28 februarie 2020 | 0 comentarii |

În prezent, în județ sunt monitorizate 32 de persoane, iar una se află în continuare în carantină la centrul de la Arbănași. Coronavisusul a făcut și prima victimă colaterală, directorul DSP Dolj a fost demis în această dimineață pentru modul defectus în care a gestionat evoluția virusului în zonă.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău s-a întrunit într-o nouă ședință, în cadrul căreia au fost adoptate măsuri suplimentare de prevenire și combatere a infecțiilor provocate de noul coronavirus, la nivel local. S-a decis astfel că președinții comitetelor locale pentru situații de urgență constituite la nivelul localităților din județ vor identifica persoanele sosite din toate țările afectate de noul coronavirus și vor întocmi o situație  care va conține datele de identificare, țara din care au sosit, locurile de îmbarcare, tranzitare și perioada de ședere în țara respectivă.

În același context, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat va achiziționa și amenaja două module tip container, pentru a le folosi în caz de nevoie ca spații de carantină pentru persoanele posibil a fi infectate cu noul coronavirus. Și Primăria Buzău a primit sarcina de a identifica spații de carantină și de a achiziționa un modul tip container pentru a-l pune la dispoziție atunci când va fi nevoie.

În același timp, o altă construcție similară aflată deja în proprietatea Inspectoratului de Jandarmi Județean va fi amenajată de Consiliul Județean și va fi pusă la dispoziție în caz de necesitate.

 

De asemenea, la nivelul Spitalului Județean de Urgență au fost amplasate, cu spirijinul Consiliului Județean, 4 module tip container în diferite zone ale unității sanitare, inclusiv în secțiile exterioare, pentru un triaj avansat al pacienților și aparținătorilor și au fost instituite filtre la intrările în spital, prin care se face evaluarea rapidă a pacienților. Unitatea medicală a achiziționat și 10 termometre non-contact, prin aceste măsuri fiind eliminat riscul ca un eventual pacient infectat cu coronavirus să intre în contact cu alte persoane. Totodată, autoritățile informează că, la nivelul județului, există pe stoc echipamente de protecție, inclusiv cele speciale și soluții dezinfectante.

De asemenea, au fost instituite filtre la intrările în spital, în vederea evaluării rapide a pacienților (motivul prezentării și dacă au venit dintr-o zonă cu risc epidemiologic sau au intrat în contact cu persoane care au fost în aceste zone) și s-a restricționat timpul de vizită pentru aparținători la intervalele orare 7,30-8,30, respectiv 15,00-16,00 precum și numărul vizitatorilo la unul singur/pacient.

În total, la nivelul județului sunt monitorizate la domiciliu 32 de persoane, iar o persoană se află de duminică seară în carantină în centrul de la Arbănași. Pentru 5 persoane au fost recoltate probe pentru analize, iar rezultatele în cazul a 4 dintre ele au ieșit negative, în timp ce pentru cealaltă persoană se așteaptă rezultatele comunicate de Institutul Matei Balș.

 

Videocoferință MS

Tot astăzi, ministrul Sănătății, Victor Costache a decis demiterea directorului Direcției de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov, în cadrul videoconferinței organizate cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoiu. Ministrul Costache spune că „directorul DSP Gorj nu a respectat procedurile și legislația în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și nu a instituit măsurile corespunzătoare în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. De asemenea, directorul DSP Gorj nu a utilizat spațiile de carantină identificate la nivelul județului și a transmis raportări inexacte privind situația din primul județ în care a fost identificat un caz de COVID -19”.

Ministrul Sănătății a convocat în această dimineață o videoconferință de urgență cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București, cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecției COVID-19.

Au fost verificate respectarea procedurilor privind instituirea carantinei și a măsurilor de autoizolare la domiciuliu.

 

La nivel naţional, 189 de persoane sunt plasate în carantină, dintre care 123 sunt din Gorj, majoritatea fiind persoane care au intrat în contact fie cu cetățeanul italian care a adus coronavirusul în România sau cu pacientul care a fost depistat pozitiv zilele trecute. Alte 7.174 de persoane au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate pentru o perioadă de 14 zile, de medicii DSP și medicii de familie, aşa cum prevăd protocoalele internaţionale.

Între timp, ministrul Sănătății a anunțat că tânărul din Gorj infectat cu coronavirus are o formă ușoară de faringită și primește tratament simptomatic, starea sa generală fiind în continuare bună.

Săptămâna viitoare ar trebui să ia sfârșit și criza măștilor chirurgicale, directorul Unifarm, Adrian Ionel, anunțând că urmează să fie aduse în țară 5-6 milioane de măști și 25 de tone dedezinfectanți puternici

Am încheiat două contracte, iar zilele următoare trebuie să facem plata pentru aceste produse şi să fie livrate până la sfârşitul săptămânii viitoare. Măştile sunt de patru tipuri – 5 milioane sau chiar 6 – şi dezinfectanţi – 25 de tone. În afară de acestea suntem în negocieri și vor mai veni şi alte materiale specifice precum mănuşi de protecţie, combinezoane, intubatoare şi altele asemănătoare. Este o procedură standard care trebuie să urmeze nişte paşi”, a declarat directorul Unifarm, menționând că aceste achiziții costă 15 milioane de euro.

 

În contextul evoluției COVID-19, pentru a contribui la limitarea difuzării acestei epidemii, serviciile veterinare au dispus, la rândul lor, mai multe măsuri:

*Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele;

*Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;

*Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice;

*Folosirea echipamentelor de protecție complete în acțiunile de prevenire și combatere a bolilor la animale, în laboratoarele de diagnostic, în activitățile de inspecții în abatoare, ferme/gospodării ale populației, cabinete medicale/clinici veterinare etc;

*Toate produsele de origine animală în stare crudă (carne, organe, lapte etc) trebuie manipulate cu grijă pentru a se evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practici de siguranță alimentară;

*Gătirea temeinică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor și subproduselor de origine animală);

*Respectarea procedurilor de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți;

*Efectuarea de schimburi  comerciale cu evitarea oricărui risc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*