„Lupii tineri” vor sa preia sefia Colegiului Medicilor la Buzau

24 noiembrie 2015 | 3 comentarii |

Intre „veterani” ii regasim pe dr. Victor Ionita, dr. Ion Tudose, Maria Usurelu si dr. Florentina Borcaias. Pentru prima data, ginecologii s-au mobilizat si si-au trimis in cursa 3 reprezentanti.

 

Dr. Lucia Dragan

Dr. Lucia Dragan

46 de candidaturi au depus medicii buzoieni care vor sa faca parte din organele de conducere ale Colegiului Judetean al Medicilor, in legislatura 2015-2019.

Comisia Electorala Judeteana, compusa din dr. Lucia Dragan (presedinte), dr. Doina Bunea, dr. Mircea Citrea, dr. Virgil Paunescu si dr. Alexandru Anghel a centralizat, aseara, candidaturile, care au si fost afisate, pe site-ul oficial al organizatiei profesionale. 29 de medici si-au depus candidaturile pentru Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor, iar 17 pentru Adunarea Generala, multi dintre ei fiind pe ambele liste.

 „Totul a decurs fara probleme, singurul semn de intrebare ramanand pentru trei colegi care au indeplinit doua mandate consecutiv in conducerea Colegiului, pentru ca noua lege, care nu limiteaza numarul de mandate, nu a fost inca promulgata. Acestia s-au inscris insa si pentru Adunarea Generala, asa ca in cazul in care va trebui sa respectam prevederile vechii legi, vor fi eliminati de pe lista Consiliului Judetean, astfel incat sa nu existe probleme”, a precizat dr. Lucia Dragan, presedintele Comisiei Electorale judetene.

 

Alegeri Colegiul Medicilor (foto arhiva)

Alegeri Colegiul Medicilor (foto arhiva)

Pe cele doua liste sunt foarte multe nume noi, mai ales medici tineri, care si-ar manifestat dorinta de a prelua fraiele Puterii Profesionale.

Unii dintre candidati au la activ un mandat, asa ca au mari sanse sa fie realesi, in contextul in care sunt deja cunoscuti colegilor prin activitatea prestata in actualul mandat sau intr-unul dintre mandatele anterioare in care s-au aflat intre membrii din conducerea Colegiului Judetean. In contextul in care actualul presedinte, dr. Ion Japie, a anuntat deja ca nu mai doreste un mandat in aceasta functie, favoritul cursei ar putea fi dr. George Vulpe, agreat de foarte multi dintre medicii buzoieni, dar este posibil sa apara si surprize.

Pentru prima data, ginecologii s-au mobilizat si si-au trimis in cursa 3 reprezentanti: dr. Irina petre Munteanu, dr. Mario Corneliu Constantin Constantinescu si dr. Claudiu Serbanoiu. Foarte prezenti, ca si in mandatul care se incheie in acest an, sunt si medicii de familie, nu mai putin de 10 reprezentanti ai acestei specialitati aflandu-se pe liste. In rest, se observa o reprezentare echilibrata a diferitelor specialitati medicale, multi dintre candidati fiind, asa cum am amintit, la primul mandat.

Intre „veteranii” Colegiului ii mai regasim doar pe dr. Victor Ionita, dr. Ion Tudose, dr. Maria Usurelu si dr. Florentina Borcaias.

 

Alegri medici (arhiva)

Alegeri medici (arhiva)

Alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor, atat la nivel teritorial cat si national, pentru mandatul 2015-2019, au loc peste o saptamana (Turul I). Pentru prima data insa, de la reinfiintarea Colegiului Medicilor din Romania (CMR), aceste alegeri au sunt puse sub semnul intrebarii. Actuala Lege a Sanatatii, care le strica planurile celor care conduc Colegiul Medicilor si Colegiul Farmacistilor de ani buni si ar vrea sa mai stea un mandat. Legea 95, in forma actuala, le interzice celor care au la activ doua mandate consecutiv in conducerea CMR sau a colegiilor judetene sa mai candideze pentru al treilea mandat. Legea a fost modificata, insa nu este, inca, aplicabila.

Modificarea Legii 95, mai exact, a articolului 449, care reglementeaza numarul de mandate la care au voie candidatii la organele de conducere ale Colegiului Medicilor si ale Colegiului Farmacistilor a fost pregatita „pe repede inainte”. Parlamentarii au aprobat-o, insa noul act normativ nu a fost inca promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Daca nici astazi, cand se valideaza candidaturile, nu va fi semnat de presedinte, alegerile ar putea fi anulate.

*Listele cu medicii care si-au depus candidaturile pot fi consultate AICI

 

Dr. Sorin Paveliu

Dr. Sorin Paveliu

Semnalul se alarma a fost tras de dr. Marian Sorin Paveliu, expert in politici de sanatate al Societatii Academice din Romania, fost presedinte al CNAS in perioada 1999-2000 si deputat in mandatul 2008-2012, care i-a cerut presedintelui, printr-o scrisoare deschisa, sa retrimita legea in Parlament, pentru „o dezbatare serioasa”. Acesta considera ca votul in Parlament a fost viciat prin faptul ca „in mod evident, parlamentarii au fost minititi”, acestia fiind instiintati prin nota de fundamentare ca „exista un pericol iminent ca cele doua colegii sa intre in imposibilitate de functionare ca urmare a faptului ca nu mai exista doritori de a ocupa functii de conducere (…)” .

Pentru a nu exista riscul anularii alegerilor, dr. Paveliu solicita, de asemenea, Comisiilor Electorale sa respinga, pana cel tarziu astazi, 24 noiembrie (data de validare a candidaturilor), acele candidaturi ale persoanelor care au exercitat doua mandate consecutive pana in prezent.

 

Dr. Letitia Coriu

Dr. Letitia Coriu

La nivel national, primul care si-a anuntat candidatura a fost medicul iesean Tudor Ciuhodaru. El spune ca vrea sa fie noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si le propune colegilor de breasla sa „aleaga actiunea”, pentru conditii de munca adecvate, salarizare corespunzatoare si „desfiintarea feudelor baronilor din sanatate”. Ciuhodaru vrea profesionalizarea conducerii Colegiului si si-a propus trei obiective: conditii de munca adecvate, salarizare corespunzatoare sidesfiintarea feudelor baronilor din sanatate”.

Dr. Letitia Coriu, medicul care a declansat miscarea medicilor pe Facebook, care a dus la cosntituirea Aliantei Medicilor, candideaza la Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti. Aceasta si-a anuntat candidatura tot pe Facebook si si-a indemnat colegii sa ii urmeze exemplul, considerand ca acesta „este un prim pas pentru schimbarea pe care ar trebui sa il facem toti medicii Aliantei, deoarece nu putem sa ne intrebam vesnic de ce adevarul nu se spune si de ce, atunci cand se spune, apare un Presedinte al CMR si ne da un avertisment despre cum trebuie sa ne exprimam opiniile, incolonati la Comisiile de specialitate ale CMR si nu in spatiul public, ca sa ne auda societatea”.

 

Alegeri Colegiu Medici (foto arhiva)

Alegeri Colegiu Medici (foto arhiva)

Alegerile teritoriale vor avea loc pe 29, 30 noiembrie si 1 decembrie 2015 (Turul I), respectiv, in zilele de 6,7 si 8 decembrie (Turul II). Data limita pentru depunerea candidaturilor a fost 23 noiembrie. Potrivit Regulamentului, cu 5 zile inaintea datei alegerilor, Comisia Electorala Judeteana, respectiv cea a Municipiului Bucuresti publica, pe site-ul oficial al organizatiei, lista cu candidatii inscrisi in cursa electorala.

Dupa validarea rezultatelor de catre Comisia Electorala Centrala, potrivit regulamentului de organizare a alegerilor, publicat in Monitorul Oficial, Comisia Electorala Locala emite mandatele si covoaca, in maxim 3 zile, Consiliul Judetean, inregistrand candidaturile pentru Biroul Local.

In 5 zile de la validarea alegerilor teritoriale, Comisia Electorala Centrala convoaca noul Consiliu National al Colegiului Medicilor din Romania, in cadrul caruia se vor alege membrii Biroului National al CMR, respectiv, noul presedinte.

Medicii specialisti pot vota avand certificat de membru, iar rezidentii, in baza adeverintei de salariat de la angajator.

 



Comentarii (3)

  1. Moise Florina spune:

    Ar fi cazul.

  2. Carmen Tomescu spune:

    George Vulpe un medic deosebit!!!

  3. Moni Gabi spune:

    Buzau, votati Dr. Ionita Victor!!!

Adaugati un comentariu


 

*