Medicii buzoieni, din nou la vot

4 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Maine se desfasoara Turul II de alegeri la Colegiul Medicilor Dentisti, iar sambata, duminica si luni, la Colegiul Judetean al Medicilor.

 

Alegeri medici(1)Alegerea reprezentantilor organizatiilor profesionale din breasla medicala este, pe de o parte o miza importanta, dupa cum sustin unii. Si s-ar putea sa aiba dreptate, daca ne raportam la felul in care s-au chinuit sa obtina aprobarea Parlamentului si apoi a Presedintiei, mai-marii acestor Colegii, supranumite si Puterea Profesionala. Iar pe de alta parte, dupa reactia medicilor care s-au prezentat la urne in numar extrem de redus, cel putin la Buzau, Colegiul Medicilor si cel al Medicilor Dentisti nu mai inseamna decat un organism de colectare a unor cotizatii, pe care unii medici nu ar mai vrea sa le plateasca, desi roilul Colegiului este acela de a le reprezenta interesele si de a supraveghea sa fie respectata deontologia profesionala.

 

alegeri dentistiCe-i drept, adevarul este, ca in mai toate cate se intampla in aceasta tara, pe undeva pe la mijloc. Pentru ca, daca stam stramb si incercam sa judecam drept, si unii si altii au dreptate. In cazul primilor, daca nu ar fi asa, nu s-ar mai bate pentru aceste functii si mai ales pentru pastrarea lor, mandat dupa mandat. Si nu e greu de intuit ca cei ce le detin au, pe langa avantajele pe care le-am putea pozitiona la nivel de orgoliu, care nu-i deloc mic in lumea medicala, poate cel mai mult conteaza influenta pe care acestia o au (mai ales la Centru), fata de Puterea politica si administrativa si, vorba lui Nenea Iancu Caragiale, viceversa – pentru ca medicii pot deveni cei mai buni sau cei mai rai agenti electorali.

Iar in cazul celorlalti, ignoranta fata de propriile interese a devenit, probabil, o trasatura comportamentala si a acestei bresle,

 

alegeri dentisti - comisia electoralaLasand insa la o parte aceasta analiza, sa revenim la preocuparea medicilor dentisti buzoieni, care maine sunt din nou chemati la urne, pentru a alege reprezentantii in Consiliul Judetean si pe cei in Adunarea Generala. In primul Tur al alegerilor pentru mandatul 2015-2019, care a avut loc miercuri, 2 decembrie, s-au prezentat la urne doar 74 dintre cei 199 de membri cu drept de vot. Dreptul de vot este dat de achitarea cotizatiei la zi catre Colegiul Medicilor Dentisti Judetean (CMDJ) Buzau, iar alti cativa dintre cei care s-au prezentat la urne si-au achitat aceasta obligatie in ziua votului, aceeasi conditie fiind valabila si pentru Turul II. Ca sa poata fi validate alegerile din Turul I, ar fi trebuit sa voteze cel putin 132 dintre electori, dar daca nu s-au mobilizat, sunt asteptati inca o data la urne, potrivit presedintelui Comisiei Electorale Teritoriale, dr. Stefania Gheorghe.

 

alegeri stomatologiIn Turul II, care are loc maine, 5 decembrie, indiferent cati votanti isi vor exercita dreptul de a-i alege pe cei 11 membri ai Consiliului, dintre care se va alege si noul Birou Executiv, respectiv, noul presedinte, si cei 6 membri ai Adunarii Generale, vor fi validati candidatii care obtin cele mai multe voturi, in ordine descrescatoare. De obicei, functia de presedinte este adjudecata de candidatul care obtine cele mai multe dintre optiunile valabil exprimate.

Listele cu cei 14 candidati inscrisi in cursa pentru Consiliul Judetean, respectiv, cu cei 10 candidati pentru Adunarea Generala, au fost afisate la sediul CMDJ, din Strada Chiristigii. Urnele si cabinele de vot au fost amenajate, ca si la primul tur, in anticamera cabinetului de Radiologie Dentara de la etajul 1, din imediata vecinatate a sediului Colegiului.

 

Alegeri CMR 2012La randul lor, cei peste 662 de membri ai Colegiului Judetean al Medicilor (CJM) Buzau, dintre care pana acum doar 430 si-au achitat cotizatia pana la 30 iunie 2015 care le confera dreptul de vot, sunt asteptati la urne in zilele de duminica, luni si mari (6, 7, 8 decembrie), la sediul Colegiului, din incinta Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Cei care nu si-au achitat cotizatia si vor sa-si exercite acest drept, o pot face in chiar ziua votului.

In primul Tur, asa cum SanatateaBuzoiana.ro a aratat intr-un articol precedent, s-au prezentat la vot doar 20 la suta dintre membrii cu drept de vot, adica 70 de medici si-au exprimat optiunile pentru desemnarea celor 16 membri care-i vor reprezenta in Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor Buzau, dintre care vor fi desemnati membrii Biroului Executiv, respectiv presedintele, ca si pentru cei 11 reprezentanti in Adunarea Generala.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*