Cardul de sanatate, rateu dupa rateu

4 decembrie 2015 | 3 comentarii |

Medicii de familie, si specialistii din ambulatoriul de specialitate care trebuie sa elibereze retete, dar si cei din spitale, care asigura serviciile medicale, au ajuns la capatul rabdarii pentru ca la fiecare sfarsit de saptamana sistemul se blocheaza.

 

cititor-card-de-sanatateIn timp ce oamenii obisnuiti asteapta cu nerabdare sfarsitul de saptamana, pentru medicii de familie, pentru cei din ambulatoriile de specialitate si cei din spitale, aceasta perioada constituie un adevarat motiv de stres. De cateva luni, de cand a devenit obligatoriu cardul de sanatate, a devenit o regula ca la fiecare sfarsit de saptamana, sistemul informatic ce asigura utilizarea cardurilor, sa se blocheze.

Cei mai nemultumiti de acest inconvenient sunt medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care spun ca sunt nevoiti, de fiecare data, sa le ceara pacientilor sa astepte uneori ore intregi la usa cabinetului, in speranta ca sistemul se va debloca si vor putea utiliza cardurile pentru a le asigura acestora serviciile necesare. Acestia spun ca in fiecare zi se intampla acelasi lucru, dar in zilele de vineri munca lor devine un calvar, sistemul blocandu-se in jurul orei 9.00 dimineata si revenindu-si partial abia spre orele serii.

 

card-sanatateAstfel, retetele pe care incearca sa le introduca in sistem nu pot fi validate, iar daca se intampla sa reuseasca acest lucru, sunt sanse mari ca reteta sa fie invalidata in momentul in care pacientul se prezinta cu ea la farmacie pentru a-si lua medicamentele prescrise.

Medicii spun ca se intampla de multe ori ca si in timpul saptamanii sistemul sa se blocheze sau, in cel mai bun caz, sa functioneze foarte greu. „Suntem nevoiti sa tinem pacientii la usa in timp ce noi stam si asteptam ca sistemul sa reintre in functiune. Se fac cozi la usile cabinetelor, incercam sa le explicam oamenilor, dar va dati seama ca este o situatie extrem de neplacuta si pentru ei si pentru noi. Au fost cazuri in care am reusit sa validam retetele dar pacientii s-au intors cu ele la cabinet pentru ca le-au fost invalidate cand au mers la farmacie”, a declarat unul dintre medicii care s-a adresat direct conducerii centrale a CNAS in aceasta problema.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

In replica, seful CNAS, Vasile Ciurchea, spune ca sistemul functioneaza, dar ca sunt momente in care se misca mai greu, deoarece este prea solicitat. „In aceste zile se face raportarea lunii anterioare (pemtru plata – n.r.), se fac plati pentru luna anterioara si se raporteaza si luna decembrie (pentru validare – n.r), deci se raporteaza doua luni”, a incercat sa explice acesta, in stilul sau ambiguu, adaugand ca medicii pot oferi consultațiile in regim offline, dupa care, in 72 de ore, la pot integistra in sistem informatic. Cu alte cuvinte, sa-si ia calculatoarele si baza de date acasa, sa faca aceste operatiuni.

Problema este ca medicii spun ca au existat situatii cand au procedat asa cum recomanda presedintele CNAS, dar nici dupa cele 72 de ore nu au reusit sa inregistreze consultatiile in sistemul informatic, iar serviciile si chiar retetele eliberate, desi li s-au recunoscut semnatura cardului, le-au fost invalidate, asa ca li s-au eliminat din plata, CNAS facand astfel economii pe banii medicilor si ai farmacistilor…

Ciurchea nu a putut explica insa de ce da rateuri SIUI-ul, adica acest sistem informatic pentru care s-au platit sute de milioane de euro, nici de ce nu este tras nimeni la raspundere pentru asta.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati

Comentarii (3)

 1. CATALIN spune:

  Poate domnul Ciurchea o sa ajunga la un moment dat cu cardul pt o reteta banala si o sa vada ce inseamna sa stai ore in sir pt o bucata de plastic, desi plasticul ar fi util daca ar functiona.
  Dar ce functioneaza la noi cand sunt in stare sa fure si cablurile de la switch-uri?

 2. Sebi spune:

  Comunicat CNAS:
  “Incepand cu data de 05.12.2015 ora 18.30 pana la data de 06.12.2015 ora 8.30, platforma informatica PIAS se intrerupe pentru mentenanta.
  Furnizorii pot inregistra serviciile prestate in aplicatiile proprii in modul off-line iar dupa ce CNAS va anunta repornirea platformei informatice,furnizorii pot relua incarcarea on-line a serviciilor efectuate.

  Intervalul de 14 ore cat timp este indisponibila platforma informatica va fi adaugat la cele 72 de ore obligatorii de incarcare a serviciilor on-line”

  Raportarile le putem face in data de 6.12.2015 (duminica) dupa ora 8.30?
  Cine garanteaza ca SIUI va functiona in data de 7.12.2015?

 3. Sebi spune:

  Ma intreb daca domnul Ciurchea a aflat ca SIUI nu a functionat 2 zile la rand (3-4.12.2015).
  Ce se intampla atunci cand toti medicii raporteaza in urmatoarele 24 (din 72) de ore serviciile medicale (asta daca incepe sa functioneze SIUI)?
  Oare domnul Ciurchea stie ca inca mai sunt pacienti fara “card tiparit” (desi el a devenit obligatoriu?

Adaugati un comentariu


 

*