Medicii de familie, somati sa-si achizitioneze cititoare pentru cardurile de sanatate

15 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ordinul de care presedintele CNAS vorbea zilelele trecute va fi emis la sfarsitul acestei luni, iar in 30 de zile de la data respectiva, validarea serviciilor medicale cu cardul de sanatate va fi obligatorie.

 

cititor-card-de-sanatateDeclaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, cu privire la obligativitatea medicilor care doresc sa mai a aiba contract cu casa de a-si achizitiona la un anumit moment” cititoare de carduri, nu au fost intamplatoare, momentul respectiv urmand sa soseasca mai repede decat acesta a lasat sa se inteleeaga. Dsi respectivele declaratii au starnit proteste din partea medicilor de familie, ce invoca o serie de neclaritati in implementarea noului sistem si reclama costurile mult mai ridicate ale cititoarelor de carduri, presedintele CNAS a anuntat ca se va face un nou pas in implementarea noului program iar la finele acestei luni va fi emis ordinul care va prevede obligativitatea validarii serviciilor medicale cu cardul de sanatate, ordin ale carui prevederi vor intra in vigoare in 30 de zile de la data emiterii, mai precis pana la finele lunii noiembrie. In consecinta, indiferent daca sunt sau nu de acord, medicii de familie care doresc sa mai aiba contract cu CNAS vor fi nevoiti sa isi achizitioneze cititoarele de carduri pena la sfarsitul lunii viitoare, la fel ca si toti furnizorii din sistem.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Anuntul a fost facut de Vasile Ciurchea prin intermediul unui comunicat de presa remis in replica la comunicatul Societatii Nationale a Medicilor de Familie si Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, document in care cele doua asociatii profesionale se aratau intrigate de recentele declaratii facute de conducerea CNAS. Imperturbabil, presedintele CNAS a revenit astfel cu o noua declaratie prin care pune in vedere ca termenul limita pentru achizitionarea cititiarelor de carduri va fi undeva la finele lunii viitoare, chiar daca utilizarea exclusiva a cardurilor de sanatate va fi pusa in practica abia de anul viitor. „Avem convingerea ca furnizorii de servicii medicale inteleg importanta acestui proiect si sunt interesati ca acesta sa functioneze, insa regulile sunt necesare in orice sistem care se doreste functional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri, intr-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de catre toti furnizorii din sistem. In acest mod ne vom asigura ca, in perioada de testare, toti furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguratilor si vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacientii s-au prezentat la medic”, a precizat Ciurchea prin intermediul comunicatului amintit.

 


Adaugati un comentariu


 

*