Medicii stomatologi se pregatesc de alegeri

12 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Pe 17 octombrie are loc primul tur de scrutin pentru desemnarea unei noi conduceri a Puterii profesionale la nivel local, iar la sfarsitul lunii urmatoare vor avea loc alegerile pentru Colegiul National.

 

dentistMedicii stomatologi se pregatesc pentru alegerea unor noi reprezentanti ai Puterii profesionale.  Potrivit calendarului electoral publicat in Monitorul Oficial, pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania de la nivel local si national pentru mandatul 2015-2019, in perioada 28 septembrie – 2 octombrie are loc constituirea Comisiilor Electorale ale colegiilor teritoriale si a Comisiei Electorale Centrale. In perioada 6 – 8 octombrie se vor depune candidaturile pentru functiile eligibile din cadrul Consiliului Colegiului Teritorial, Adunarii Generale Nationale si, acolo unde este cazul, a Comisiei de Cenzori. Eventualele contestatii pot fi depuse pe 9 octombrie, iar listele finale cu candidaturile se afiseaza pe 13 octombrie.

Primul tur de alegeri va avea loc in data de 17 octombrie, iar al doilea, in ziua de 24 octombrie. Candidaturile pentru functiile din Biroul Consiliului se depun in zilele de 27 si 28 octombrie, iar pe 28 octombrie au loc alegerile pentru functiile din Biroul Consiliului si desemnarea reprezentantului in Consiliul National.

La nivel national, candidaturile pentru functiile din Biroul Executiv National se depun, la Comisia Electorala Centrala, in perioada 2-4 noiembrie. Publicarea listelor finale cu candidatuile depuse va avea loc in 10 noiembrie, iar pe 14 noiembrie are loc primul tur de alegeri, turul al II-lea fiind programat, daca va fi cazul, pentru 28 noiembrie.

 

Dr. Claudia Ciupitu

Dr. Claudia Ciupitu

La Buzau, membrii CMD sunt invitati sa-si desemneze un nou presedinte si sa decida, prin vot, cine sa-i reprezinte in Consiliul Judetean al Colegiului, dar si la nivel national. Referitor la activitatea desfasurata in cei opt ani de mandat pe care i-a gestionat de la nivelul celei mai inalte functii a Puterii profesionale la nivel judetean, dr. Claudia Ciupitu spune caatat ca presedinte al CMD Buzau cat si ca reprezentant in Colegiul National consider ca am reusit sa duc la indeplinire principalele obiective pentru care am fost mandatata de colegi. In aceste doua mandate, impreuna cu colegii mei am formulat propuneri legislative privind Medicina scolara si Legea malpraxisului, a fost definitivat si s-a pus in aplicare formularul de consimtamant informat al pacientului si chestionarul de evaluare a starii generale de sanatate a pacientului si s-a revenit la titulatura de medic stomatolog, pentru a nu se mai face confuzie intre medici si dentisti, care nu au aceleasi studii si nici aceleasi competente. In 2013 am fost parteneri in Coalitia Profesionistilor din Sanatate si am militat impreuna cu medicii din celelalte specialitati pentru reforma in sanatate, redobandirea statutului medicilor si acordarea unor drepturi, participand atat la dezbateri si negocieri cu Guvernul cat si la marele miting organizat in Capitala. In urma negocierilor cu CNAS, in 2014 s-a reluat contractul cu medicii stomatologi, astfel incat macar copiii si o parte dintre pacientii defavorizati sa beneficieze de anumite servicii stomatologice gratuite, iar in 2015 s-au mai introdus cateva manopere (tratamentul cariei la pacientii de peste 18 de ani care inca se afla intr-o forma de invatamant, rebazarea protezei etc.)”, a precizat dr. Claudia Ciupitu, in exclusivitate pentru SanatateaBuzoiana.ro, facand un scurt bilant al celor doua mandate de sef al stomatologilor buzoieni.

 

Florin-Murgociu -sanatateabuzoiana.roIn ceea ce priveste relatia medicului stomatolog cu pacientul si eventualele reclamatii, presedintele Colegiului buzoian spune ca in ultimii ani s-au reglementat foarte bine criteriile de bune practici in cadrul cabinetelor de medicina dentara si procedurile de evaluare, avizare, control si supraveghere, iar sesizarile pacientilor au fost atent analizate si rezolvate, chiar daca a fost nevoie uneori de sanctionarea medicilor.

Nu s-a neglijat nici perfectionarea continua a medicilor stomatologi, pentru ca, asa cum spune dr. Claudia Ciupitu, este necesar ca acestia sa fie permanent la curent cu ultimele noutati in domeniu, astfel incat pacientul sa beneficieze de cele mai bune servicii medicale. „Nu in ultimul rand am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a determina autoritatile judetene sa infiinteze, in cadrul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean, a unui cabinet stomatologic pentru urgente stomatologice, dar din pacate nu am avut suficienta sustinere”, isi exprima presedintele CMD Buzau si un regret cu care ramane la predarea stafetei.

 

Dr. Claudia Ciupitu

Dr. Claudia Ciupitu

Dr. Claudia Ciupitu, care detine aceasta functie de doua mandate, doreste sa predea stafeta unui alt coleg, care sa reprezinte interesele acestei bresle in urmatorii patru ani si spune ca vrea sa transmita un mesaj important: „pe colegii care vor sa continue activitatea la nivelul Colegiului ii asigur de tot sprijinul si le voi sta la dispozitie cu experienta mea, acumulata in toti acesti ani in care alaturi de colegii din Biroul Executiv si Consiliul Local cu care am format o adevarata echipa am reusit sa realizam tot ce ne-am propus, sa ne aparam breasla, sa sustinem nevoile si doleantele colegilor nostri”.

Colegiul Medicilor Dentisti din Buzau a fost infiintat in urma cu zece ani. Primul presedinte, al carui mandat a fost de doi ani, a fost dr. Viorica Nita. Ulterior, aceasta functie a fost atribuita prin vot, dr. Claudia Ciupitu care, timp de doua mandate a reprezentat interesele medicilor stomatologi buzoieni sau, dupa caz, impreuna cu membrii Consiliului Judetean al CMD a sanctionat derapajele acestora de la deontologia profesionala. La nivel national, in calitate de membru al Comisiei pentru Legislatie si Asigurari de Sanatate, Dr. Ciupitu s-a implicat in imbunatatirea legislatiei in domeniu si castigarea unor drepturi atat pentru personalul medical cat si pentru pacienti.

In judetul Buzau profeseaza, in prezent, peste 200 de medici stomatologi, iar aproximativ o treime dintre acestia au contract cu CJAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*