Coreea de Sud donează României echipamente medicale şi IT de opt milioane USD

16 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, Rim Kap-soo, într-o conferință de presă comună.

 

România va primi, din partea Coreei de Sud, o donaţie constând în echipamente medicale şi IT, în valoare de aproximativ 8 milioane de dolari, a anunțat luni, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, E.S. Kap-soon Rim.

Potrivit ministrului, donația reprezintă modul prin care Guvernul Republicii Corea răspunde donaţiei de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România, în spetembrie 2021, acestei ţări care „a apreciat foarte mult acest ajutor, într-o perioadă dificilă din punct de vedere al pandemiei”.

O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii, foarte complexă din punct de vedere al conţinutului. Sunt echipamente pentru Institutul Național de Sănătate Publică și centrele regionale de sănătate publică. Dânșii au fost și în teren, în țară, să vadă unde se vor instala. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului, până în luna noiembrie”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a precizat că donația presupune „un transport din Republica Coreea, de echipamente foarte complexe, pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile. Înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere, care vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică. Le mulțumim prietenilor noștri coreeni”, a subliniat Alexandru Rafila, menționând că această donație este o continuare a donației primită din partea Coreei la începutul anului 2022, când România a primit 600.000 de teste COVID utilizate în camerele de gardă și Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, când era încă foarte necesar ca, din punct de vedere al sănătății publice, să se efectueze astfel de teste, pentru a face față pandemiei.

 

E.S. Rim Kap-soo

În cadrul conferinței de presă, E.S. Rim Kap-soo a menționat că această donație de echipamente medicale din partea Republicii Coreea vine ca răspuns la sprijinul autorităților din România în acordarea de vaccinuri necesare combaterii pandemiei de COVID-19. „Țările noastre, România și Coreea, s-au susținut reciproc în timpul pandemiei de COVID-19, România furnizând vaccinuri, iar Coreea furnizând în schimb kituri de testare și generatoare de oxigen, anul trecut. Acest lucru dovedește că prietenul care te ajută la nevoie este un prieten adevărat. Guvernul Coreei va furniza un nou lot de echipamente medicale și dispozitive IT, în valoare de aproximativ 8 milioane USD. Cu această ocazie, îi mulțumesc domnului Rafila și echipei sale pentru sprijinul acordat în vederea accelerării procesului de livrare. Mă aștept ca acesta să fie finalizat până în al treilea trimestru al acestui an. Sper și cred cu adevărat că această asistență mutuală va consolida cooperarea în domeniul medical și al sănătății publice”, a spus ambasadorul Republicii Coreea, care a reiterat implicarea  țării sale în continuarea consolidării cooperării bilaterale în domeniul sănătății și în special în domeniul cercetării medicale, astfel încât cele două țări să poată fi valorifica și alte proiecte comune.

 

Discutii tehnice (Foto: Ambasada R. Coreea)

Ministrul Rafila a explicat că echipamentele care vor ajunge în România sunt de utimă generație, este vorba despre „cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia. (…) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate, de minus 80 de grade, care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”

Minkyu Kim, manager al companiei Hunday, care alături de compania Tech furnizează echipementele medicale și IT și au sprijinit această donație, a precizat că aprecizaă promtitudinea cu care Ministerul Sănătății a pus la dispoziție datele necesare implementării proiectului, făcând pozibil ca, într-un timp scurt, în urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății, INSP și centrele regionale, să stabiliească detaliile tehnice ale proiectului, care în cursul acestui an va fi finalizat.

 


Adaugati un comentariu


 

*