Antibiotice Iași anunță că „românii vor avea iodură de potasiu”

22 martie 2022 | 0 comentarii |

Compania informează că producția celor 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu a fost finalizată și s-a început distribuţia acestora către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, cu propriile mijloace de transport.

 

Antibiotice Iași, anunță că a început distribuția iodurii de potasiu fabricată la solicitarea Ministerului Sănătății. Procătorul de medicamente, de importanță strategică pentru România, transmite, printr-un comunicat, că „mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor”.

Producția iodurii de potasiu a început în data de 8 martie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, şi a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie, când a fost finalizată fabricaţia tuturor celor 30 de milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor, în eventualitatea apariției unei situaţii speciale.

 

Antibiotice menționează că, timp de 13 zile, angajaţii au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp, iar „numărul de angajaţi din cadrul secţiei Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajaţi cu job-uri similare, transferaţi de pe alte fluxuri de fabricaţie ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producţie”.

Totodată, producătorul de medicamente subliniază că modul de organizare de care dispune i-a permis să acționeze în cel mai scurt timp, din momentul primirii unei comenzi până în momentul onorării acesteia. Astfel, procurarea substanței active și excipienții necesari fabricării Iodurii de potasiu Atb de 65 mg s-a putut realiza cu maximă operativitate și responsabilitate, iar până la sfârșitul acestei săptămâni se va finaliza și livrarea către DSP-uri.

 

Am pus la dispoziție resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricație, specialiști, materiale de producție, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-urilor din țară. Faptul că avem experiență îndelungată în dezvoltarea și producția de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente și tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricației unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacționăm rapid și responsabil și de această dată și să punem la dispoziția autorităților acest medicament”, a declarat ec. Ioan Nani, director general Antibiotice.

După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autorităţile din România, compania Antibiotice va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană care au formulat deja solicitări în acest sens.

Antibiotice Iaşi a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Medicamentul se fabrică la solicitarea autorităţilor guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populaţiei, în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

 

După declanșarea războiului din Ucraina, românii au luat cu asalt farmaciile, solicitând iodură de potasiu, de teama că ar putea avea loc un accident nuclear, mai ales după ce Rusia a atacat centrala nucleară de la Zaporojie și a amenințat în repetate rânduri că ar putea folosi arme nucleare în acest conflict.

Medicii epidemiologi, medicii de familie, cardiologii și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care este specialist în microbiologie, au atras însă atenția că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv și că „este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală, la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide” și poate fi chiar „mult mai periculoasă decât reacțiile expunerii la un incident nuclear”, dacă este administrată „după ureche”. Ministrul a explicat că „toată lumea trebuie să înţeleagă că iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă”, menționând că în caz de urgență, ca urmare a unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore.

 

Sursă foto: Antibiotice Iași

 


Adaugati un comentariu


 

*