Creștere semnificativă a exporturilor românești de produse medicale și farmaceutice

25 august 2020 | 0 comentarii |

În luna mai a acestui an, imediat după ieșirea din starea de urgență, a fost atins un nivel record al acestor exporturi, în timp ce importurile de produse din aceeași gamă s-au diminuat.

 

Restricțiile impuse în perioada stării de urgență au afectat semnificativ exporturile, inclusiv pe cele de produse medicale și farmaceutice, care au scăzut față de perioada similară a anului precedent. Un recul pozitiv s-a înregistrat însă în luna mai, când a avut loc o creștere bruscă, odată cu ieșirea din starea de urgență. Astfel, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică, exporturile de produse medicale și farmaceutice din România au atins, în luna mai, un nivel record, de 94,6 milioane de euro, cu 42,3%  mai mult decât în perioada similară a lui 2019, când valoarea exporturilor a fost de doar 66,7 milioane de euro. Valoarea înregistrată în luna mai este cea mai mare consemnată în ultimii ani la exporturile lunare de produse medicale și farmaceutice.

Fără îndoială că actualul context epidemiologic generat de pandemia de Covid-19 a contribuit semnificativ la această creștere a exporturilor, întrucât companiile românești au primit noi comenzi în această perioadă.

 

Un exemplu elocvent în acest sens este compania farmaceutică Antibiotice S.A., care a anunțat că a intrat pe noi piețe în perioada pandemiei, în condițiile în care și-a adjudecat mai multe licitații internaționale și a realizat exporturi de primă urgență solicitate de mai multe guverne europene.

Prin intermediul distribuitorilor locali, Antibiotice S.A. și-a onorat solicitările venite din partea sistemelor sanitare internaționale, susținându-le cu medicamente antiinfecțioase asociate tratamentului Covid-19. Au fost adjudecate licitații în SUA, Marea Britanie, Ungaria pentru aproximativ 2,5 milioane de flacoane, a fost gestionată corespunzător dublarea cererii de peniciline sterile din țările scandinave – Danemarca, Norvegia, au fost realizate exporturi de prima urgență, solicitate de guvernele din Lituania, Letonia și Olanda”, se arată în raportul semestrial al companiei farmaceutice ieșene.

 

De cealaltă parte, valoarea importurilor de produse medicale și farmaceutice a scăzut în luna mai, însă scăderea nu a fost una semnificativă, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, România a importat produse medicale și farmaceutice în valoare de 286,6 milioane euro în mai 2020, în scădere cu 1% față de aceeași lună a anului trecut și cu 20% mai puțin față de luna aprilie, când importurile crescuseră cu 55,8% față de a patra lună din 2019, până la 358,5 milioane euro.

În total, în primele 5 luni din 2020, România a exportat produse medicale și farmaceutice în valoare de 338,5 milioane euro, cu 2,7% mai mult față de perioada similară a anului trecut, și a importat de 1,67 miliarde euro, cu 17,6% mai mult  decât în aceeași perioadă din 2019. Rezultă astfel că România a înregistrat în primele 5 luni din acest an un deficit în comerțul exterior cu produse medicale și farmaceutice de 1,33 miliarde euro, în creștere față de ianuarie-mai 2019. Reamintim că, între 22 martie și 23 aprilie, în România a fost interzis exportul pentru toate medicamentele din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață, cu excepția celor produse în țară, precum și pentru unele dispozitive medicale și materialele sanitare considerate necesare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu noul coronavirus.

 


Adaugati un comentariu


 

*