Alertă InfoCons: Piața abundă în produse de îngrijire periculoase pentru sănătate!

25 august 2023 | 0 comentarii |

Peste 500 de alerte pentru produse cosmetice de diferite tipuri au fost emise anul acesta, dar cu Aplicația InfoCons putem afla, înainte de a le cumpăra, dacă fac sau au făcut obiectul alertelor pentru produse nealimentare.

 

Medicii dermatologi ne sfătuiesc, pe bună dreptate, să nu ieșim din casă, în perioada verii, decât după ce ne-am protejat pielea împotriva razelor UV. Medicii infecționiști, la rândul lor, ne atrag atenția că în această perioadă mișună țânțarii și că este bine să ne dăm cu repelent.

Pe toate canalele de comunicare ni se prezintă tot felul de produse care ar trebui să ne protejeze, dar între ele sunt și multe care ne pun sănătatea în pericol. Pentru a elimina acest risc nu trebuie decât să descărcăm pe telefonul mobil Aplicația InfoCons pentru produse de îngrijire, de pe App Store, Google Play sau App Gallery și să scanăm codul de bare al produsului pe care vrem să-l cumărăm. În acest fel, avem acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum: denumire produs; țara vizată; gradul de risc; orginea produsului; data la care intră alerta în vigoare; imaginea cu produsul ce face obiectul alertei.

 

Sorin Mierlea

„În contextul informației care abundă, este mai greu de a decela și prioritiza această informație. Când discutăm, însă, despre securitate, siguranță și sănătate, mecanismele europene ajută cetățeanul, în calitate de consumator, să aibă acces la informațiile despre securitatea și siguranța produselor agroalimentare și non-alimentare de pe teritoriul Uniunii Europene. Aplicația InfoCons este alături de tine și te ajută să ai în timp real alertele Uniunii Europene de securitate și siguranță, pentru a fi informat și pentru a avea acces direct și nemijlocit la alertele pentru produsele agroalimentare, dar si non-alimentare identificate ca și produse periculoase. Astfel, aplicația InfoCons te ajută să fii în primă linie pentru tine, pentru familia ta și pentru prietenii tăi și depinde doar de tine ce, cât și cum cumperi! Fii informat! Fii activ! Fii cu o9atitudine!”, transmite președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

 

Numai în acest an, la nivel european au fos emise 502 alerte pentru produse cosmetice de diferite tipuri, avertizează InfoCons, care vine însă în ajutorul nostru cu o soluție la îndemâna oricui, pentru a ne proteja de aceste riscuri. „Cu ajutorul Aplicației InfoCons, consumatorii pot accesa rapid și ușor alertele referitoare la produsele nealimentare într-un singur loc, la un click distanță, fără a mai fi nevoie să parcurgă un proces greoi de căutare, care adesea implică pierdere de timp sau este fără succes. Alertele pentru produsele nealimentare din cadrul Aplicației InfoCons sunt organizate în mod cronologic, astfel încât consumatorii pot vedea cea mai recentă alertă înainte de cele mai vechi, oferindu-le astfel informații actualizate și relevante în timp real”, transmite Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons.

 

Alertele emise anul acesta au vizat loțiuni de protecție solară; gel de baie și duș; parfum; apă de toaletă; loțiuni pentru bebeluși; șampon; loțiune de corp; spumă de păr; cremă de față; deodorant; săpun; apă de gură etc.

Produsele cosmetice care prezintă risc chimic cu impact ridicat asupa sănătății conțin 2 -(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice, deoarece poate afecta sistemul reproductiv, poate dăuna sănătății copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii sau conțin hidrochinonă, care este interzisă în produsele cosmetice, pentru că poate provoca dermatita alergică de contact. De asemenea, acestea prezintă risc micobiologic, risc pentru sănătate și risc de sufocare”, atrag atenția specialiștii InfoCons.

 

Câteva dintre riscurile la care suntem expuși cumpărând produse pentru care s-au emis alterte:

* Factorul de protecție real al loțiunii solare este mai mic decât cel declarat (valoarea măsurată: 4.8) și mai mic decât nivelul minim de protecție necesar. Prin urmare, utilizatorul ar putea fi sub-protejat împotriva radiațiilor UV, crescând riscul de arsuri solare sau cancer de piele.

* Produsul este contaminat microbiologic cu bacteria mezofilă Pseudomonas aeruginosa (valoare măsurată până la: 30000 UFC/g). Dacă este utilizat pe pielea deteriorată sau dacă intră în contact cu ochii, produsul poate provoca infecții sau iritații.

* Produsul este contaminat microbiologic cu bacteria Pseudomonas aeruginosa (valoare măsurată până la: 10000 UFC/g). Microorganismul poate provoca boli la unii consumatori, în special la cei cu un sistem imunitar slăbit; și dacă este utilizat pe pielea deteriorată sau dacă intră în contact cu ochii, produsul poate provoca infecții sau iritații.

* Apa de gură este contaminată cu Burkholderia cepacia, care poate provoca infecții ale rănilor, pneumonie și sepsis, în special la persoanele imunocompromise.

 

 Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și poate fi descărcată gratuit, AICI

Fie că sunt în supermarket sau acasă, consumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le achiziționeze sau să le consume, pentru a afla toate informațiile de pe etichetă, într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicația InfoCons îi atenționează cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat.

Aplicația GRATUITĂ InfoCons facilitează accesul la numerele de urgență naționale, locale (pe județe) și internaționale în mai multe limbi. Dacă pentru România, numerele de urgență sunt afișate în română, engleză și ucrainiană – dat fiind contextul pe care îl traversăm- pentru celelalte țări, consumatorii pot găsi numerele de urgență afișate în engleză și limba țării selectate/în care se află!

 


Adaugati un comentariu


 

*