O aplicație InfoCons te ajută să știi câte E-uri consumi!

11 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Unica aplicație independentă, voluntară, care te ajută să decizi tu pentru tine ce vrei să manânci, atât în România, cât și în alte țări, este pusă la dispoziție de InfoCons.

 

În contextul în care industria alimentară tinde să urmărească profitul cu orice preț, în detrimentul calității, a devenit aproape imposibil să mai mâncăm sănătos. Produsele din comerț conținând uneori atâtea E-uri încât ingredientul oprincipal aproape nu există, în schimb în compoziție găsim din abundență aditivi și alte chimicale.

Specialiștii InfoCons avertizează că, pe lângă faptul că orice produs trebuie să aibă pe etichetă ingredientul principal trecut primul în listă, e bine să știm și câte E-uri, sare sau zahăr conține produsul respectiv. O gustare de post, spre exemplu, care conține pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o cană de lapte de soia și o gumă de mestecat poate conține până la 50 de E-uri. „De pildă, pâinea conţine până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, explică specialiștii InfoCons. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Organizație de protecție a consumatorilor a dezvoltat o aplicație gratuită prin care se poate afla instant, prin scanarea codului de bare de pe ambalajul produsului, cu telefonul, câte E-uri conține şi care sunt tipurile acestora.

 

Alertele de siguranță alimentară de la nivelul Uniunii Europene, actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate pe aplicația InfoCons în limbile română și engleză, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de risc: scăzut, nedeterminat și până la serios. În acest context, consumatorii sunt avertizați în timp util și pot lua atitudine! Astfel, produsele ce fac obiectul alertelor de siguranță alimentară pot fi evitate de către consumatori și astfel, multe probleme pot fi eliminate din timp!

Ai plecat în Bulgaria, Grecia, Dubai, Franța, Anglia, Italia sau oriunde în lume, ai acces la numerele de telefon de urgență, ai acces la toate alertele în timp real cu privire la produsele agroalimentare și nu în ultimul rând, poți citi eticheta în limba română, doar scanând prin aplicația InfoCons codul de bare și având acces la ingredient, alergeni, zahăr, sare și E-uri (aditivi alimentari)transmite InfoCons.

 

 

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, atrage atenția că atât cei care țin post, cât și cei care preferă să consume, de obicei, produse vegetale trebuie să fie foarte atenți la ceea ce cumpără, pentru că „din păcate, E-urile, coloranţii, conservanţii sunt de cele mai multe ori într-un număr foarte mare, iar atenţionarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă, prin citirea etichetei și înţelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoştinţă de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii şi pentru părinţii lor. Există şi o soluţie pentru a fi mai informaţi, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru ca ceea ce ne dorim să fie real! Alegem în cunoştinţă de cauză, descărcând Aplicaţia gratuită a InfoCons, care pe lângă faptul că aduce răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm şi alergenii şi totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, subliniază preşedintele InfoCons.

 

Aplicația InfoCons, unică la nivel internațional, dezvoltată independent și transparent, oferă consumatorilor acces la numerele de urgență la nivel național si județean – pot fi accesate direct din aplicație; acces la alertele Europene cu privire la produsele agroalimentare, actualizate zilnic; scanarea codului de bare al etichetei unui produs și traducerea instantanee a informațiilor de pe etichetă (2 miloane produse în baza de date): tipurile și numericul de E-uri (aditivi alimentari); alergenii; ingredientele; cantitatea de zahăr; cantitatea de sare; caloriile; distanța de alergare, mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat; lista cu produsele salvate.

Consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri şi de câte ori se repetă acestea în gustarea de post”, precizează specialiștii InfoCons.

Aplicația este disponibiă pe IOS, Android și Huawei și poate fi descărcată AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*