Noi soluții tehnologice pentru sănătatea mamei și a copilului
Propunerile vin din partea inițiatorilor unui program ce își propune generarea de soluții de tehnologie civică.
Sănătatea mamei și a copilului reprezintă o preocupare tot mai frecventă a societății civile care, prin intermediul unor organizații neguvernamentale au făcut, în ultimii ani, mai mult decât guvernele, pentru aceste categorii sociale, implicându-se în doraea spitalelor și în modernizarea unor secții și chiar în construcția unor spitale.
Code for Romania, o comunitate de informaticieni care dezvoltă programe de „tehnologie civică”, aa decis să vină cu soluții și în sprijinul sănătății mamei și copilului, după ce au efectuat o cercetare amănunțită a acestui domeniu, în primele luni după lansarea programului „Civic Labs”. Cu această ocazie, ei au putut identifica o serie de probleme care, de altfel, nu constituie o necunoscută totală, fiind de nenumărate ori semnalate de diferite organizații, de mass-media, de reprezentanți ai autorităților, medici, manageri de spitale etc.
„Chiar dacă reformele sistemului de sănătate românesc au fost multe și au avut o abordare diversă, cu un succes mai mic sau mai mare, acestuia, în momentul de față îi lipsesc resursele – atât materiale cât și umane – pentru a asigura servicii la standarde europene, nu doar atunci când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului. Ratele mari ale sarcinilor la adolescente, ale cezarienelor, ale mortalității infantile și materne, ale discriminării instituționale a categoriilor marginalizate, dificultățile accesării serviciilor de sănătate pentru anumite grupuri și fragmentarea datelor disponibile la nivel național sunt doar câteva dintre barierele pe drumul către îmbunătățirea serviciilor, atât la nivel instituțional, cât și la unul uman” este concluzia trasă de membrii comunității Code for Romania la finalul cercetării.
Având în vedere această situație, aceștia au trecut la faza următoare a proiectului, creând patru soluții tehnologice pe care le-au propus spre implementare, în vederea remedierii unora dintre problemele semnalate.
Prima dintre ele a fost denumită MediRide, și este o aplicație mobilă de transport gratuit de tip ride-sharing pentru mamele din zone defavorizate. „Deși mamele din zone defavorizate au dreptul legal la asistență medicală, acestea nu pot ajunge adesea la medic. Motivul este distanța foarte mare față de primul spital sau de centrul medical de care au nevoie pentru problemele lor, corelat cu lipsa resurselor financiare necesare pentru a se deplasa. MediRide este o aplicație mobilă de tip ride-sharing, gratuită pentru mame și alți pacienți din zonele defavorizate. Aplicația poate fi utilizată de către asistenți sociali, asistenții comunitari sau alte ONG-uri care derulează programe într-o anumită zonă. Șoferii se pot înscrie în aplicație și pot să răspundă la comenzi plasate de asistenți pentru a transporta mamele însărcinate la medic” este explicația dată de creatorii aplicației, cu privire la utilitatea acesteia și modul de utilizare.
DoctorCall este tot o aplicație mobilă și reprezintă o altă soluție propusă de IT-iști în acest domeniu. Este vorba de o platformă pe care medicii se pot înscrie voluntari pentru o anumită regiune, marcându-și disponibilitatea de deplasare sau de a fi contactați de asistenți ori ONG-uri pentru a evalua starea de sănătate a unui pacient – mamă sau copil. Baza de date cu medici va fi organizată pe specializări, pentru o navigare ușoară, iar sistemul de apelare la serviciile unui medic va fi customizat după preferințele acestuia.
O a treia soluție propusă în cadrul acestui program a fost denumită CaseFile, fiind vorba de o bază de date cu medicii voluntari, clasificați pe specializări și regiuni, la care pot apela punctual asistenții și ONG-urile, pentru consiliere sau servicii medicale.
Nu în ultimul rând, membrii comunități Code for Romania propun și aplicația HelpHomes, care este o platformă de cazare, gestionată de un ONG, în care doritorii își pot înscrie un apartament sau o cameră din casă pentru a oferi cazare părinților sau aparținătorilor care au copii internați în stare gravă.
Code for Romania este o comunitate de specialiști care și-au propus să dezvolte soluții IT pentru a rezolva diverse probleme cu care se confruntă societatea românească la ora actuală, iar Civic Labs este unul dintre principalele programe de activitate ale acestei comunități, prin care se dorește implementarea unor soluții de „tehnologie civică”, care să rezolve o serie dintre aceste probleme.