Studiu privind impactul pandemiei COVID asupra sportului

13 iunie 2020 | 0 comentarii |

Cercetarea se realizează pe baza unor sondaje privind impactul asupra activității sportive de performanță și a activității fizice de masă.

 

Nimeni nu se mai îndoiește, în zilele noastre, asupra impactului pe care sportul și mișcarea îl au asupra sănătății. Aproape nu există medic care să nu recomande sport și mișcare pentru o viață sănătoasă, iar unii atrag atenția că este chiar vital pentru evitarea unor complicații grave sai chiar fatale, în cazul unor afecțiuni precum cele cardiace sau obezitatea.

Plecând de la faptul că în contextul pandemiei de COVID-19 au fost impuse o serie de restricții în scopul prevenirii răspândirii infecției cu noul virus SARS-CoV-2, Institutul Național de Cercetare pentru Sport și Asociația Profesională a Sportului și-au propus să realizeze, pe baza unor sondaje online, un studiu privind impactul pandemiei asupra mișcării sportive. În contextul în care pandemia a afectat toate ariile vieții, iar „impactul a fost fără îndoială negativ și, pe lângă blocajele și repercusiunile deja cunoscute, există cu siguranță efecte pe care nu le-am identificat încă”, cele două organizații profesionale vor să afle cum au fost afectate sportul de performanță dar și cel de masă.

 

De la alterarea pregătirii cotidiene a sportivilor de performanță, la schimbarea calendarelor competiționale și amânarea competiției supreme (Jocurile Olimpice) până la impactul socio-economic semnificativ asupra mediului sportiv în ansamblu, totul s-a derulat rapid și a reclamat din partea celor implicați multă flexibilitate și capacitate de adaptare. „Fiecare sportiv sau individ practicant activ de diverse activități fizice, fiecare organizație de profil sportiv, a fost nevoită să se redefinească într-o anumită măsura și să găsească modalități de a diminua pe cât posibil efectele negative ale pandemiei Covid-19 și ale restricțiilor impuse împiedicării răspândirii acesteia”, subliniază reprezentanții celor două organizații.

Odată cu relaxarea măsurilor, sportul se redresează ușor și caută să privească spre viitor. Orice reconstrucție însă, trebuie să plece în primul rând de la o înțelegere corectă și amplă a efectelor pe care perioada dificilă tranzitată le-a produs activității fizice în general și sportului de performanță în mod special.

 

În acest scop, Institutul Național de Cercetare pentru Sport, împreună cu Asociația Profesională a Sportului, realizează pe baza unor sondaje un studiu dedicat evaluării impactului pandemiei COVID asupra activității sportive de performanță și a activității fizice de masă.

Astfel, sportivii de performanță, practicanții amatori, precum și organizațiile ce desfășoară activități sportive au primit invitația de a parcurge și a completa chestionarul specific categoriei în care se încadrează, accesând adresele disponibile pe paginile de Facebook ale Institutului Național de Cercetare pentru Sport și Asociației Profesionale a Sportului. „Nu vom colecta date sensibile despre dumneavoastră (de exemplu: numele, CNP-ul sau data nașterii). Datele colectate vor fi stocate în siguranța, vor fi utilizate doar în scopuri de cercetare și nu vor fi date niciunei terțe părți”, subliniază inițiatorii cercetării.

Inițiatorii cercetării menționează că toate cele trei sondaje vor ajuta la cunoașterea și înțelegerea efectelor pandemiei asupra sportului de performanță, a practicării activității fizice recreative si de întreținere și a managementului organizațiilor sportive, subliniind că participarea la sondaj este voluntara, iar chestionarul este anonim.

1.Sondaj privind efectele epidemiei de COVID-19 în cadrul organizațiilor care desfășoară activități sportive, AICI 

2.Sondaj privind efectele epidemiei de COVID-19 în sportul de masă, AICI

3.Sondaj privind impactul epidemiei de COVID-19 în sportul de performanță din România, AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*