Buzăul are 17 noi cazuri de infecție cu coronavirus în prima săptămână de „relaxare”

6 iunie 2020 | 0 comentarii |

Îngrijorător este însă că se conturează riscul uneui nou val de transmitere comunitară, după ce s-a confirmat prezența virusului la trei salariate a unei fabrici de confecții, o asistentă medicale pediatre de la Spitalul Județeanși al unei educatoare dintr-un centru rezidențial al DGASPC.

 

În timp ce la nivel național scade numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, iar trei sferturi dintre persoanele depistate cu virusul SARS-CoV-2 au fost declarate vindecate, la Buzău s-au întregistrat 17 noi cazuri de infecție în prima săptămână după „relaxare” și numai jumătate dintre buzoienii infectați au fost declarați vindecați.

Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului, cele mai multe cazuri de infecție înregistrate după 1 iunie au fost raportate sâmbătă, 6 iunie, când au fost confirmate 7 noi cazuri de infecție.

Se conturează riscul unui nou val de răspândire comunitară a noului virus, după ce au fost testate „pozitiv” o asistentă medicală de la secția de Pediatrie a Spitalului  Județean de Urgență (SJU), o educatoare dintr-un centru rezidențial al Direcției de Protecția Copilului (DGASPC) și trei muncitoare dintr-o fabrică de confecții.

Celelalte două cazuri confirmate în urma testării sunt cele ale unei paciente de 72 de ani și al alteia de 65 de ani, ambele simptomatice, una internată la UPU și cealaltă la Secția Pneumoftiziologie (izolată) din cadrul SJU Buzău.

  Toate cele șapte persoane au fost internate în Spitalul Municipal Rm. Sărat, iar DSP Buzău efectuează anchete epidemiologice pentru fiecare caz în parte.

 

Asistenta medicală pediatră din cadrul Spitalului Județean, în vârstă de 44 de ani, asimptomatică, a fost testată „pozitivla intrarea în tură, astfel că nu a mai fost lăsată să intre în unitatea medicală și a fost internată la Râmnicu Sărat, în unitatea medicală suport-covid.

A fost declanșată imediat o anchetă epidemiologică, pentru a se stabili sursa infecției, având în vedere că femeia a intrat în contact cu copiii bolnavi și cu persoanlul secției, dar epidemiologii nu exclud varianta ca aceasta să se fi infectat de la soțul său, care este șorfer de TIR.

În urma anchetei epidemiologice se vor identifica toate persoanele cu care asistenta medicală a intrat în contact, pentru a fi testate, urmând ca în funcție de aceste constatări să se dispună și următoarele măsuri ce se vor lua a nivelul secției de Pediatrie a unității medicale.

În Spitalul Județean de Urgență au fost confirmate până acum 26 de cadre medicale, din care 4 medici, 14 asistente medicale și 8 infirmiere, dintre care o parte au fost deja vindecate și externate, cele mai multe provenind din secția Medicină Internă, care a și fost închisă de două ori, pentru dezinfecție terminală, și ORL.

 

Stare de alertă și la DGASPC Buzău, după ce o educatoare în vârstă de 51 de ani, din cadrul unui centru rezidențial destinat copiilor, a fost depistată cu coronavirus. Femeia se afla la domiciliu atunci când a fost testată, conform procedurii de verificare periodică a personalului centrelor de ocrotire socială, iar potrivit unui comunict al instituției, toate celelalte 50 de teste efectuate la nivelul DGASPC au ieșit negative în urma testării periodice a personalului.

În urma acestei situații, conducerea DGASPC Buzău a dispus imediat izolarea la domiciliu a colegelor de tură ale femeii și a luat o serie de măsuri la nivelul unității de ocrotire, pentru prevenirea răspândirii virusului.

La nivelul centrului a fost realizată dezinfecţia întregii clădiri, s-au creat circuite separate pentru copiii/ tinerii rezidenţi şi personalul de îngrijire şi asistenţă (atât pentru accesul la dormitoare, cât şi pentru servirea mesei), se realizează triajul personalului la intrarea în tură şi se derulează permanent acţiuni de igienizare şi dezinfectare a spaţiilor şi a obiectelor. Accesul în cadrul centrului este restricţionat”, se arată într-un comunicat al instituției. Aceeași sursă menționează că niciun alt angajat și niciun beneficiar nu prezintă simptome, iar starea de sănătate a acestora este monitorizată permanent, orice modificare urmând a fi comunicată DSP Buzău.

 

Cea mai mare îngrijorare este riscul unui nou val de răspândire comunitară a noului virus, după ce trei angajate în vârstă de 36, 39, respectiv 54 de ani, ale unei fabrici de confecții, au fost depistate „pozitiv”. Toate cele trei persoane au fost depistate după ce ar fi cerut DSP să fie testate pentru că s-au simțit rău și prezentau simptomatologie specifică infecției cu coronavirus.

A fost demarată o anchetă epidemiologică, în urma căreia s-a stabilit că cele trei femei lucrează într-o hală de confecții alături de alte circa 90 de angajate. Toate angajatele firmei de confecții au fost izolate la domiciliu împreună cu familiile lor și vor fi testate, conform procedurilor, dacă vor începe să manifeste semne de boală.

Activitatea fabricii a fost suspendată pentru două săptămâni, dar nu este exclus ca în perioada următoare să se înregostreze un nou val de îmbolnăviri.

Fabrica confecționează cămăși bărbătești, apreciate pe piața de profil, dar după declararea pandemiei, proprietarii au decis să confecționeze și măști de protecție, din bumbac, pe care inițial le-au donat buzoienilor, după care a onorat o comandă importantă a unui lanț de farmacii din Buzău, care le-a valorificat.

 

În perioada 1-6 iunie, la nivelul județului Buzău au fost înregistrate 17 noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.  În prima zi a lunii au fost depistați „pozitiv” doi bărbați, unul de 81 de ani din Buzău și altul de 37 de ani din Rm. Sărat, ambii simptomatici.

În data de 2 iunie nu s-a mai raportat niciun caz de infecție cu SARS-CoV-2, dar a treia zi, un bebeluș de 9 luni și un bărbat de 65 de ani din Buzău, ambii contacți direcți ai unui cadru medical din secția ORL a SJU Buzău, precum și un adolescent de 14 ani din Râmnicu Sărat, toți simptomatici, au fost depistați ca fiind infectați cu noul coronavirus. Bebelușul a fost transferat la Spitalul Victor Babeș din București, iar celalți doi au fost internați la Rm. Sărat.

În 4 iunie a fost confirmat un singur caz de infecție cu coronavirus, la o femeie în vârstă de 35 de ani, din Râmnicu Sărat, simptomatică, din a cărei familie mai fusesră confirmate anterior, două cazuri.

Vineri, 5 iunie, o femeie de 30 de ani, asimptomatică, a cărei mamă este interbată la Victor Babeș în Capitală, și un băiețel de 4 ani, simptomatic, internat (izolat) la Pediatrie au fost confirmați cu noul virus.

După confirmarea celor 7 persoane din data de 6 iunie, în județul Buzău s-a  ajuns la 211 cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, din care 110 au fost declarate vindecate. În carantină instituționalizată mai sunt 22 de persoane, iar 2.026 sunt izolate la domiciliu.

 


Adaugati un comentariu


 

*