Screeningul pentru cancerul de sân, mai important decât dezvoltarea de noi tratamente

6 iunie 2020 | 0 comentarii |

Concluzia vine în urma unui studiu efectuat de Universitatea Queen Mary din Londra, pe un eșantion de peste o jumătate de milion de femei.

 

Un nou studiu efectuat în rândul a peste o jumătate de milion de femei a relevat faptul că screeningul precoce al cancerului mamar, cu ajutorul mamografiei, reduce riscul de a muri de acest tip de cancer cu 41%. În acest context, autorii studiului sugerează că viețile salvate sunt legate mai degrabă de screeningul propriu-zis al cancerului de sân decât de dezvoltarea de noi abordări terapeutice.

Pe lângă reducerea mortalității, cercetătorii au raportat o scădere cu 25% a incidenței cancerului mamar avansat în rândul femeilor care au participat la screening. Studiul lor a inclus 549.091 de femei, adică aproximativ 30% din populația suedeză eligibilă pentru screening, fiind vorba de cel de-al doilea studiu de acest fel.

 

Prof. Stephen Duffy

Într-un articol publicat pe această termă, prof. Stephen Duffy, de la Universitatea Queen Mary din Londra, a precizat că ,,unii experți pot crede că îmbunătățirile recente ale tratamentului cancerului de sân fac ca detecția precoce să fie mai puțin importantă. Studiul nostru arată că nimic nu poate înlocui depistarea cancerului de sân mai devreme”.

La rândul lor cercetătorii americani susțin faptul că algoritmii inteligenței artificiale pot îmbunătăți calitatea generală a screeningului cancerului de sân, dacă sunt utilizați în tandem cu evaluările făcute de către medicii radiologi.  Această constatare vine în urma unui studiu realizat în Statele Unite, care s-a concentrat asupra mamografiei digitale și a metodelor de evaluare a ingineriei inverse.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*