Un anticorp creat în laborator ar putea preveni apariția maladiei Alzheimer

13 iunie 2020 | 0 comentarii |

Acesta are capacitatea de a distruge particulele toxice care distrug celulele din creier, iar cercetătorii sunt încrezători în șansele de găsire au unui tratament.

 

Prof. Michele Vendruscolo

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, University College London și Lund University, speră să poată realiza un tratament care să prevină apariția bolii Alzheimer sau să întârzie evoluția acesteia, pe baza unui anticorp specific pe care l-au realizat în laborator. Acesta poate identifica particulele toxice care distrug celulele sănătoase ale creierului. Este vorba de oligomerii beta-amiloid, care sunt semnul distinctiv al bolii. Anterior, oamenii de știință au identificat aglomerările anormale de proteine ​​numite oligomeri ca fiind cea mai probabilă cauză de demență. Deși proteinele sunt, în mod normal, responsabile pentru procesele celulare importante, atunci când oamenii au boala Alzheimer, aceste proteine ​​funcționează anormal și ucid celulele nervoase sănătoase generând favorizând astfel evoluția bolii.

Cercetătorii spun că anticorpul proiectat de ei este extrem de precis la detectarea oligomerilor toxici și la cuantificarea numărului acestora. „Există o nevoie urgentă de metode cantitative pentru a recunoaște oligomerii – care joacă un rol major în boala Alzheimer, dar sunt foarte greu de detectat pentru strategiile standard de descoperire ale anticorpilor. Prin strategia noastră inovatoare de proiectare, am descoperit acum anticorpi meniți a recunoaște aceste particule toxice”, a spus profesorul Michele Vendruscolo de la Universitatea Cambridge, coordonatorul studiului.

 

Acesta a mai explicat că proteinele trebuie reglementate îndeaproape pentru a funcționa corect. Atunci când acest proces de control al calității nu reușește, proteinele se dezvoltă greșit, începând o reacție în lanț care duce la moartea celulelor creierului. Proteinele dezvoltate greșit formează grupuri anormale numite plăci care se acumulează între celulele creierului, oprindu-le să semnalizeze corect. Celulele moarte ale creierului conțin, de asemenea, aglomerări de proteine ​​care distrug un sistem vital de transport a celulelor, ceea ce înseamnă că nutrienții și alte provizii esențiale nu se mai pot mișca prin celule.

Maladia Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență, fiind cauzată de distrugerea celulelor nervoase și pierderea de țesut în întregul creier, ceea ce duce la insuficiență de memorie, modificări de personalitate și probleme în desfășurarea activităților zilnice.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*