Pandemia a declanșat un val de solidaritate în rândul românilor

11 iunie 2020 | 0 comentarii |

Aproape jumătate dintre ei au donat în această perioadă, cei mai mulți, pentru a ajuta spitalele și centrele medicale.

 

Un sondaj efectuat pentru platforma de fundraising Bursa Binelui relevă și unul dintre puținele efecte pozitive ale pandemiei și ale stării de urgență generate de aceasta, constând în faptul că românii au devenit mai solidari în această perioadă. Studiul a vizat modul în care românii s-au raportat la cauzele sociale în perioada pandemiei, având ca scop înțelegerea comportamentului acestora în ceea ce privește donațiile. Cercetarea s-a desfășurat on-line, la finele lunii trecute, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane și a reprodus, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani.

Rezultatele date publicității relevă că 49% dintre participanți au donat de la începutul pandemiei. Diferența față de perioada similară a anului trecut – atunci când nu exista amenințarea pandemiei – este una semnificativă, în 2019 fiind vorba de doar 12% dintre români care au donat des și foarte des. În medie, un român a donat de 3 ori în timpul pandemiei, în timp ce anul trecut, 39% dintre români donaseră foarte rar sau niciodată.

 

Suma medie donată de fiecare român a fost de 258 de lei, cu toate că 48% dintre cei care au făcut acest gest au donat sume mici, până în 100 de lei. În același timp, 18% au donat sume cuprinse între 101 și 200 de lei, 20% au donat între 201 și 500 de lei, în timp ce 10% au donat sume mai mari de 500 de lei.

Modalitatea preferată de a dona au fost SMS-urile, 43% dintre donatori apelând la această metodă, în timp ce 26% au donat prin intermediul internetului și prin serviciile bancare disponibile pe mobil, iar 23% au donat on-line, direct pe site-urile organizațiilor care au organizat diferite campanii caritabile pentru strângere de fonduri.

Principalii beneficiari ai donațiilor făcute în această perioadă au fost spitalele și centrele medicale, către care au mers banii de la 43% dintre donatori, în timp ce 36% dintre donatori au oferit bani pentru a susține cauze care luptă împotriva noului coronavirus.

33% dintre donatori au declarat că au venit în ajutorul copiilor săraci, iar 12%, în sprijinul persoanelor fără adăpost. Pentru cauze care luptă împotriva cancerului au donat 6% dintre români, 10% pentru educație, în timp ce arta, cultura și susținerea companiilor locale au suscitat mai puțin interes, atrăgând doar 2% din donații.

 

Rezultatele sondajului relevă și un paradox, constând în faptul că, deși majoritatea au donat pentru spitale și centre medicale, 63% dintre români sunt de părere că cea mai mare nevoie de ajutor în timpul pandemiei o au copiii și ONG-urile care activează în sprijinul acestora. O explicație ar putea fi faptul că românii sunt conștienți de problemele cu care se confruntă sistemul public de sănătate, care îl fac vulnerabil în cazul unei astfel de pandemii, și astfel au donat pentru spitale, gândindu-se că ei sau cineva apropiat lor ar putea deveni pacienți.

Important este că pandemia i-a făcut pe mulți români să conștientizeze că și o sumă mică poate ajuta, 58% dintre cei care au donat motivându-și astfel gestul. Totodată, românii care nu au donat declară că dacă ar dispune de un venit mai mare, atunci ar fi mai dispuşi să doneze pentru a veni în sprijinul organizaţiilor. Nu în ultimul rând, 80% dintre participanții la studiu s-au declarat de acord cu afirmația „Suntem toţi în această situaţie împreună. Cei care îşi pot permite ar trebui să îi ajute pe cei aflaţi la nevoie”.

Rămâne de văzut în ce măsură românii își vor menține acest comportament și după ce viața va reveni definitiv la normal.

 


Adaugati un comentariu


 

*