Crucea Alb-Galbena, Crucea Rosie, Fundatia „Sf. Sava” si alte 35 de ONG-uri se bat pentru finantare de la Consiliul Judetean Buzau

Cele mai multe dintre organizatiile si fundatiile care s-au inscris in „competitie desfasoara activitati in domeniul sportului, iar pana pe 15 mai, Comisia de evaluarea si selectie a dosarelor va stabili elegibilitatea fiecareia, in vederea obtinerii subventiilor.

 

Emanoil Neagu si Mirela OpreaConsiliul Judetean Buzau va sprijini si in 2017, ca si in anii anteriori, organizatiile neguvernamentale din judet, cu diferite sume de bani care le vor ajuta sa-si desfasoare activitatea. Comisia de evaluare si selectie a dosarelor si-a inceput deja activitatea, care se va desfasura in perioada 03-15 mai, pentru a stabili eligibilitatea celor care vor beneficia, in final, de finantare, conform Metodologiei aprobata printr-o hotarare aprobata de consilierii judeteni.

La start s-au inscris nu mai putin de 38 de organizatii neguvernamentale, care spera sa obtina sume nerambursabile destinate activitatilor de interes general de asistenta sociala pe care le desfasoara.

Intre solicitanti se afla Fundatia Crucea Al-Galbena, Fundatia Crucea Rosie, Fundatia „Sfantul Sava” Buzau, Asociatia Ortodoxa „Filantropia” Berca, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitarara Nehoiu – care desfasoara activitati de asistenta sociala si medicala, dar cele mai multe solicitari sunt depuse de asociatii si fundatii sportive, la care se adauga alte ONG-uri care desfasoara activitati din domeniul culturii, educatiei sau alte activitati de interes general. Cele mai multe dintre acestea isi desfasoara activitatea in municipiul Buzau, dar si in Ramnicu-Sarat, Nehoiu, Berca sau alte localitati din judet.

 

Crucea Alb-Galbena

Crucea Alb-Galbena

Crucea Alb-Galbena este primul serviciu public de ingrijire medico-sociala la domiciliu in judetul Buzau si s-a infiintat in urma cu 14 ani, cu sprijinul Guvernului Flandrei Orientale, tara cu o lunga si bogata experienta in domeniu. De altfel, guvernul belgian a si sustinut, financiar, infiintarea, organizarea, logistica si functionarea fundatiei buzoiene, dupa care responsabilitatea sustinerii componentei activitatii sociale a fost transferata administratiei judetene, cu care a si incheiat un protocol in acest sens.

La randul sau, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, principalul beneficiar al serviciilor de ingrijire medicala la domiciliu, a oferit, in comodat, un spatiu in care Fundatia Crucea Alb-Galbena sa aiba sediul administrativ, iar anul trecut, printr-o decizie a Consiliului Judetean, s-a oferit acestora posibilitatea construirii unui sediu propriu, tot in curtea Spitalului Judetean.

Concomitent, contravaloare serviciilor medicale este decontata, in limita unui buget prestabilit, de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

La ora actuala, Crucea Alb-Galbena furnizeaza servicii medico-sociale in limita numarului de beneficiari aprobat de Consiliul Judetean si de Primaria Municipiului Buzau, prin Serviciul de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice.

 

crucea-rosie-ajutoareCrucea Rosie Romana este cea mai veche si singura organizatie umanitara cu o retea functionala pe intreg teritoriul tarii. Avand 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii, Crucea Rosie beneficiaza de o structura unica, construita in peste 137 de ani activitate umanitara. Astfel, organizatia este prezenta la fiecare nivel teritorial: judet, municipiu, oras, comuna si sat.

In judetul Buzau, Crucea Rosie sprijina, lunar, un numar de persoane defavorizate, prin donarea de alimente si produse de stricta folosinta si se mobilizeaza, impreuna cu voluntarii, de fiecare data cand in judet, in tara sau in lume se intampla o situatie care necesita ajutor umanitar.

Totodata, in colaborare cu specialistii din domeniul medical se implica in educatia pentru sanatate, prin care promoveaza normele de igiena personala si colectiva, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile, a consumului de alcool, tutun si droguri si a bolilor netransmisibile. Daca in urma cu un secol organizatia derula campanii de combatere a malariei si tifosului, astazi, Crucea Rosie activeaza in domeniul prevenirii si combaterii HIV/SIDA, TB si gripei aviare, a bolilor netransmisibile – respiratorii, cardio-vasculare si sustine sanatatea maternala.

Organizeaza, de asemenea, contra-cost, cursuri de infirmiera, baby-sitter si de prim-ajutor, in colaborare cu specialisti in domeniu.

 

Fundatia Sf.Sava- printele Milea

Fundatia Sf.Sava- printele Milea

Fundatia „Sf. Sava” de la Buzau, infiintata in 1993, de preotul Mihail Milea, a functionat, la inceput, cu o cantina sociala pentru copiii strazii si copiii aflati in dificultate in familie. Ulterior s-a infiintat o Scoala de arte si meserii, dupa care, la Bisoca (Buzau) si Maliuc (Tulcea) au fost infiintate tabere pentru copiii nevoiasi. Mai tarziu s-a infiintat si un Institut de Stiinte Creationiste, o editura, o biblioteca, cateva mici muzee.

Pentru ingrijirea si protectia varstnicilor, fundatia a inmfiintat si dezvoltat doua asezaminte de ocrotire a femeilor la Campeni, si Naieni, iar unul destinat barbatilor, la Ulmeni, toate in judetul Buzau. In toate acestea, serviciile sunt acordate de tineri iesiti din sistemul de asistenta sociala, iar pentru ca persoanele asistate sa-si produca o parte din alimentele de care au nevoie, pe langa fiecare au fost infiintate microferme agricole sau zootehnice.

Pentru a acoperi si alte nevoi ale persoanelor si famiiilor aflate in  dificultate, in cadrul Fundatiei a fost organizat si un Centru de urgenta pentru victimele violentei in familie, precum si un centru de zi tip scoala dupa scoala, pentru prevenirea abandonului scolar.

Proiectul de cea mai mare anvergura al Fundatiei „Sf. Sava” de la Buzau consta in transformarea unei unitati militare dezafectate din localitatea Baba-Ana (Prahova) intr-un centru medico-social multifunctional, care sa reuneasca toate tipurile de activitati pe care fundatia le desfasoara la ora actuala.

La sediul Fundatiei s-a infiintat, in 2013, un Centru de voluntariat cu o ceainarie si librarie, pentru atragerea voluntarilor in toate proiectele sociale, misionare si culturale ale Fundatiei „Sf. Sava” Buzau, pe teritoriul Romaniei si al Republicii Moldova. Totodata, pe langa multiple donatii de carte romaneasca scolilor de peste Prut, in orasul Soroca, din Basarabia, s-a inceput amenajarea unui asezamant pentru batrani, intr-o fosta scoala dezafectata.

In cea mai mare parte, activitatea fundatiei se bazeaza pe autofinantare, de aceea, orice subventie sau donatie sunt de mare ajutor pentru asigurarea tuturor nevoilor persoanelor asistate.

 


Adaugati un comentariu


 

*