Patru noi banci de sange, tesuturi si celule umane

Ministerul Sanatatii a primit, in acest scop, o alocare bugetara de peste 30 de milioane de lei, de la Guvern. S-a aprobat, totodata, extinderea listei de medicamente compensate, cu cinci molecule.

 

Banca de celule stem

Banca de celule stem

Patru noi banci de sange, tesuturi si celule umane urmeaza a fi infiintate pana la finele anului 2018, in Bucuresti, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Ministerul Sanatatii a primit, printr-o hotarare de guvern, peste 30 de milioane de lei pentru ducerea la indeplinire a acestui obiectiv, pana la finele anului viitor.

Ideea infiintarii celor patru banci speciale de sange, tesuturi si celule umane nu este una noua, ea facand parte dintr-un proiect mai vechi PHARE, derulat de Ministerul Sanatatii. Pe langa fondurile alocate din fondurile PHARE, este nevoie si de o contributie proprie, asa ca in ultima sedinta de guvern a fost adoptata hotararea prin care se aloca cele 30 de milioane de lei pentru construirea si dotarea cu echipamente a celor patru banci. Banii vor fi alocati din bugetul aprobat al Ministerului Sanatatii, prin virari de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol, cea mai mare parte din suma urmand a fi alocata in cursul acestui an. Astfel, in 2017 vor fi alocati 29,78 de milioane de lei, iar in anul 2018 vor fi alocati 0,32 milioane de lei.

 

Dr. Florin Buicu

Dr. Florin Buicu

Decizia a fost salutata de presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, Florin Buicu, care spune ca infiintarea celor patru banci, aprobata de Guvern, va asigura existenta in tara a sangelui si tesuturilor, in cazul unor accidente colective. „In cazul unor accidente colective cu numar mare de victime care necesita transplant de piele, os, tendon, cartilagii, cornee, membrana amniotica, valve cardiace, se va asigura disponibilitatea unor tesuturi procesate, stocate, carantinate si distribuite, in cele patru banci de tesuturi ce urmeaza a fi construite si dotate cu echipamente, repartizate uniform pe teritoriul tarii pentru accesibilitate urgenta si care vor asigura existenta in tara a acestor tesuturi. Se asigura astfel tratamentul de urgenta al acestor accidentati, evitand importul şi amanarea riscanta a aplicarii tratamentului”, a declarat acesta.

 

Guvernul GrindeanuIn nota de fundamentare a hotararii adoptate de Guvern se arata ca Romania areo reala problema in ceea ce priveste existenta acestor banci de sange, tesuturi umane si celule. Este vorba si de aplicarea unei directive europene in sensul reglementarii si continuitatii intre sistemul european de banci de acest gen si sistemul romanesc. Pacientii romani erau pusi de mult prea multe ori in situatia de a apela la banci de sange sau tesuturi din strainatate”.

In aceeasi sedinta a fost aprobata si extinderea listei medicamentelor compensate si gratuite cu inca cinci molecule care au fost incluse pe aceasta lista. E vorba de medicamente destinate pacientilor cu hepatite cronice, tuberculoza si boli rare in special din spectrul cardiologic.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*