Bugetul Sanatatii, majorat cu peste 10 la suta in 2016

7 decembrie 2015 | 1 comentariu |

Suma este insa departe de a ajunge la 6-8% din PIB, cat au cerut medicii. Conform proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerului Sanatatii i se vor aloca 7,77 de miliarde de lei.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgGuvernul Ciolos a finalizat proiectul de buget pentru anul 2016, asa cum a promis. Sanatatea este unul dintre domeniile care va beneficia de majorari bugetere, urmand sa primeasca o suma cu peste doua miliarde de lei mai mare decat cea care alocata pentru 2015. Potrivit proiectului be buget publicat de Ministerul de Finante, este prevazuta alocarea a 7,77 de miliarde de lei pentru Ministerul Sanatatii, suma cu 10,43 la suta mai mare decat cea alocata pentru anul in curs, care a fost de 5,48 de miliarde de lei, la care s-au adaugat 1,5 milioane de lei care au fost distribuiti in mod egal pentru reabilitatea unor sectii a trei spitale din tara.

Majorarea bugetului Sanatatii vine in contextul in care doatrea insuficienta a spitalelor si conditiile pe care acestea le asigura pacientilor au fost readuse in atentia opiniei publice in urma tragediei de la Colectiv, aparand numeroase acuzatii ca unii dintre tinerii raniti grav in club au murit cu zile, intrucat nu li s-au asigurat conditiile optime de ingrijire. Chiar daca noul buget este mai generos decat cel conturat de fostul Guvern Ponta, suma alocata este departe de a-i multumi pe medici, care au cerut intre 6 si 8% din PIB.

 

rectificare bugetaraConform proiectului de buget, suma alocata Ministerului Sanatatii va fi repartizata pe mai multe categorii, 82,17 la suta fiind bani proveniti de la bugetul de stat, 17,75 la suta provenind din venituri proprii si 0,08 la suta reprezentand fonduri nerambursabile.

Pentru cheltuieli de personal vor fi alocate 1,05 miliarde de lei, fata de 802 milioane de lei lei in anul acesta, ceea ce inseamna o crestere cu 31,30 la suta. Proiectul prevede si  ca pentru capitolul bunuri si servicii se vor aloca 2,19 miliarde de lei, fata de 1,96 de miliarde de lei in anul 2015.

Cheltuielile de la bugetul de stat vor fi de 6,39 miliarde de lei, cu 11,65 la suta mai mult decat in acest an, cand au fost alocati 5,72 miliarde de lei. Proiectul mai prevede ca de la bugetul de stat va creste si suma pentru cheltuielile curente de la 5,70 de miliarde lei la 6,35 de miliarde lei, ceea ce inseamna o majorare cu 11,34 la suta. In ceea ce priveste cheltuielile de personal, bani alocati de la bugetul de stat, acestea vor creste de la 790 milioane lei la 1,04 miliarde.

Cheltuielile salariale din banii de la bugetul de stat vor creste de la 618 milioane lei la 816 milioane de lei, iar sporurile pentru conditii de munca vor creste cu 20 la suta, de la 100 de milioane de lei la 121 de milioane de lei.

 

Anca Paliu Dragu, ministru Finante

Anca Dragu, ministru Finante

Anca Dragu recunoaste ca salariile actuale nu sunt adecvate pentru toti medicii, in ceea ce priveste suma, ca procent din PIB, dar spune ca trebuie sa constientizam ca noi nu platim cu PIB, platim cu venituri publice, care sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana. Vom avea anul viitor 31% din PIB venituri publice, in comparatie cu o medie europeana de 45%. Deci, Romania functioneaza cu doua treimi dintr-un buget european mediu. Ca atare, si cheltuielile pe care Romania si le permite prin buget sunt reduse. Cred ca e nevoie si de a arata mai mult respect angajatilor de la stat si privat. Multi oameni care pleaca din tara s-au saturat si de conditiile de lucru dificile sau sa nu le fie recunoscuta munca, a declarat ministrul Finantelor, in cadrul emisiunii Dupa 20 de ani de la ProTv, mentionad ca intre prioritatile din Sanatate se afla programele nationale de sanatate, reabilitarea spitalelor, construirea unui centru de arsi, dar si reducerea cheltuielilor, prin achizitii centralizate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Moisescu spune:

    Extrem de putin, ceea ce deducem ca nu se acorda inca importanta necesara domeniului.

Adaugati un comentariu


 

*