Asistent virtual pentru pacienții români

13 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Prin intermediul unui „Asistent virtual”, o platformă AI care oferă informații corecte referitoare la problemele de sănătate, românii pot solicita și vor primi informațiile de care au nevoie.

 

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) anunță românii că, de acum, au acces la informații corecte din domeniul sănătății, prin intermediul unei platforme informatice numită, sugestiv „Asistent virtual”, un agregator de informații din domeniul sănătății. La conferinţa de lansare au participat membrii Alianţei Pacienţilor Cronici din România, medici şi mass-media. Lipsa asistenţei medicale primare în mediul rural, accesul anevoios la servicii medicale de specialitate şi investigaţii au determinat crearea unui instrument digital, accesibil de pe orice dispozitiv, care să asigure o minimă informare şi educaţie sanitară populaţiei generale.

Asistentul virtual este un instrument IA unic în România și în Europa, care utilizează un algoritm de valori și comparatori cu ajutorul modelului de inteligență artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății. Pe lângă informaţiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, această platformă poate pregăti pacientul pentru întâlnirea cu orice medic de care are nevoie.

 

Soluţiile platformei sunt disponibile oricui, fără a se substitui însă consultației unui medic sau altui profesionist în domeniul sănătății. Acestea pot fi însă salvate, astfel încât pacientul / utilizatorul poate merge pregătit la întâlnirea cu specialiştii.

Având în vedere contextul emergent în materie de tehnologia informațiilor și de digitalizare, dar și faptul că România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană privind educaţia sanitară, APCR a hotărât realizarea unui instrument complet, uşor de utilizat, care să faciliteze accesul la informaţie şi educaţie sanitară. Prin acest instrument, ne-am propus să aducem mai aproape de cetăţeanul de rând, printr-un pachet informativ alimentat din surse medicale certificate, realizat de medici specialişti, societăţi profesionale şi autorităţi”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte APCR.

 

Cezar Irimia

APCR pune, astfel, la dispoziția publicului larg, un instrument digital simplu, care permite căutarea, compararea și afișarea contextuală a informațiilor generale despre sănătate, acțiune care are scopul de a aduce mai aproape de utilizator informații precise, concise, într-un limbaj inteligibil, adaptat.

Încă de la înființare, APCR a militat pentru facilitarea accesului pacienților / aparținătorilor / populației generale la informații ce țin de sănătate, pe cele mai importante patologii cronice.pentru a servi acestui scop, cu ajutorul partenerilor și al sponsorilor am implementat, prin organizațiile partenere, proiecte științifice și de cercetare dedicate sănătății. Considerăm că acest instrument inovator  va ajuta modul în care informația legată de sănătate va oferi o perspectivă asupra educației pacienților / populației generale, a adăugat Cezar Irimia. 

 

Alin Bujan

Pe baza întrebărilor adresate de către utilizator, aplicația caută informații în peste 390 de surse certificate și oferă informații pe toate cuvintele cheie care au legătură cu sănătatea omului, inclusiv informații orientative despre nutriție și psihologie.

„Aplicația nu oferă însă informații legate de medicamente și nici nu recomandă medici. Răspunsurile pot fi salvate și, de exemplu, dacă am cerut recomandări ce întrebări să-i punem medicului la care avem consultație, putem merge cu lista printată pentru a fi siguri că am obținut toate informațiile necesare de la medic. Asistentul Virtual este destinat să ofere informații generale și educaționale despre sănătate, dar nu are rolul de a furniza consiliere medicală profesionistă, diagnostic sau tratament. Asistentul Virtual nu trebuie să fie utilizat ca un substitut pentru consultația cu un medic sau alt profesionist în domeniul sănătății”, a explicat și Alin Bujan, manager de proiect.

 

Dr Serban Negru

Perioada pandemică „ne-a arătat cât de mult contează să fim informaţi, să avem informaţia certificată la îndemână şi să avem o direcţie clară de urmat privind sănătatea noastră. Ne aflam într-un moment de cotitură în care digitalizarea joacă un rol tot mai important în vieţile noastre şi trebuie să fim pregătiţi să înţelegem modul în care funcţionează, dar şi modul în care ne poate fi de folos, a completat Rozalina Lăpădatu, vicepreşedinte APCR.

Prof. dr. Şerban Negru, Oncohelp Timişoara, a subliniat că, din păcate, în România sunt prea puțini medici oncologi, iar „o problemă principală este aceea că pacientul nu are destul timp să discute cu medicul, iar un astfel de instrument este de un real ajutor pentru pacient, îl ajuta să vină pregătit la medic, iar medicul ştie ce să răspundă punctual, astfel comunicarea va funcţiona mai rapid şi mai eficient. Doresc să vă felicit pentru această iniţiativă absolut necesară pentru pacienţi dar şi pentru publicul larg”, a spus medicul oncolog.

Asistentul Virtual poate fi accesat pe www.asistent.aliantapacientilor.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*