13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România. Plutonierul major Alexandru Debu de la ISU Buzău este „Salvatorul anului”

13 septembrie 2023 | 0 comentarii |

De Ziua Pompierilor din România, salvatorii buzoieni și-au cinstit eroii la 175 de ani de la Bătălia din Delul Spirii. Sărbătoarea lor a fost dublată de desemnarea unuia dintre ei drept „Salvatorul de onoare al anului 2023”.

 

În fiecare an, la data de 13 Septembrie, în România este celebrată Ziua Pompierilor, pentru a marca momentul istoric petrecut la această dată, în anul 1848, atunci când pompierii conduși de căpitanul cu origini buzoiene Pavel Zăgănescu au ținut piept armatei otomane trimise să înăbușe mișcarea revoluționară din Capitală. Lupta a rămas cunoscută în istorie ca „Bătălia din Dealul Spirii”, fiind unul dintre cel mai glorioase episoade din istoria acestei arme.

În contextul împlinirii a 175 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, în toate unitățile și subunitățile de pompieri din țară a fost marcat actul eroic de la 13 septembrie 1848, prin exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea de puncte mobile de informare preventivă, expoziţii cu tehnica de intervenţie specifică, precum şi alte activităţi deschise publicului larg. Sărbătoarea a fost însă umbrită de explozia de la Crevedia în urma căreia au fost răniţi peste 40 de pompieri, cei mai mulţi din istoria acestei arme, dar și de misiunile externe, precum incendiile din Grecia, cutremurul din Turcia și alte catastrofe la care pompierii români au fost „în prima linie”.

 

La Buzău, manifestările omagiale dedicate Zilei Pompierilor au debutat duminică, 10 septembrie, când salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” au organizat o serie de activiăți în cadrul cărora au expus tehnica din dotare, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Municipiul Buzău, în Piațeta din fața Primăriei din Muncipiul Râmnicu Sărat și la Sediul Punctului de Lucru din comuna Padina.

Salvtorii buzoieni le-au prezentat, celor dornici să știe mai multe despre această armă, autospeciale de stingere incendii, autospeciale SMURD, câini folosiți pentru căutarea persoanelor surprinse de incendii sau aflate în alte situații de urgență, dar și detalii despre situațiile întâlnite în cadrul intervențiilor zilnice.

Totodată, salvatorii le-au reamintit buzoienilor prezenți la evenimente că prevenția este cea mai bună „armă de apărare și protecție” și le-au explicat ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur, incendiu, sau alte situații de urgență.

 

Marți, 12 septembrie, militarii din structurile ISU Buzău și-au comemorat colegii căzuți la datorie în tragica explozie din 24 mai 2004, de la Mihăilești, la Monumentul Eroilor Pompieri ridicat pe locul deflagrației, unde a avut loc un ceremonial religios și s-au depus coroane de flori.

Cu respect și recunoștință îi comemorăm pe cei 7 pompieri care și-au pierdut viața în tragedia de la Mihăilești. Data de 24 mai 2004 a rămas în istorie ca cea mai neagră zi pentru familia pompierilor buzoieni. De atunci, an de an și cu prilejul Zilei Pompierilor din România, la monumentul ridicat în cinstea eroilor pierduți la Mihăilești are loc o ceremonie religioasă, urmată de depunere de coroane și jerbe de flori”, a transmis ISU Buzău.

O ceremonie similară a avut loc și la Râmnicu Sărat, la Statuia Căpitanul Pavel Zăgănescu, eroul pompierilor din Dealul Spirii. „Datoria noastră este de a ne reînnoi permanent promisiunea de a nu uita niciodată devotamentul lor fără margini și de a continua să le onorăm memoria (eroilor – n.r.) prin servirea protejarea comunității noastre. Vor rămâne veșnic în sufletele noastre și nu vom uita niciodată sacrificiul suprem în camarazii noștri. Glorie eternă eroilor pompieri!”, au subliniat reprezentanții ISU Buzău.

 

Miercuri, 13 septembrie, la sediul ISU Buzău a avut loc o festivitate specială, în cadrul căreia au fost marcați cei 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a fost sărbătorită Ziua Pompierilor din România, în prezența prefectului județului, Daniel Țiclea, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a șefului IPJ, Laurențiu Pantazi și a altor oficiali din județ.

Astăzi celebrăm sacrificiul și devotamentul vostru exemplar. Fiecare zi pentru voi este o provocare, iar misiunile sunt departe de a fi ușoare. Dar, cu dedicarea și curajul vostru, ne simțim mereu în siguranță și protejați. Să nu uitați că sunteți modele pentru copiii noștri și reduta comunității în fața pericolelor. Vă mulțumesc pentru nivelul vostru extraordinar! Sunt mândru de voi, așa cum este întreaga comunitate buzoiană! Îmi doresc pentru voi, pompierii buzoieni, să reveniți din misiuni, cu toții, acasă! La mulți ani, eroi ai zilelor noastre! La mulți ani, pompieri!”, le-a transmis prefectul Țiclea.

„Urări de sănătate, fericire şi împliniri” și „La Mulți Ani!”, a transmis, la ceas aniversar, și Comanda ISU Buzău, „tuturor celor ce activează în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, colaboratorilor, precum şi cetăţenilor ce vin în sprijinul nostru pe timpul acţiunilor desfăşurate”.

 

Cu același prilej a avut loc avansarea în grad înainte de termen și premierea unor salvatori ce s-au remarcat prin profesionalismul cu care și-au îndeplinit misiunile încredințate. Au fost acordate Diplome de merit pompierilor buzoieni care au obținut rezultate deosebite la diverse competiții sportive, iar „pentru a sărbători așa cum se cuvine Ziua Pompierilor din România, astăzi, în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Neron Lupașcu» al județului Buzău a intrat o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare”, prevăzută cu cameră de termoviziune. Noua autospecială permite „atacarea” incendiilor din exterior, având un randament de stingere crescut, dar și „identificarea focarelor și organizarea misiunii de stingere, căutarea și extragerea rapidă a victimelor din zonele cu vizibilitate redusă, monitorizarea evoluției focarelor și identificarea opțiunilor și metodelor alternative de acces și intervenție”, potrivit ISU Buzău.

Au fost prezentate și câteva exerciții demonstrative menite să releve modul de desfășurare a intervențiilor în diferite situații tactice, iar între orele 10.00 – 16.00, porțile tuturor subunităților din județ au fost deschise publicului larg.

Bucuria salvatorilor buzoieni a fost dublată de desemnarea unuia dintre ei drept „Salvatorul anului. Plutonierul major Alexandru Debu a primit insigna și diploma de „Salvator de Onoare al anului” de la inspectorul general al IGSU, generalul Dan Paul Iamandi, în cadrul unei ceremonii festive organizată la București, cu prilejul Zilei Naționale a Pompierilor. Zâmbește și are toate motivele să o facă! Două persoane, tată și fiu, trăiesc datorită acestui OM! Doar câteva secunde a durat să-i salveze de la înec pe cei doi, aflați în vacanță pe litoral. Câteva clipe au fost decisive, iar el a fost acolo, la momentul potrivit! El este Alexandru, are 33 de ani și este pompier al Stației Mărunțișu din Buzău. Salvează vieți de 11 ani de zile, iar noi ne dorim să nu se oprească prea curând. Acest lucru, dar și toată activitatea lui, au făcut ca astăzi, de Ziua Pompierilor Militari, să primească titlul de SALVATORUL ANULUI, motiv pentru care merită felicitările noastre, ale tuturor! Cu această ocazie, îți transmitem ție și tuturor colegilor tăi mulțumirile și recunoștința noastră pentru tot ceea ce faceți pentru noi, pentru fiecare șansă la viață oferită! La mulți ani POMPIERILOR MILITARI ROMÂNI! Ne înclinăm cu respect în fața voastră!”, este mesajul transmis de MAI, alături de fotografia eroului salvator. 

 

Plutonierul major Alexandru Debu, subofițer în cadrul ISU Buzău din anul 2012, a fost răsplătit pentru faptul că în vară, în timp ce se afla în timpul liber, a salvat de la înec un tată și pe fiul acestuia. Despre el, colegii spun că întotdeauna „și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu abnegație și profesionalim, punând pe primul plan viața și integritatea celor de lângă el”, atât în timpul serviciului cât și în timpul liber. „O misiune în care colegul nostru și-a dovedit stăpânirea de sine și curajul este cea din localitatea Mangalia. Deși se afla în timpul liber, la o piscină, fiind detașat de două săptămâni pe litoral, eroul nostru a dat dovadă de determinare și, când a observat că două persoane se aflau în pericol iminent de înec, a sărit în sprijinul acestora. Conștient de faptul că viața celor doi depinde de promptitudinea acțiunilor sale, subofițerul a intervenit și i-a scos din piscină pe bărbatul și minorul aflați în pericol, fără ca aceștia să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii salvatori răspund cu promptitudine fiecărei solicitări de ajutor și reușesc, cu succes, să câștige lupta cu timpul pentru redarea șansei la viață, fiind o forță inestimabilă de sacrificiu și devotament pentru semenii lor”, a transmis IGSU.

 

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul de Interne, buzoianul Cătălin Predooiu, și șeful DSU, Raed Arafat, au acordat distincții onorifice unor cadre militare care s-au remarcat prin performanțe profesionale și îndeplinirea unor servicii de excepție sau acte de eroism. Ministrul Predoiu a vorbit despre misiunile grele ale pompierilor și a comparat profesia lor cu cea de medic, subliniind că în ambele este vorba „în primul rând, despre viață”.

Ceea ce pentru noi înseamnă fapt excepţional, situaţie extremă, risc, pericol, pentru dumneavoastră înseamnă activitate de zi cu zi, misiune cu misiune, salvare cu salvare, şi aţi demonstrat-o din plin şi anul acesta, în peste 26.000 de misiuni. Aţi salvat peste 10.000 de oameni. În 210.000 de misiuni SMURD au fost îngrijiţi 214.000 de oameni. Activitatea dumneavoastră nu are nevoie de cuvinte pentru a fi descrisă sau are nevoie de un singur cuvânt: sunteţi salvatori, aduceţi viaţă, protejaţi viaţă şi daţi şansă unor semeni aflaţi în pericol să îşi continue această viaţă. Sunteţi o verigă importantă a statului, funcţionaţi excepţional de bine, aţi dobândit o expertiză de prim nivel în lume și sunteţi şi solicitaţi, an de an, să o aduceţi în slujba cetăţenilor din alte state. Sunteţi şi ambasadori ai României, aţi construit un prestigiu, un brand de ţară. Îmi doresc să fiţi conştienţi şi mândri de acest lucru”, a declarat Cătălin Predoiu, mulțumindu-le și urându-le salvatorilor „La mulți ani!”.

 

În București, la Monumentul Eroilor Pompieri din Calea 13 Septembrie, de Ziua Pompierilor au fost depuse coroane şi jerbe de flori în onoarea ostaşilor pompieri căzuţi la datorie, iar în sectorul 4 a fost inaugurată noua staţie de pompieri – ISU Perşani, „prima unitate de pompieri construită de către comunitatea Sectorului 4 şi singura realizată în Bucureşti în ultimii 32 de ani, care va funcționa în cadrul Detașamentului de pompieri „Pieptănari” și va deservi „în primul rând, zona de sud a Capitalei – sectoarele 4 şi 5, dar şi o parte importantă a judeţului Ilfov”, așa cum a subliniat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la eveniment, le-a urat pompierilor „La mulți ani!” și s-a declarat emoționat să se afle în fața celor care de multe ori intervin în situații limită și rezolvă problema, dar care nu atrag atenția presei decât atunci când lucrurile riscă să „ia o amploare mult mai mare și să fie mult mai multe victime omenești. Aici mă refer și la incidentul de la Crevedia, și la intervențiile, an de an deja, din Grecia, unde alți președinți de stat, alți prim-miniștri ne trimit scrisori sau ne dau telefoane și ne mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră. Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Construită de la zero de către comunitatea Sectorului 4 al Capitalei, ISU Perșani dispune de o zonă dedicată mașinilor de intervenție, o zonă administrativă destinată angajaților ISUBIF, cu sală de sport, dormitoare, bucătărie, vestiare, birouri, spații tehnice, precum și un spațiu educațional în care tinerii și copiii vor putea fi instruiți de către personal calificat, cu privire la comportamentul necesar în cazul unor situații de urgență. „Este prima unitate de pompieri construită cred că în ultimii 40 de ani, dar nu numai în București, în România. E pentru prima oară când o astfel de unitate are și componentă educativă. Aici pot să vină tineri, pot să vină copiii, pe care dumneavoastră îi învățați cum să se manifeste în situațiile de urgență. Întotdeauna prevenția și educația salvează vieți omenești”, a adăugat premierul Ciolacu.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI, secretarul de stat Raed Arafat, a apreciat efortul comunității Sectorului 4, pe care l-a catalogat ca fiind unul istoric și a evidenţiat sacrificiul pompierilor militari, iar „pentru toate faptele pe care le săvârşesc în fiecare zi şi pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, dar oamenii salvaţi şi familiile lor le cunosc”, le-a mulțumit și le-a urat„La mulţi ani!”, dorindu-le ca „întotdeauna să se întoarcă sănătoşi din misiunile lor”.

Cu prilejul Zilei Pompierilor, președintele Klaus Iohannis le-a urat pompierilor „La mulți ani! și le-a transmis un mesaj în care afirmă că această zi este una în care „aducem un omagiu pompierilor care au plătit tributul suprem în nobilele lor eforturi de a salva vieţile celor aflaţi în situaţii de urgenţă” și „ne exprimăm recunoştinţa şi respectul faţă de aceşti eroi discreţi, care rămân vigilenţi în serviciul nostru, indiferent de circumstanţe”, subliniind că pompierii îşi desfăşoară activitatea într-un mediu complex şi periculos, expunându-se în mod constant pericolelor pentru a proteja vieţile şi bunurile cetăţenilor.

Gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cei răniţi în acele explozii devastatoare” de la Crevedia, a mai spus şeful statului, care a subliniat că astfel de evenimente dramatice ne reamintesc tuturor cât de importantă este pregătirea pentru a preveni şi a gestiona eficient situaţiile de criză, cerând autorităţilor statului „să nu aibă niciun fel de toleranţă faţă de cei care încalcă legile ţării”.

 

În semn de apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor de apărare a vieții, a bunurilor și a mediului împotriva dezastrelor și a incendiilor, precum și în implementarea măsurilor de protecție civilă”, președintele Iohannis a decorat, astăzi, drapelele de luptă ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență ale județelor Bihor, Brașov, Mureș și Suceava.

Totodată, șeful statului a conferit decorații naționale unor cadre militare din unitățile subordonate IGSU, în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, fiind răniţi în timpul operaţiilor de stingere a flăcărilor, de evacuare a populaţiei, de căutare-salvare şi evacuare a victimelor”.

Noi le urăm tuturor salvatorilor pompieri sau paramedici SMURD să fie sănătoși, puternici și mereu în formă, precum și un sincer „La mulți ani!

 

Sursă foto: ISU Buzau, IGSU, MAI

 


Adaugati un comentariu


 

*