Medicina de familie, într-o nouă paradigmă. Cum vor autoritățile să rezolve criza de medici

12 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății le-a promis celor 87 de viitori medici de familie, din opt centre universitare, prezenți la Școala de vară a rezidenților în medicină de familie, că ministerul are în  crește atractivitatea medicinei primare pentru tineri.

 

Sub sloganul „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în medicina de familie!” a avut loc prima ediție a „Școlii de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie. Evenimentul a reunit, într-o nouă perspectivă, la Poiana Brașov, în perioada 7-10 septembrie, cadre didactice universitare, cercetători științifici și medici rezidenți din 8 centre universitare din toată țara. Aceștia au încercat să identifice căile și mijloacele prin care această specialitate ar putea fi pusă într-o nouă paradigmă, astfel încât să devină atractivă pentru tinerii medici, având în vedere faptul că, la ora actuală, medicina primară se confruntă cu o criză cronică de specialiști, iar majoritatea celor care sunt încă în activitate sunt pensionari sau în prag de pensie.

De asemenea, cei 87 de medici rezidenți prezenți la eveniment, selectați la nivel național în funcție de performanțele academice, au avut șansa de a îmbina teoria cu practica, având la dispoziție o zi dedicată simulării pe manechinele Centrului de Simulare al UMF Carol Davila.

 

Punți între medicina primară și alte specialități medicale

 

Dr Ana Maria Alexandra Stanescu

Evenimentul, inițiat și coordonat de prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, șef Disciplină Medicină de Familie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”, și-a propus să construiască punți solide de legătură între medicina de familie și celelalte specialități, dar și să ofere participanților un program inedit și intensiv de instruire profesională, bazat pe conceptul de educație medicală continuă.

„Ne dorim să oferim medicilor rezidenți din medicina de familie o pregătire la cel mai înalt nivel, atât teoretică cât și practică, să creem punți solide de legătură între medicina de familie și celelalte specialități medicale, iar pe de altă parte să reușim să identificam nevoile acestor medici pentru a putea veni în întâmpinarea lor cu soluții eficiente și concomitent să îmbunătățim substanțial condițiile din această specialitate medicală prin care ne propunem să acoperim și deficitul medicilor de familie cu medici tineri și bine pregătiți profesional, a declarat prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu.

 

20% dintre medicii români sunt medici de familie

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prezent la conferința de presă dedicată evenimentului, a precizat că, în contextul în care medicii de familie reprezintă aproximativ 20% din numărul total al medicilor din România, ministerul pe care îl conduce se implică” pentru a creşte atractivitatea medicinei primare pentru tineri.

Avem aproximativ 11.000 medici de familie din 55.000 medici. Dacă ne gândim la o înlocuire fiziologică a acestora, trebuie să și putem pregăti un număr corelat cu proporția lor. Într-o întâlnire cu rectorii universităților de Medicină și Farmacie am constatat că numărul alocat era în jur de 400 – în jur de 7% din totalul numărului de rezidenți. În următorii șase ani, vor ieși la pensie aproximativ 6.000 medici de familie. Am sprijinul universităților de medicină să încercăm să mărim, pentru prima dată, numărul de medici de familie. Dacă o să avem o mie de absovenți anual, începând peste patru ani, putem să sperăm că nu vom avea dezechilibre majore în România”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul Școlii naționale de vară a medicilor rezidenți în medicină de familie.

 

Implicarea autorităților locale

 

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

Ministrul Sănătății a subliniat însă că și autorităţile, în special din mediul rural, ar trebui să fie „mai implicate”, să facă atractivă practicarea medicinii de familie, punând la dispoziţia medicilor pachete stimulative, de la cazare până la eventuale stimulente financiare.

Autoritatea locală este cea care creează, de cele mai multe ori, atractivitatea pentru practicarea medicinii şi în special pentru medicina de familie. Nu inventăm noi roata. Sunt ţări europene, Franţa, de exemplu. Autorităţile locale oferă un pachet pentru un medic care vine să lucreze pentru ca să vegheze de la sănătatea comunităţii. Dar medicul ăla trebuie să aibă unde să stea, să aibă o maşină la dispoziţie, nu trebuie neapărat să fie proprietatea lui. Poate să aibă şi un pachet stimulativ financiar. Cred că în reforma asta care se gândeşte, poate şi administrativă în România, la un moment dat o să ne dăm seama că poate că în locul unui funcţionar care are mai puţină treabă putem să găsim o formă de stimulare a unui medic”, a afirmat ministrul Rafila, care consideră că „este necesar să găsim o formă de stimulare a unui medic, care aduce beneficii nu numai la nivel social, ci şi economic pentru comunitate”.

 

Majoritatea tinerilor vor să profeseze la oraș

 

Un chestionar realizat în rândul participanților la Școala de vară arată că 95% dintre respondenți au declarat că doresc să practice medicina de familie în țară și doar 5% intenționează să plece în străinătate.

Din păcate, 75% dintre ei vor să fie medici în mediul urban și doar 25% ar accepta să profeseze în rural, unde există cea mai mare criză de medici. Cei care ar putea opta pentru mediul rural au declarat că iau în calcul: facilitățile locale, apropierea de familie, asigurarea dotării cabinetului, comunitatea unită, posibilitatea dezvoltării profesionale, deficitul de medici, liniștea specifică zonei, stimulentele financiare, relația mai apropiată medic-pacient, accesibilitatea postului, dar și programul educațional extins.

Pe de altă parte, ministrul Rafila a subliniat necesitatea creșterii competențelor și drepturilor medicului de familie, care ar trebui să fie pregătit să trateze şi în specialităţi conexe, iar în acest scop va fi dezvoltată „o bază atractivă de pregătire multidisciplinară a medicilor în medicina de familie, astfel încât să fie foarte bine antrenaţi pentru a trata oamenii din comunităţi”, să nu mai fie nevoiți să „împingă” pacienții către spital, cum se întâmplă acum.

 

Program educațional extins

 

Dr Viorel Jinga, rector UMFCD

Școala de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie reprezintă „o primă etapă dintr-un program educațional extins, pe care Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București și-a propus să-l implementeze la nivel național în această arie medicală, într-un context actual în care evoluția rapidă a medicinii impune noi cerințe și o nevoie stringentă de perfecționare și de dezvoltare a unor abilități specifice în rândul medicilor de familie al căror aport rămâne unul imperios și indispensabil funcționării sistemului sanitar românesc la cele mai înalte standarde”, a explicat rectorul UMFCD, prof. dr. Viorel Jinga.

Este nevoie de medici tineri care să aleagă această specialitate la rezidențiat și este nevoie să-i pregătim cât mai bine pentru a răspunde eficient numărului mare de pacienți pe care această specialitate îi gestionează”, a afirmat prof. dr. Cătălina Poiană, care a atras atenția că este nevoie și de „politici de resurse umane centrate pe  dezvoltarea specialiștilor în medicina de familie, astfel încât aceștia să fie distribuiți uniform la nivelul țării, dar și pregătirea acestora trebuie realizată cât mai bine”.

 

Axe prioritare de construcție a evenimentului

 

Evenimentul a vizat și introducerea viitorilor medici de familie în domenii prioritare precum:

• Cardiologie – Numărul tot mai mare al afecțiunilor cardiace impune necesitatea depistării și intervenției timpurii pentru aceste afecțiuni și monitorizarea pacienților.

• Prevenție și screening – Necesitatea unei abordari centrate pe prevenție și screening reprezintă baza medicinei de femailie. Cunoașterea metodelor de screening și educarea pacienților prin prevenție sunt necesare.

• Medicina de familie în mediul rural – Există diferențe semnificative de practică în urban/rural, de aceea este necesară pregătirea specifică pentru mediul rural.

• Sănătatea orală – O arie prea puțin abordată în medicina de familie, dar care impune necesitatea controalelor periodice cu monitorizarea factorilor de risc.

• Vaccinologie – Promovarea vaccinării prin conștientizarea riscurilor și descrierea beneficiilor. Necesitatea aplicării corecte a schemei naționale de vaccinare și prezentarea optiunilor de vaccinare suplimentare.

• Comunicarea – Comunicarea specifică în medicina de familie, pe grupe de vârstă și în funcție de patologii. 

 

Educație și Sănătate

 

Cel mai mare eveniment al acestui an dedicat medicilor rezidenți în medicina de familie din România s-a derulat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, fiind organizat de Disciplina Medicină de Familie – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, cu sprijinul Fundației UMF Carol Davila „Împreună pentru Educație și Sănătate”.

Evenimentul a reunit 87 de medici rezidenți în medicină de familie din centrele universitare București, Sibiu, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Iași.

Școala de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie” se adresează tuturor medicilor rezidenți înregistrați în specialitatea medicină de familie pe teritoriul României. „Selecția a fost făcută fără a aplica criterii de discriminare cu privire la naționalitate, vârstă, sex, orientare de gen sau orice alt criteriu discriminatoriu”, susțin reprezentanții UMFCD.

 

Credit foto: Daniel Iancu/ UMFCD

 


Adaugati un comentariu


 

*