Găsirea unei soluții la criza medicilor de familie și extinderea programului de vaccinare anti-HPV, pe agenda ministrului Alexandru Rafila

4 august 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat că vineri va fi organizat un Grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, în contextul în care câteva sute de localităţi din România nu au medic de familie și că are în vedere o altă abordare a politicii sanitare privind vaccinarea.  

 

După ce a anunțat că vrea să extindă rețeaua de Centre de Permanență în special în localitățile mici și în mediul rural, unde pacienții nu au acces la servicii de medicină primară, iar medicii și chiar pacienții i-au atras atenția că România se confruntă cu o criză acută de medici de familie, ministrul Sănătăţii, pof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, pentru a găsi soluții la lipsa medicilor de familie din câteva sute de localităţi din țară.

Mâine (vineri – n.r.) avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale. Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat Alexandru Rafila joi, într-o conferință de presă.

 

Conștient că în peste 400 de localități din țară nu există medic de familie, iar mulți dintre specialiștii din această categorie profesională sunt la vârsta pensionării și că foarte puțini tineri absolvenți de Medicină mai sunt atrași de această specialitate, ministrul a recunoscut că autoritățile trebuie să găsească soluții prin care să fie dotate cabinetele de medicină primară și să se acorde mai multe stimulente celor care își deschid cabinete noi și care acceptă să profeseze în mediul rural.

Trebuie să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale, într-unul care poate să facă mult mai multe. Dotarea este una dintre problemele pentru care trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări. Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară, sau cât mai aproape de pacienți, și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a precizat ministrul Sănătății.

 

Ministrul a reamintit că 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi modernizate, renovate și dotate cu echipamente medicale prin fonduri din PNRR. „Este foarte importantă participarea medicilor de familie la acest efort de modernizare, pentru că acest proiect asigură anumite resurse care pot să îmbunătățească foarte mult calitatea serviciilor de sănătate pentru populația din România, mai ales din zonele defavorizate, zone rurale. Sunt 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară care vor fi renovate, modernizate și dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 milioane de euro. Există, conform prevederilor din PNRR, două liste: o listă preselectată – 135 milioane de euro şi 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicină de familie care se înscriu pe o platformă pe care o au la dispoziţie. 750 de cabinete dintr-un total mai mare care vor fi alese pe baza îndeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate”, a explicat ministrul, menționând că fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro – 54.000 de euro pentru echipamente şi reabilitare și 15.000 de euro pentru renovare, finanţarea fiind acordată cu prioritate cabinetelor medicale din zone defavorizate, mediul rural şi din oraşele mici.

 

Alexandru Rafila

Dosarele de finanţare se încarcă direct pe site-ul dedicat, pe care există și Ghidul beneficiarului, anexele aferente şi exemple de completare, iar „apelul necompetitiv” a fost deschis joi dimineaţă, la ora 10,00. „Data limită a închiderii acestui apel este 30 decembrie 2022 sau după atingerea plafonului de buget. Data limită de implementare a proiectelor este 15 mai 2023. Acest pachet de 60.000 de euro nu este obligatoriu să fie utilizat în integralitatea lui, poate unii au aplicaţie care valorează 47.000 de euro şi se fac astfel economii. Lista se va completa, sunt alte cabinete care pot apela la acest apel necompetitiv, se pot înscrie pe platformă. Platforma rămâne deschisă atât timp cât nu există o listă finală de 750 de cabinete sau cât timp mai este buget disponibil”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care subliniază că trebuie asigurată durabilitatea acestui proiect până la 30 iunie 2026, aşa cum a fost scris PNRR, ca și în cazul spitalelor care se vor construi din PNRR.

 

Totodată, ministrul Rafila s-a declarat preocupat de dezvoltarea Programului de vaccinare anti-HPV care, în opinia sa, ar trebuie realizat pe alte baze decât a fost gândit în 2008, menţionând că s-ar putea extinde și la alte categorii de vârstă „printr-o schimbare a politicilor sanitare, care ar duce la compensarea acestor vaccinuri”, în contextul în care lumea a devenit conștientă de beneficiile acestui vaccin. „Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli – infecţia cu HPV – care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”, a declarat Alexandru Rafila, în conferința de presă de joi.

 

Ministrul susține că o soluție ar fi compensarea vaccinurilor și pentru „alte grupe populaţionale și s-ar putea realiza printr-o schimbare de politică. „Eu cred că trebuie să compensăm în totalitate acest vaccin, până la 18 ani, iar ulterior, la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea sau doresc să se vaccineze, s-ar putea compensa 50 la sută. E un exemplu, dar cred că lucrul acesta oferă într-adevăr acces”, a explicat ministrul Sănătăţii, care consideră că „sistemul actual, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare”.

Ministrul a subliniat că „un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor, în momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a mai spus Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*