Spitalul Județean Buzău se umple din nou de pacienți cu COVID-19

4 august 2022 | 0 comentarii |

La ora actuală mai sunt neocupate doar șapte paturi din secțiile COVID și un singur pat la Terapie Intensivă. La Râmnicu Sărat sunt doar 21 de pacienți infectați. Au fost deschise și patru centre de testare.

 

Înmulțirea numărului de pacienți confirmați infectați cu virusul SARS-CoV-2, care se transmite extrem de rapid, a aglomerat spitalele din toată țara, astfel că astăzi erau internate în unitățile sanitare de profil, 4.007 persoane cu COVID-19, cu 12 mai multe faţă de ziua precedentă, iar la Terapie Intensivă, 283 de pacienţi, cu unul mai puţin faţă de ziua anterioară. „Din totalul pacienţilor internaţi, 539 sunt minori, 534 fiind în secţii, cu 13 mai puţini faţă de ziua anterioară, şi cinci la ATI, la fel ca în ziua precedentă”, informează Ministerul Sănătăţii.

Și la Buzău, Spitalul Județean de Urgență este aproape plin de pacienți cu COVID-19, iar situația devine îngrijorătoare. Astăzi, potrivit conducerii unității medicale, în secția Pneumologie nu mai era niciun pat liber, iar la Boli Infecțioase mai sunt doar 7 paturi libere. „Acum avem 48 de pacienți internați și mai avem doat 7 locuri libere pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, la Boli Infecțioase unde sunt ocupate 22 dintre cele 29 de paturi. În secția Pneumologie, toate cele 12 paturi sunt ocupate, iar la ATI mai avem un loc liber”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

 

Claudiu Damian

Pentru a nu se ajunge din nou la un blocaj, conducerea Spitalului Județean a dispus reînființarea salonului tampon de la etajul IV (unde funcționează secțiile de Pediatrie), unde sunt internați în special copiii și aparținătorii acestora.

Sunt foarte mulți copii cu SARS-CoV-2 care se prezintă la spital. Săptămâna trecută am redeschis zona tampon la etajul patru al Spitalului Județean, cu 35 de paturi, unde avem deja ocupate 10 paturi, cu 7 copii și 3 aparținători”, a explicat managerul Damian, menționând că, la nevoie, aici vor fi internați și adulții confirmați cu SARS-CoV-2 care nu vor mai avea loc în cele două secții destinate tratării pacienților infectați.

Conducerea unității medicale a înăsprit măsurile de prevenție și limitare a transmiterii noului coronavirus, au fost interzise vizitele aparținătorilor, iar personalul medical a fost obligat să poarte echipamente de protecție în permanență, dar chiar și așa, printre bolnavii diagnosticați cu COVID-19 în ultima perioadă se numără și un medic și o asistentă din Spitalul Județean.

 

Vestea bună este că perioada de internare este una mult mai mică decât în valurile 4 și 5, iar formele de manifestare a bolii sunt în general medii spre ușoare, în general, fără afectare pulmonară. În acest context, „perioada medie de internare este de 4-5 zile, cel mult o săptămână, față de valurile precedente ale COVID-19, când internarea era de cel puțin 9 zile, cele mai multe cazuri aveau nevoie de 18-20 de zile sub supraveghere în spital, iar în unele cazuri se ajungea chiar și la 30 de zile sau mai mult. În acest val, în general, pacienții nu prezintă afectare pulmonară, dar au nevoie de internare pentru că se prezintă cu febră mare, stări accentuate de oboseală, nas înfundat, durere în gât. Dacă numărul cazurilor de pacienți infectați va crește în continuare, vom mări din nou numărul de paturi, atât la ATI, unde putem ajunge până la 17, cât și pe secții, unde mai putem disponibiliza 39 de paturi, conorm planului de reziliență”, a mai spus Claudiu Damian.

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu, spune că „deocamdaă nu se înregistrează o presiune deosebită pe spitale și sperăm să nici nu se mai întâmple asta, având în vedere că tulpina SARS-CoV-2 dominantă în valul 6, deși este mai contagioasă, este mai puțin virulentă și rareori dă afectare pulmonară. La Spitalul Județean de Urgență este puțin mai aglomerat, dar la Râmnicu Sărat sunt doar 21 de pacienți internați”.

Directorul DSP subliniază că este importantă izolarea la domiciliu a celor care au intrat în contact cu cineva infectat sau care are suspiciune de infecție cu coronavirus și se anunță medicul de familie. „Testarea rapidă se poate efectua fie la medicul de familie, fie în farmaciile acreditate, în laboratoare private, sau prin intermediul Ambulanței. Au fost înființate și 4 centre de testare în cadrul celor 4 spitale în care există și centre de evaluare. Testarea RT-PCR se face în cazul în care sunt simptome clare de COVID. După confirmare, pacientul merge în centrul de evaluare, unde medicul infecționist sau pneumolog stabilește dacă are nevoie de tratament și dacă se poate trata la domiciliu sau este nevoie de internare în spital”.

Trei dintre cele patru centre de testare sunt deja funcționale, în cadrul spitalelor din Rm. Sărat, Nehiu și Smeeni, iar la Buzău va deveni funcțional, începând din 8 august, un centru de testare care va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență – secția exterioară de Boli Infecțioase (cunoascută ca Spitalul Gârlași).

În ultimele 24 de ore la Buzău au fost diagnosticate 164 de persoane cu SARS-CoV-2, iar cel mai mic pacient are doar 4 luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*