SMURD Buzău, la 13 ani de la înființare

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Prima subunitate a fost înființată în februarie 2008, în municipiul Buzău, urmată la mai bine de un an și jumătate de subunitatea de la Râmnicu Sărat.

 

Paramedicii buzoieni de la SMURD se pregătesc să aniverseze 13 ani de la înființarea acestei structuri în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neron Lupașcu. Cei 13 ani se împlinesc luna viitoare, marcând momentul când, în cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău a luat ființă prima subunitate de acest gen din județul Buzău. Se întâmpla în 2008, iar după mai bine de un an și jumătate, în septembrie 2009, era înființată și subunitatea de la Râmnicu Sărat. Au urmat apoi, pe rând, punctele de lucru de la Pietroasele, Beceni, Padina și Stația de Pompieri Mărunțișu.

În prezent, cele mai multe apeluri de urgență venite pe adresa ISU solicită intervenția echipajelor SMURD, pentru urgențe medicale. Din acest motiv, fiecare bilanț anual arată că cele mai multe intervenții ale echipajelor ISU au revenit paramedicilor de la SMURD.

Numărul acestor misiuni a crescut de la an la an, pe măsură ce au fost înființate noi puncte de intervenție în județ și au fost primite noi ambulanțe și dotările necesare.

 

Astfel, în 2016, paramedicii buzoieni au avut 5.337 de intervenții, pentru ca numărul acestora să crească la 5.433 în anul următor și la 5.493 în 2018. Un salt important s-a înregistrat în anul 2019, când numărul total al intervențiilor a ajuns la 7.253, pentru ca în 2020 să scadă la 6.938. Scăderea a venit pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, care au dus la o reducere semnificativă a accidentelor de circulație și a altor situații de urgență la care sunt solicitate echipajele SMURD. Cu toate acestea, anul 2020 nu a fost deloc unul mai „lejer”, ci dimpotrivă, pentru că paramedicii de la SMURD fac parte dintre cei aflați în prima linie în lupta pentru combaterea pandemiei.

Pe parcursul anului precedent, timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD Buzău a fost de 13 minute, cu o medie de 19 intervenții pe zi. În cursul celor 6.938 de misiuni, paramedicii au acordat ajutor medical unui număr de 8.128 de  persoane, dintre care 7.470 de adulţi şi 658 de copii.

 

Aproape jumătate dintre intervenții au constat în acordarea de ajutor medical de urgență unor pacienți cu diferite afecțiuni, fiind executate 3.246 de misiuni de acest gen. În 13,62% din cazuri (945) s-a intervenit pentru acordarea de ajutor medical unor persoane care suferiseră traumatisme, iar intervențiile în cazul pacienților cu afecțiuni cardiace au deținut o pondere de 7,43%, cu un număr de  516 misiuni. Totodată, pe parcursul anului trecut, echipajele SMURD au resuscitat 89 de pacienți intrați în stop cardio-respirator și au intervenit la 167 de accidente de circulație pentru descarcerarea și acordarea de prim-ajutor victimelor, aceste misiuni având o pondere de 2,40% din total. De asemenea, paramedicii buzoieni au fost prezenți la 36 de evenimente publice și la alte 38 de evenimente la care ar fi fost posibil să aibă loc o situație de urgență, pentru a asigura prevenția și a fi acolo în eventualitatea în care ar fi fost nevoie de ei.

Dacă paramedicii erau deja obișnuiți cu acest tip de misiuni, intervențiile pentru transportul pacienților confirmați sau suspecți de Covid-19 au reprezentat o nouă provocare în 2020, iar unii dintre ei au simțit pe „propria piele” cât de periculos este noul virus.  Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 893 de astfel de misiuni, reprezentând 12,87% din totalul intervențiilor.

Noi le dorim salvatorilor buzoieni „La mulți ani cu sănătate și succes în activtate!”

 


Adaugati un comentariu


 

*