Ziua Pompierilor, sărbătorită în toate subunitățile ISU din județul Buzău

13 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Salvatorii buzoieni își cinstesc astăzi eroii și primesc vizitatori cărora le vor prezenta tehnica de intervenție din dotare.

 

Ziua de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor, pentru a marca momentul istoric petrecut la această dată în anul 1848, atunci când pompierii conduși de căpitanul cu origini buzoiene Pavel Zăgănescu au ținut piept armatei otomane trimise să înăbușe mișcarea revoluționară din Capitală. Lupta a rămas cunoscută în istorie ca „Bătălia din Dealul Spirii”, rămânând și până astăzi unul dintre cel mai glorioase episoade din istoria acestei arme.

Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la acea bătălie și, ca de fiecare dată, pompierii buzoieni vor marca așa cum se cuvine evenimentul, astăzi fiind programate o serie de manifestări, care vor avea loc în fiecare subunitate din județ aflată în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu”.

Acestea vor debuta la ora 10.00, când vor avea loc ceremoniile oficiale și depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul Eroilor Pompieri de la Mihăileşti și la statuia căpitanului Pavel Zăgănescu, de la Râmnicu Sărat.

 

Toate subunitățile ISU din județ își vor deschide porțile pentru vizitatori, care sunt așteptați în număr cât mai mare de către salvatori, între orele 10.30 și 14.00. Toți cei care vor dori să cunoască mai bine activitatea celor care sunt în prima linie în caz de pericole, vor putea să ia contact cu echipamentele și tehnica de intervenție din dotarea pompierilor buzoieni și li se va oferi posibilitatea de a lua parte la o serie de exerciții demonstrative organizate cu această ocazie.

Până la sfârșitul lunii august, pompierii buzoieni au salvat 118 persoane, 385 de animale și au protejat bunuri în valoare de peste 83,7 milioane de lei, intervenind în 6.527 situații de urgență, iar paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de 5.010 persoane, 4.547 de adulți și 463 de copii.

Cele mai multe intervenții au fost pentru stingerea incendiilor izbucnite în diferite zone din județ, ocazie cu care pompierii au salvat 85 de persoane și au protejat de flăcări bunuri de peste 54,3 milioane de lei.

 

Rata incendiilor la care au intervenit anul acesta pompierii buzoieni a fost de 65,51 la suta de mii de locuitori, respectiv 51,77 la mia de kilometri pătrați. Cele mai multe intervenții ale pompierilor, 246, au fost pentru stingerea unor incendii izbucnite la locuințe sau anexe gospodărești, existând și 185 de incendii izbucnite în gospodării, fără afectarea locuințelor. Cea mai mare pondere au avut-o și în acest an incendiile de vegetație uscată, de mai mare sau mai mică amploare, pompierii intervenind în 546 astfel de situații.

În acest moment aniversar, transmitem tuturor celor ce activează în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, colaboratorilor, precum şi cetăţenilor ce vin în sprijinul nostru pe timpul acţiunilor desfăşurate sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri. La Mulți Ani!”, a transmis Comanda ISU Buzău, cu prilejul zilei armei.

Le urăm și noi salvatorilor să fie sănătoși, puternici și mereu în formă, precum și un sincer „La mulți ani!

 

Ziua Pompierilor este sărbătorită de unitățile operative din toată țara. La monumentul Eroilor Pompieri din Capitală a fost organizat un ceremonial militar şi religios și au fost depuse coroane de flori din partea au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, a IGSU, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General de Aviaţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Veteranilor de Război din MAI şi Companiei Aeroporturi Bucureşti.

Totodată s-au acordat insigne onorifice – „Salvator de Onoare” plutonierului adjunct Cornel Uţă (ISU Bucureşti – Ilfov) şi „Pompier de Onoare” – plutonierului major Alin Jorja (ISU Alba) care în ultimul an s-au remarcat prin acte de curaj şi eroism în executarea misiunilor.

Cu această ocazie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI, secretarul de stat Raed Arafat, a evidenţiat sacrificiul pompierilor militari de-a lungul anilor, iar „pentru toate faptele pe care le săvârşesc în fiecare zi şi pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, dar oamenii salvaţi şi familiile lor le cunosc” le-a mulțumit, le-a urat „La mulţi ani!” şi le-a dorit ca „întotdeauna să se întoarcă sănătoşi de la misiunile lor”, le-a transmis Arafat pompierilor din toată țara, de ziua lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*