Ziua Pompierilor, sărbătorită la Cotroceni, dar și în toate subunitățile ISU din județul Buzău

13 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Salvatorii buzoieni și-au cinstit astăzi eroii și au primit vizitatori cărora le-au prezentat tehnica de intervenție din dotare, sărbătorind împreună 174 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii.

 

Ziua de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor, pentru a marca momentul istoric petrecut la această dată, în anul 1848, când pompierii conduși de căpitanul cu origini buzoiene Pavel Zăgănescu au ținut piept armatei otomane trimise să înăbușe mișcarea revoluționară din Capitală. Lupta a rămas cunoscută în istorie ca „Bătălia din Dealul Spirii”, rămânând până astăzi unul dintre cel mai glorioase episoade din istoria acestei arme.

Anul acesta, la 174 de ani de la bătălia istorică din Dealul Spirii, pompierii buzoieni marchează evenimentul așa cum se cuvine, printr-o serie de manifestări care au debutat în weekend, în subunitățile din coordonate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu”, la fel cum se întâmplă în unitățile din întreaga țară.

Duminică, 11 septembrie, Detașamentul de Pompieri Buzău a fost aproape de localnici și mai ales de copii cu echipementele din dotare, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona Consiliului Județean, între orele 10.00 și 12.00. Detașamentul din Rm. Sărat a avut o manifestare similară în Parcul Central din municipiu, iar Stația de Pompieri Mărunțișu a organizat propriul eveniment în Piața Centrală a orașului Pătârlagele, între orele 16.00 și 18.00.

 

Luni, 12 septembrie, pompierii buzoieni, la fel ca și colegii lor din întreaga țară au sărbătorit Echipa României care a devenit CAMPIOANĂ MONDIALĂ la acordarea de prim-ajutor avansat în traumă. Echipa de prim-ajutor a ISU București – Ilfov, care a participat la prestigioasa competiție „World Rescue Challenge” s-a clasat pe primul loc la proba de prim-ajutor, secțiunile „general” și „complex” (avansat-traumă). Alături de salvatorii din Ilfov, la competiția care a avut loc la Luxemburg au mai participat echipele ISU Mureș, ISU Dâmbovița și ISU Vâlcea, alături de cele mai bune echipe de pompieri și paramedici din alte 15 țări.

Felicitări, dragi salvatori! Ați purtat, încă o dată, drapelul țării noastre pe cele mai înalte culmi. Suntem mândri de voi!”, le-au transmis pompierii buzoieni. 

Campionii în uniformă au fost felicitați și de șeful DSU, dr. Raed Arafat, care le-a transmis „Felicitări băieți! Suntem mândri de voi!

 

Tot luni, pompierii buzoieni și-au comemorat „bravii eroi căzuți la datorie apărând siguranța cetățenilor. La monumentul istoric ridicat în cinstea eroilor căzuți în urma evenimentului tragic ce a avut loc pe raza localității Mihăilești, în data de 24 mai 2004, au ținut un moment de reculegere, iar preotul militar Alexandru Tudose a oficiat serviciul religios, după care au fost depuse coroane funerare la mormântul eroilor pompieri.

Alături de comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău, de personalul din cadrul Inspectoratului și din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, au fost prezenți la eveniment prefectul Marian Țiclea, subprefectul Constantin Cristea și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Un ceremonial similar a avut loc, simultan, și la sediul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat, unde au fost depuse, în amintirea eroilor, coroane și jerbe funerare la statuia Căpitanului Pavel Zăgănescu, eroul din Dealul Spirii, în prezența subprefectului Mihai-Gabriel Ilie, a primarului Sorin Cârjan, viceprimarului Florian Nicolae, a directorului Poliției Locale Emilian Burlacu și a scriitorului Costică Drâstaru, pompier militar în rezervă.

 

Marți, 13 septembrie, pompierii au marcat, odată cu ziua lor, Ziua Informării Preventive. Întrucât multe persoane consideră că „marți, 13” este o zi cu ghinion, la nivelul IGSU s-a decis ca atunci când se înmplă această coincidență să aibă loc și informări despre prevenție, considerând că ghinionul ni-l facem singuri, dacă nu suntem corect informați.

Festivitățile care au avut loc la sediul ISU Buzău cu prilejul Zilei Pompierilor s-au aflat, alături de comandantul unității, colonel Stelian Cimpoeșu, și de salvatorii buzoieni, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, prefectul județului Buzău Marian-Daniel Țiclea, viceprimarul municipiului Ionuț-Sorin Apostu și mai șefi ai nor instituții din județ.

Cu acest prilej, pe lângă slujba religioasă și defilarea pompierilor militari, a avut loc avansarea în grad înainte de termen a ofițerilor și subofițerilor ce au depus o activitate deosebită, premierea tuturor instituțiilor ce au avut un aport important în managementul situațiilor de urgență.

 

La ceas anivesrsar, inspectorul șef al ISU, colonel Stelian Cimpoeșu le-a transmis colegilor că este mândru de ei și le-a mulțumit pentru felul în care își fac datoria. „Dragi pompieri buzoieni, acum, la ceas aniversar, vă mărturisesc că sunt mândru să fiu comandantul unor oameni ca voi! Sunt totodată recunoscător pentru fiecare misiune pe care o duceți la bun sfârșit! Vă mulțumesc pentru profesionalismul, sacrificiile și tot efortul pe care îl faceți zi de zi, aici, în cadrul ISU Buzău”, le-a transmis șeful ISU, urându-le „La mulți ani!”.

Felicitări și urări le-au adresat și prefectul Daniel Țiclea, dar ceilalți invitați, cărora ne alăturăm și noi, dorindu-le salvatorilor să fie sănătoși, puternici și mereu în formă”, precum și un sincer „La mulți ani!

La final, câteva exerciții demonstrative menite să releve modul de desfășurare a intervențiilor în diferite situații tactice au atras copiii și adulții deopotrivă.

 

Klaus Iohannis

Ziua Pompierilor este sărbătorită de unitățile operative din toată țara, iar la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a organizat un moment festiv dedicat lor. Cu acest prilej, șeful statului i-a lăudat și le-a transmis că au „vocație de salvatori și vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriaşe făcute astfel încât situaţiile de criză să fie depăşite fără victime şi pagube majore”. În acest context, șeful statului a adăugat că sistemul integrat de intervenţie din România „şi-a demonstrat eficienţa în ultimii ani”, făcând referire inslusiv la DSU, condus de Raed Arafat.

Vă îndemn ca, acolo unde vă trimite datoria, să nu uitaţi că nimic nu este mai onorant decât să vă puneţi în serviciul semenilor voştri, să le garantaţi securitatea şi să contribuiţi la păstrarea unui mediu înconjurător sănătos pentru noi şi pentru generaţiile viitoarele! Vă felicit şi vă urez succes în îndeplinirea tuturor misiunilor! La mulţi ani!”, și-a încheiat mesajul Klaus Iohannis.

 

Nicolae Ciuca, Ion Oprisor, Raed Arafat

La evenimentul de la Cotroceni au participat premierul Nicolae Ciucă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.

Premierul a evidențiat „curajul, devotamentul şi tenacitatea celor care salvează vieţi şi pun umărul la reconstrucţia” comunităţilor locale și a subliniat „profesionalismul salvatorilor, dovedit și în ultima perioadă în care țara noastră a fost afectată de fenomene climatice extreme – secetă, inundații, incendii. În misiunile cotidiene de acordare a asistenţei medicale de urgenţă fac dovada umanității, gestionând provocări dintre cele mai diverse cu empatie și respect față de cei aflați în suferință. Pregătirea lor la cele mai înalte standarde este prețuită și la nivel internațional. Mereu la datorie, pompierii români au dovedit încă o dată că sunt salvatori europeni”, a spus șeful Guvernului, amintind de „eforturile supraomenești și autentice fapte de eroism” dovedite în Grecia și Franța.

Nu a fost uitat nici rolul important al pompierilor și din perspectivă isorică, „de la biruința eroică de pe Dealul Spirii, în urmă cu 174 de ani” și până în zilele noastre. „Mulțumiri și recunoștință eroilor noștri salvatori! România și întreaga Europă contează pe dumneavoastră! La mulți ani și mult succes în misiunile de salvare!” – le-a transmis premierul Nicolae Ciucă.

 

În cadrul evenimentului de la Cotroceni, șeful statului i-a decorat pe colonelul Buhăianu Mihai Cristian-Mihai cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, în semn de „apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în misiunea de asistenţă internaţională din Republica Franceză” şi pe locotenent-colonelul David Ion-Dorel Valeriu-Dan cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, în semn de „apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în cadrul modulului naţional specializat în stingerea incendiilor de pădure în Republica Elenă”.

Și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI, secretarul de stat Raed Arafat, a evidenţiat sacrificiul pompierilor militari de-a lungul anilor, iar „pentru toate faptele pe care le săvârşesc în fiecare zi şi pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, dar oamenii salvaţi şi familiile lor le cunosc” le-a mulțumit, le-a urat „La mulţi ani!” şi le-a dorit ca „întotdeauna să se întoarcă sănătoşi de la misiunile lor”.

 

Sursă video: Administrația Prezidențială: Festivitate Ziua Pompierilor la Cotroceni


Adaugati un comentariu


 

*