Ziua Mondială a Radiologiei 2022 – aportul Radiologiei și Imagisticii în toate sferele medicale

8 noiembrie 2022 | 2 comentarii |

Ziua Internațională a Radiologiei 2022 este dedicată rolului esenţial pe care îl are radiologia în diagnosticarea precoce și evidențierii rolului radiologilor în diagnosticul de precizie și în terapiile avansate.

 

Ziua Internațională a Radiologiei – International Day of Radiology este o zi în care, anual, este onorată descoperirea radiațiilor X, cunoscute și ca raze X, zi în care se militează pentru creșterea nivelului de informare și de conștientizare a rolului acestei specialitți medicale în cadrul unor îngrijiri de sănătate sigure. În același timp se urmărește creșterea înțelegerii rolului pe care medicii și tehnicienii radiologi îl joacă în acordarea îngrijirilor de sănătate.

Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau/și a tratării şi gestionării bolilor vizualizate. Este celebrată pe 8 noiembrie pentru că în anul 1895, Wilhelm Conrad Röntgen descoperea razele X, realizare pentru care a primit primul Premiu Nobel pentru Fizică în 1901. Ziua Internațională a Radiologiei a fost celebrată pentru prima dată în 2012, la iniţiativa Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare privind importanţa acestei specialităţi medicale. Este continuatoarea Zilei Europene a Radiologiei, lansată în 2011 şi sărbătorită o singură dată, la 11 februarie, în acelaşi an, cu ocazia comemorării lui W.C.Röntgen.

 

Dr Maria Albu – ecografie

Dr. Maria Albu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, cel mai experimentat și mai apreciat medic în domeniu din Buzău, consideră că radiologia și imagistica sunt, astăzi, indispensabile actului medical, ajutând la evaluarea, monitorizarea și confirmarea unei afecțiuni într-un mod corect și sigur, iar aparatura modernă ajută la examinarea completă, în scopul evaluării patologiilor cu un grad ridicat de complexitate.

Dacă în trecut, medicul radiolog lucra la întuneric, descifrând lumini și umbre pe ecrane fluorescente și primea radiația emisă direct în față, după ce aceasta trecea prin corpul pacientului și ecranul fluoroscopului, astăzi, el lucrează în fața ecranelor computerelor, nu mai are contact direct cu razele X care s-au diminuat considerabil și pentru pacient, iar imaginile sunt de o calitate extraordinară. Munca radiologului din zilele noastre este departe de a mai fi una de laborator, iar medicul radiolog este în primul rând medic clinician. Acest lucru înseamnă că medicul radiolog trebuie să cunoască aspectele clinice ale bolilor, pentru că doar în felul acesta poate înțelege și poate alege cea mai potrivită investigație. Desigur, el trebuie să respecte ghiduri de bună practică, puse la dispozitie de societățile profesionale naționale sau internaționale”, explică dr. Maria Albu.

 

Dr Maria Albu – CT

Prin folosirea radiologiei și imagisticii – precum RMN sau CT se poate evalua cu acuratețe gradul de evoluție a unei afecțiuni sau eficiența unui tratament și pot fi observate și interpretate imagini ale diferitelor organe ale corpului. „Se pot face examinări cu ajutorul cărora pot fi diagnosticate unele boli rare și, foarte important, pot fi identificate, localizate și diagnosticate tumorile și chisturile care, desoperite într-un stadiu timpuriu, pot fi tratate. Din păcate, sunt și multe cazuri în care pacientul se prezintă târziu la investigații”, arată dr. Maria Albu.

Tot prin tehnici imagistice se poate monitoriza răspunsul la tratamente, inclusiv oncologice. „Cu ajutorul ecografiei se pot efectua evaluări în timp real, prin transmiterea ultrasunetelor prin țesuturi. Alături de mamografie, de exemplu, ecografia (mamară) ajută la depistarea cancerului la sân. Tot ecografic se pot detecta și diagnostica afecțiuni ginecologice sau boli inflamatorii. Pentru diagnosticarea bolilor degenerative se face apel la radiografie, cu sau fără substanță de contrast”, mai spune medicul radiolog, care subliniază că radiologia și imagistica medicală înregistrează evoluții spectaculoase în ultimii ani.

 

În prezent, denumirea de radiologie  (lucrul cu raze X) s-a schimbat în radiologie imagistică medicală (raze X și alte modalități de captare a imaginii) și are o multitudinde de specialități: neuroradiologia, uro-radiologia, radiologia pediatrică, radiologia intervențională, radiologia abdominală, radiologia musculoskeletală etc.

Medicul radiolog buzoian consideră că imagistica este una dintre cele mai captivante discipline medicale, cu o activitate intensă în domeniul cercetării tehnologice și biologice. Radiografiile, RMN-urile, ecografiile și alte tehnici imagistice și imaginile asociate sunt uneori spectaculoase, atrag privirea multor persoane, dar indicațiile precise și valoarea acestor investigații pot fi analizate, interpretate și valorificate doar de specialiști cu o bună pregătire și experiență în domeniu. Tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN), ultrasonografia sunt printre cele mai frecvent utilizate tehnologii imagistice. Radiografia sau roentgenografia este cea mai cunoscută și mai frecvent folosită aplicație imagistică folosită de medicii radiologi în scopul diagnosticării, dar în ultimele decenii s-au dezvoltat tehnologii imagistice extraordinare, care ajută nu doar în diagnostic, ci și în tratamentul pacienților”, detaliază  dr. Maria Albu.

 

Dr Gheorghe Iana

În categoria celei mai cunoscute aplicații ale imagisticii se integrează cu succes radiologia intervenţională (RI), care utilizează imaginea ghidată obţinută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea unor proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic şi terapeutic. Este folosită cu efecte foarte bune în angioplastie, embolizare, regresarea leziunilor vasculare, în dilatarea şi stentarea vaselor de sânge etc. și oferă noi opţiuni de tratament.

Procedurile RI pot fi utilizate în aproape toate sistemele de organe, iar lista afecţiunilor care pot fi diagnosticate şi tratate prin tehnici ghidate de imagine este în continuă creştere”, așa cum a subliniat dr. Gheorghe Iana, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală și președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR).

Din păcate, România se confruntă cu un deficit major de personal în Radiologie, pentru că „nu există capacitatea de a produce suficienți asistenţi de radiologie, tehnicieni operatori de radiologie și nici medici radiologi care să acopere nevoile la nivel naţional”, mai spune dr. Iana.

Acesta își îndeamnă studenții să privească profesia de medic radiolog în ansamblul său, să cunoască istoricul pacientului, să analizeze cu atenție fiecare caz în parte și să înțeleagă că „echipele multidisciplinare sunt, de fapt, cheia succesului în medicină. Schimbul de experienţă între radiolog, cardiolog, neurolog, gastroenterolog, ATI-ist, ortoped – în funcţie de tipul de afecţiune – este absolut indispensabil. Fiecare trebuie să contribuim, cu capacitatea noastră profesională, pentru binele pacientului”, coluzionează profesorul Gheorghe Iana.

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Radiologiei, profesorul Gheorghe Iana a transmis un mesaj „de apreciere şi solidaritate” pentru medicii radiologi din România și a subliniat că, în prezent, „Radiologia şi Imagistica Medicală are un aport esenţial în diagonistic, prevenție, dar şi în terapie. Contribuţia radiologilor, activitatea acestora este evidentă aproape în toate sferele practicii medicale. Tehnicile moderne sunt un suport real pentru medici, implicarea radiologilor în echipa multidisciplinară contribuie la diagnosticul precoce şi stabilirea protocoalelor terapeutice în mai multe afecţiuni”.

Medicul radiolog amintește totodată că, în aceasta perioadă grea pe care o traversăm cu toții, medicii radiologi sunt parte integrantă a comunităţii medicale, iar „dezvoltarea tehnicilor de Radiologie Intervenţională contribuie esenţial la creşterea duratei şi calităţi vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice, neurovasculare, dar şi cu alte afecțiuni. Consider că dezvoltarea Radiologiei este un real suport în creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor. Este importantă implicarea diagnosticului radio imagistic în mecanismele de prevenţie”, punctează profesorul Iana, care este și directorul medical al rețelei naționale de excelență în imagistică și radiologie Medima Health, care operează în mai multe orașe din țară, între care și Buzău.

 

Cea de-a 11-a ediție a Zilei Internaționale a Radiologiei (IDoR 2022) este dedicată acțiunilor de conștientizare și informare a populației cu privire la potențialul medical, științific și chiar artistic al imagisticii medicale, a rolului esențial al radiologilor și al imagiştilor în cadrul echipei medicale și a standardelor educaționale și profesionale crescute ale personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale. Tema din acest an urmărește evidențierea rolului pe care aceștia îl au în menținerea siguranței radiațiilor și a siguranței pacientului, în toate etapele investigației și tratamentului acestuia.

Donna Newman, președinta Societății Internaționale a Radiologilor și Tehnicienilor Radiografi (ISRRT) le urează acestor profesioniști „La mulți ani!” și le transmite mulțumirile organizației profesionale pentru tot ceea ce fac pentru binele pacienților, subliniind că joacă „un rol crucial în aplicarea protocoalelor și procedurilor. „Folosind standarde educaționale și profesionale înalte, contribuiți la consolidarea siguranței radiațiilor și a siguranței generale a îngrijirii pacienților din întreaga lume. Munca dumneavoastră contează și vă mulțumim pentru îngrijirea pe care o acordați pacienților în fiecare zi”, subliniază Newman, încurajând radiologii să publice, pe rețelele sociale cele mai reușite imagini din domeniul lor, însoțite de scurte descrieri.

 

 



Comentarii (2)

  1. Roxana Voicila spune:

    Doamna doctor Albu înainte de a fi medic este un om deosebit care are răbdare cu pacienții și explică pe înțelesul pacienților ceea ce observă dânsa fără a folosi termeni medicali greoi pe care cei mai mulți dintre noi nu îi înțelegem! Felicitări!🌹

  2. Liliana Daniela Virgolici spune:

    Ma înclin cu respect în fața unui medic cu o carieră de succes care a diagnosticat pacienți și a reușit să salveze multe vieti. Multumesc doamna doctor, Dumnezeu sa va dea sănătate să profesati în continuare cu aceeași empatie și profesionalism.
    Respectele și admirația mea!

Adaugati un comentariu


 

*