Au început înscrierile la Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”

15 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Ediția a VI-a a evenimentului are loc în data de 30 septembrie, la Teatrul Național București, și marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

 

În România populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori. În acest context, „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.

Tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piața forței de muncă, perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România, servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor sunt principalele teme care vor fi dezbătute în cadrul celor patru secțiuni ale celei de-a VI-a ediții a Conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României. Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

 

Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel național și internațional, vor oferi cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

Ediția a VI-a a conferinței își propune să reunească specialiști din ONG-uri în domeniul asistenței sociale, din instituții publice și autorități centrale și locale, din companii cu produse, servicii de suport și medicale dedicate seniorilor, precum și din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).

 

Subiectele abordate în cadrul ediții 2022 a evenimentului sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate, spun organizatorii.

În secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele colectate în cei 7 ani de funcționare, pe baza a peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

 

Printre speakerii prezenți la eveniment se numără: Marius-Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale; Barbara BringuierCoordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres, Franța; Loredana Ivan – Președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA; Tudorel Andrei – Președinte, Institutului Național de Statistică ; Elena Balan – Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI); Natalia Postolachi – Director executiv, Asociația Obștească „CASMED” din Bălți, Republica Moldova; Claudiu BrăileanuCoordonator proiect „Academia Bunicilor”, Brăila; Roxana Molocea – Coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României; Cătălin Dinu – Director executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor; Monica Pîrvu – Coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov; Roxana Șanta – Vicepreședinte, Asociația “Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect „Rețea de siguranță comunitară – Adoptă un bunic!”

 

Participarea la eveniment este posibilă fizic în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundației Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.

Sponsori: Fundația Vodafone România, Janssen România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România, Sofmedica, Cargus, City Grill, Lăptăria cu caimac, Cosmo Pharm, Boiron.

Partener media principal: Agerpres

Parteneri media: Jurmed-Jurnal de Sănătate, Alphega Farmacie, Formare Medicală – formaremedicala.ro, Săptămâna Medicală, Revista Medical Market, Sănătatea Buzoiană, Crai Nou, Suceava News, Sibiu100%, Monitorul Expres, Monitorul de Făgăraș, Asociația ASSOC, MediaTrust. 

 

* Fundaţia Regală Margareta a României a fost înființată în 1990, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai și este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de peste 30 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiindTelefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici și Centrele Comunitare Generații. Detalii pe www.frmr.ro

 


Adaugati un comentariu


 

*