Soluții inovative și eficiente pentru o vârstă a treia fericită

13 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Fundația Regală Margareta a României și Enayati Medical City organizează joi, 30 septembrie, cea de-a V-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, pentru a marca ocazia Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

 

„Cine n-are bătrâni să-i cumpere”, apune un proberb românesc, făcând trimitere la înțelepciunea vârstnicilor, fără de care nicio generație nu poate progresa. Noi am adăuga că cine are bărtâni ar fi bine să și-i țină aproape, să-i prețuiască și să-i ajute ca vârsta să nu le fie povară, ci să aibă o bătrânețe frumoasă și liniștită, să se simtă iubiți și prețuiți. În România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, aflăm din raportul INSSE de la 1 ianuarie 2021.

Din păcate, fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze, iar indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8 în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.

Mulți dintre seniorii de peste 60 de ani sunt, din păcate, afectați de boli ale aparatului circulator, ale sistemului nervos si ale sistemului osteo-articular din cauza cărora ajung adesea în spital, iar tot mai mulți sunt singuri și neajutorați în fața hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic, cardiopatiei ischemice, cord pulmonar cronic. Tocmai de aceea, organizațiile neguvernamentale și instituțiile de ocrotire (din păcate insuficiente) sunt ca o mână caldă întinsă și o mângâiere pentru mulți dintre ei.

 

Conferința „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este unicul eveniment din România care aduce în atenția publicului cele mai noi informații din domeniul senectuții, oferite de experți care activează în sfera socială. Evenimentul, ajuns la a V-a ediție, este organizat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Enayati Medical City care-l va și găzdui, are loc în data de 30 septembrie, atât cu participare fizică, în sala de conferință, cât și cu transmisie live în mediul online și va marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, celebrată în fiecare an la 1 octombrie și care anul acesta ajunge la a 31-a aniversare.

Conferința se adresează specialiștilor din ONG-uri, instituții publice, servicii private, medici, companii cu produse și servicii dedicate vârstnicilor, responsabililor CSR, aducând soluții practice de creștere a calității vieții seniorilor, care și-au dovedit impactul, pe care să le implementeze în comunitățile lor, iar SănătateaBuzoiană.ro este și anul acesta partener media al evenimentului.

Tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, servicii de asistență pentru seniori, standardele legale și cele dezirabile în centrele rezidențiale, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate – sunt doar câteva dintre temele ce vor fi abordate în cadrul acestei ediții, menite să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din toată țara.

 

În secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele culese în cei 6 ani de funcționare, pe baza celor 66.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Printre speakerii care vor împărtăși din expertiza lor în cadrul conferinței, se numără:  Lăcrămioara Corcheș -Director General Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Dr. Wargha Enayati -fondator al RPS Regina Maria și Enayati Medical City, Dr. Dan Petre -doctor în sociologie si managing partner al D&D Research şi Testcentral, Dr. Cosmin Dugan -medic primar geriatrie-gerontologie, Măriuca Ivan -Director General Crucea Galbenă, Irinuca Văduva -Manager General ECDL România, Anca Godini -coordonator al programului național Generații în cadrul Fundației Regale Margareta a României, Roxana Molocea, coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului. 

Înscrierile la eveniment se pot face on-line, prin completarea formularului de pe pagina evenimentului.

 

* Fundaţia Regală Margareta a României a fost nființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai. Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de peste 31 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiindTelefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici și Centrele Comunitare Generații. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

* Enayati Medical City este primul oraș medical construit după 1989 în România, un ecosistem medical care integrează elita furnizorilor de servicii medicale pentru a oferi cele mai bune soluții posibile pentru oncologie integrată și îngrijirea varstnicilor. Enayati Medical City îmbină pentru prima oară un centru integrat de oncologie și recuperare (cu toate funcțiile necesare), și un centru de îngrijire pentru vârstnici. Enayati Medical City se vrea un exemplu de bună practică. Mai multe detalii pe https://enayatimedicalcity.ro/

 


Adaugati un comentariu


 

*