Prima pacientă cu mastocitoză din lume vaccinată anti-COVID-19 este o româncă și nu a avut nicio reacție adversă

13 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Angelica Marin este asistentă medicală și spune că nu a avut dureri sau reacții adverse, nici imediat după vaccinare nici ulterior, în ciuda afecțiunii sale, dând astfel un semnal de încredere celorlalți pacienți cu moastocitoză, pe care i-a rugat să se vaccineze împotriva COVID19, care poate genera probleme mult mai grave decât vaccinul.  

O asistentă medicală din România este prima pacientă cu mastocitoză sistemică și multiple șocuri anafilactice din lume vaccinată anti-COVID19. Angelica Marin este cadru medical și a fost de acord să își facă publică identitatea pentru a-i încuraja pe toți cei aflați în dificultatea luării unei decizii de a se vaccina, să se vaccineze. Serul i-a fost administrat marți, la Spitalul Floreasca din Capitală, iar în ciuda bolii de care suferă, nu a avut nicio reacție adversă.

La două zile după administrarea serului anti-COVID, ea a declarat la un post central de televiziune că acesta a fost „cel mai important eveniment major” pentru ea și că nu a înregistrat reacții adverse nici imediat și nici ulterior, deși acestea „puteau să vină imediat, în primele ore sau la 24 de ore după vaccinare, pentru că în mastocitoză poți să faci șoc anafilactic nu imediat după ce ți se introduce acest ser sau orice medicament, poți să ai o reacție cu șoc anafilactic întârziată. Eu nu am avut absolut nimic. Nu am avut și nu am dureri, am doar o foarte ușoară jenă la locul de injectare a vaccinului. Atât. Nu am degranulat, sunt foarte bine. Am respectat protocolul dat de doamna doctor Petruțescu, de domnul doctor Bumbea și îmi este bine, sunt chiar foarte bine”, a subliniat Angelica Marin.

 

Angelica Marin

Ca să poată fi vaccinată, femeia a trebuit mai multe obstacole, s-a lovit de refuzul medicilor vaccinatori, care în momentul când au aflat că are mastocitoză sistemică și a făcut „multe șocuri anafilactice grave, s-au temut să o vaccineze. Le-a comunicat că a respectat protocolul pe care i l-a dat medicul Brândușa Petruțescu și a plecat de acasă „cu optimism, cu speranța că nu voi face niciun șoc anafilactic” și a insistat să fie vaccinată, așa că, până la urmă s-a făcut o ședință cu „toți managerii, doctorii în alergologie, imunologie, ca să-și dea acordul pentru ca eu sa primesc vaccinul”.

Au supravegheat-o medicul de la UPU, managerul spitalului și mai mulți doctori de la Floreasca, iar totul a decurs fără probleme. „M-au vaccinat, sunt bine, nu am avut nicio reacție alergică, nu am nimic. Îi mulțumesc Nicoletei Vaia, președinta Asociației Suport Mastocitoză România, pentru tot sprijinul acordat, domnilor și doamnelor doctor de la SUUB care au vorbit la telefon cu doamnele doctor de la Spitalul Floreasca”, a subliniat Angelica Marin, rugând toți pacienții cu mastocitoză să aibă încredere în echipa de Hematologie SUUB, coordonată de conf. univ. dr Horia Bumbea și în dr. Petruțescu, să aibă curajul să se vaccineze.

 

Nicoleta Vaia

Contactată de reporterii Sănătatea Buzoiană, președinta Asociației Suport Mastocitoză din România, Nicoleta Nidelea Vaia, a subliniat că Angelica Marina scris istorie pentru bolnavii de mastocitoză din întreaga lume!”. Spune că vaccinarea anti-COVID este „un act responsabil”, iar asistenta medicală care a avut curajul să fie prima persoană din lume cu această afecțiune care s-a vaccinat este „un exemplu motivațional pentru toti cei cu mastocitoză din lume, o boală foarte, foarte rară, oncologică, hematologică, ce are ca particularitate un număr mare de șocuri anafilactice. Urmând protocolul și sfaturile medicilor, având o relație de încredere cu medicii din rețeaua de mastocitoză, coordonată de conf. univ. dr. Horia Bumbea, 90 din cei 96 de adulți cu mastocitoză au decis să se vaccineze și speră să intre în cea de-a doua etapă de vaccinare. Protocolul de vaccinare anti-COVID este disponibil pe www.mastocitoza.ro și pe Facebook- Asociația Suport Mastocitoză România”.

Respectând protocolulThe Mast Cell Disease Societyși recomandările Centrului European de Excelență în Mastocitoză Romania, coordonat de conf. univ. dr. Horia Bumbea, Angelica Marin a avut „zero reacții adverse”, ceea ce i-a motivat pe cei 90 de adulți cu mastocitoză care speră să aibă oportunitatea de a se vaccina, chiar dacă împreună însumează „peste 150 de șocuri anafilactice”, subliniază Nicoleta Nidelea Vaia, menționând că „cei de la The Mastocytosis Society ne-au transmis felicitări la nivel internațional, ca și cei de la Charite Berlin. Angelica îi va inspira pe foarte mulți pacienți cu mastocitoză din lume. Circa 48.000 suntem în întreaga lume”…

 

Președinta Asociației Suport Masocitoză a explicat căThe Mast cell Disease Society, forul internațional care ne coordonează, a elaborat un protocol de vaccinare anti COVID, protocol pe care l-am primit în data de 22 decembrie și pe care l-am transmis medicilor din rețeaua de mastocitoză din România, aflați sub coordonarea d-lui conf. univ. dr. Horia Bumbea, care coordonează și Centrul European de Excelență în mastocitoză România din cadrul SUUB. Am discutat îndelung cu pacienții, am prezentat protocolul, medicii au făcut același lucru și, cu multă încredere în medicină, am decis să ne vaccinăm. 20 de adulți și 7 copii cu mastocitoză am trecut deja prin boală și experiența nu a fost una ușoară”.

Nicoleta Nidelea Vaia a menționat totodată că Asociația Suport Mastocitoză România a pus la dispoziție, gratuit, tratamentul bolnavilor și a donat anul trecut cromoglicat, medicamentul vital, în valoare de 35.000 de euro. „Vom continua și în 2021, în măsura în care reușim să acoperim suma necesară, de 50.000 de euro. Infectarea cu SARS COV 2 presupune degranulări multiple, cauzate de virus, febră, medicamente și dublarea, chiar triplarea furtunilor de citokine pe care noi le avem oricum, din cauza degranulărilor mastocitare, deci șanse reale să pierdem lupta cu viața, de la degranulările severe”, a mai spus președinta ASMR, care subliniază că vaccinul înseamnă o singură cauză de degranulare, dar poate fi preîntâmpinată prin aplicarea protocolului de la The mast Cell Disease Society, iar Angelica Marin, primul pacient cu mastocitoză și multiple șocuri anafilactice vaccinat, având „zero reacții, a dat un exemplu motivațional pentru întreaga lume”.

 

*Asociatia Suport Mastocitoză România este membră a EURORDIS și a The Mast Cell Disease Society, moderator european al forumului de mastocitoză EURORDIS și și-a focusat permanent activitățile și eforturile în vederea asigurării tratamentului vital cu cromoglicat de sodiu pentru toți bolnavii de mastocitoză din România, o boală oncologică, hematologică foarte rară, cu incidența de 3:1.250.000 oameni. ASMR a contribuit la crearea Centrului European de Excelență în Mastocitoză din România, precum și la acreditarea Centrului Național de Expertiză în Boli Rare Hematologice-SUUB, cărora le este partener contractual.

A schimbat legea privind vaccinarea și copiii cu mastocitoză se vor vaccina, a elaborat Criteriile de Încadrare în Grad de Handicap în mastocitoză, criterii care nu existau pâna în 2018 și care au fost publicate în  Monitorul Oficial.

Pentru activitatea desfășurată a primit Premiul Depășirea barierelor”- la Gala Oameni pentru Oameni, din iunie 2019 și are drept de copyright pentru Ghidul Internațional de Mastocitoză, Broșura despre Mastocitoză și Sindromul de activare mastocitară, Protocolul Internațional de Urgență  elaborate de cel mai înalt for de mastocitoză din lume (The Mastocytosis Society), Carnetul internațional de mastocitoză.

 


Adaugati un comentariu


 

*